Κινέζικη εταιρία αναλαμβάνει την τουρκική άμυνα

Την επιλογή κινέζικης εταιρείας προκειμένου να εξοπλίσει τη μεγάλου βεληνεκούς αεράμυνα και τα αντιπυραυλικά της συστήματα ανακοίνωσε η Τουρκία την Πέμπτη. Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, η «Κινεζική Εταιρεία Εξαγωγών Εισαγωγών Μηχανημάτων Ακριβείας» («China Precision Machinery Import – Export Corp.» – CPMIEC) είναι ο νικητής του διαγωνισμού που άφησε πίσω τις προσφορές των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της ιταλο-γαλλικής σύμπραξης. Οπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, η Αγκυρα επέλεξε να ξεκινήσει συνομιλίες με την κρατική CPMIEC, με την Τουρκία να προτιμά τελικά το κινεζικό σύστημα «FD-2000» που επελέγη έναντι του συστήματος «Patriot», του ρωσικού «S-400» και του γαλλο-ιταλικού «Eurosam Samp-T».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Φεβρουάριο οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την επιβολή κυρώσεων εναντίον της CPMIEC, με αιχμή την παραβίαση της απαγόρευσης μεταφοράς στρατιωτικού εξοπλισμού, τεχνολογίας και υπηρεσιών προς το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και τη Συρία (INKSNA).

Η Τουρκία χτίζει την αντιπυραυλική της άμυνα με την πρόφαση των κλιμακούμενων κινδύνων που αντιμετωπίζει η χώρα, ενώ στην πραγματικότητα δείχνει να συμμετέχει και η ίδια δυναμικά στους εξοπλιστικούς ανταγωνισμούς που λαμβάνουν χώρα στην ευρύτερη περιοχή, στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών.

Διαβάστε επίσης