«King Otto» («Βασιλιάς Όττο»): Η ταινία προς τιμήν του Όττο Ρεχάγκελ στους κινηματογράφους

Όττο Ρεχάγκελ: «Δεν περίμενα τέτοια παγκόσμια αποδοχή…»

Το ντοκιμαντέρ «Βασιλιάς Όττο», σε σκηνοθεσία του Κρίστοφερ Αντρέ Μαρκς, στους κινηματογράφους  από τις 16 Σεπτεμβρίου, από την Tanweer.  Ο «Βασιλιάς Όττο» –που παραπέμπει ως τίτλος  στον πρώτο βασιλιά της Ελλάδας, Όθωνα– είναι ένα διαφωτιστικό και εμπνευσμένο ντοκιμαντέρ φόρος τιμής στον Όττο Ρεχάγκελ, τον θρυλικό προπονητή που οδήγησε την Εθνική Ελλάδος στον θρίαμβο του Euro 2004.

Η ταινία ξετυλίγει ένα από τα μεγαλύτερα έπη στην ιστορία του παγκόσμιου αθλητισμού, την κατάκτηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου το 2004 από τη χώρα μας, στα γήπεδα της Πορτογαλίας.

Σε σκηνοθεσία του Κρίστοφερ Αντρέ Μαρκς, ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτη με εμπειρία στα αθλητικά ντοκιμαντέρ, η ταινία μάς ξεναγεί στη διαδρομή που εκτόξευσε την Ελλάδα και μας θυμίζει το θαύμα που ένωσε ένα έθνος.

Ο σκηνοθέτης, Κρίστοφερ Αντρέ Μαρκς, σημειώνει για την ταινία του «Βασιλιάς Όττο» τα εξής:

«Η ελληνική ιστορία είναι γεμάτη με επικές ιστορίες για ήρωες που ξεκινούν οδυνηρά ταξίδια για να αντιμετωπίσουν ανυποχώρητα εμπόδια. Αυτές οι ιστορίες εντάσσονται στο αρχαιοελληνικό αφήγημα, αλλά το 2004 η Εθνική Ελλάδας και ο Γερμανός προπονητής Όττο Ρεχάγκελ έγραψαν το δικό τους κεφάλαιο στην ελληνική μυθολογία. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση που κανείς δεν είχε κάνει μια ταινία για μία από τις πιο συναρπαστικές και αναπάντεχες νίκες στην ιστορία του αθλητισμού. Όταν ολοκλήρωσα την ταινία, τότε άρχισα να καταλαβαίνω γιατί.

»Οι προκλήσεις της ίδιας της ταινίας αντανακλούν τα εμπόδια που αντιμετώπισαν ο Όττο Ρεχάγκελ και η Εθνική Ελλάδος όταν βίωναν τη δική τους οδύσσεια 17 χρόνια πριν. Η ιστορία παρουσιάζει δύο πολύ διαφορετικές κουλτούρες και γλώσσες, οπότε η σωστή ισορροπία για να προσεγγίσουμε το υλικό ήταν μία πρόκληση που μας απασχόλησε πολύ. Ήταν ολοφάνερο από την αρχή ότι χρειαζόμασταν μία ομάδα παραγωγής που όχι μόνο να μιλάει ελληνικά και γερμανικά, αλλά και να μπορεί να υιοθετήσει μία ουδέτερη οπτική για χάρη της ισορροπίας και της αυθεντικής αναπαράστασης της ιστορίας που θέλαμε να πούμε. Έχοντας ο ίδιος ελληνική καταγωγή, ήξερα ότι έπρεπε να αντισταθμίσω τον εθνικό μου πατριωτισμό και την έμφυτη περηφάνεια για τις επιτυχίες των Ελλήνων πρωταθλητών, οπότε κάναμε από νωρίς μία επιλογή να συνεργαστούμε με μία Βρετανίδα παραγωγό που θα προσέγγιζε την ταινία χωρίς προκατάληψη, με Γερμανούς και Αμερικανούς μοντέρ, που θα με βοηθούσαν στην αποτελεσματικότητα της αφήγησης χωρίς κάποια πολιτιστική επιρροή, και μία ελληνική ομάδα παραγωγής για να γυρίσω την ταινία. Ήταν πραγματικά μία διεθνής συνεργασία με έδρα το Λονδίνο, την Αθήνα, το Μόναχο και τη Νέα Υόρκη. Καθώς ο κόσμος σήμερα μοιάζει να εστιάζει σε ό,τι μας χωρίζει, ήθελα να φέρω στο προσκήνιο αυτή την εμπνευσμένη ιστορία της συνεργασίας δύο πολιτισμών και του θριάμβου του πνεύματος σε μία εποχή που χρειαζόμαστε ιστορίες ελπίδας και ενότητας. Όπως μας απέδειξαν ο Όττο Ρεχάγκελ και η Εθνική Ελλάδος, ο μόνος τρόπος να επιτύχουμε κάτι σπουδαίο είναι τιμώντας τις διαφορές μας και βρίσκοντας έναν τρόπο να συνεργαζόμαστε».

Στο μεταξύ η επίσημη πρεμιέρα πραγματοποιήθηκε στην Αίγλη του Ζαππείου, με τον αειθαλή Όττο Ρεχάγκελ να βρίσκεται στο πάνελ.

«Πάντα ενδιαφερόμουν γι’ αυτή την ιστορία. Είναι απίστευτη η σχέση που έχω με τον Γιάννη Τοπαλίδη και τους παίκτες μου», είπε αρχικά ο Ρεχάγκελ, ο οποίος έδειξε ενθουσιασμένος από το ενδιαφέρον που έχει προκαλέσει η ταινία, για την οποία αρχικά θεωρούσε ότι θα ήταν απλά μια συνέντευξη: «Ακόμη και ο γιος μου είδε την ταινία στην Αυστραλία όπου μένει και χάρηκε πολύ για αυτήν. Στην αρχή νόμιζα ότι ήταν συνέντευξη. Δεν είχα καταλάβει. Μετά αντιλήφθηκα ότι υπήρχε παγκόσμιο ενδιαφέρον και το απόλαυσα», είπε ο Ρεχάγκελ.

Από την πλευρά του, ο σκηνοθέτης Κρίστοφερ Αντρέ Μαρκς τόνισε: «Είναι τιμή μου να βρίσκομαι εδώ. Ο Όττο είναι συνώνυμο της Εθνικής Ελλάδας. Έκανε το αδύνατο πραγματικότητα. Είναι ένα νέο είδος ντοκιμαντέρ και για μένα πρόκειται για μια ανεπανάληπτη επιτυχία. Είμαι ελληνικής καταγωγής και είμαι υπερήφανος ως Έλληνας».

Η ταινία έχει ήδη προβληθεί σε χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αυστραλία, ενώ θα προβληθεί και σε Γερμανία, Αυστρία, Αγγλία και τις σκανδιναβικές χώρες. Στην Ελλάδα θα αρχίσει να προβάλλεται στους κινηματογράφους από τις 16 Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα