ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ Συνέδριο… ξεκαθαρίσματος

Σε λιγότερο από μία εβδομάδα θα ξεκινήσουν οι εργασίες του Ιδρυτικού Συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής, αλλά ακόμη όλοι όσοι μετέχουν του εγχειρήματος δεν έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν τις διαφορές τους, τις φοβίες τους, αλλά και τα θέλω τους. Και μπορεί να συμφωνούν οι έξι του Πολιτικού Συμβουλίου σε όλες τους τις συνεδριάσεις, όμως στην πράξη δέχονται τεράστιες πιέσεις, καθώς η καχυποψία είναι διάχυτη σε όλα τα επίπεδα.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Την ερχόμενη εβδομάδα (16-18 Μαρτίου στο ΣΕΦ) το Κίνημα Αλλαγής θα κληθεί να κάνει το επόμενο ουσιαστικό βήμα. Όμως πρωτίστως θα πρέπει να επιλύσει τις οργανωτικές αδυναμίες, οι οποίες έμοιαζαν με βουνό στο διάστημα που μεσολάβησε από την εκλογή της κας Γεννηματά μέχρι σήμερα.

Και μπορεί στο διάστημα αυτό να υπήρξε δημοσκοπική άνοδος, η οποία επαληθεύτηκε και με την αύξηση των εγγεγραμμένων μελών κατά τη διάρκεια των προσυνεδριακών διαδικασιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις εκλογές του Νοεμβρίου εγράφησαν 96.000 μέλη, τα οποία ήδη έφθασαν στα 130.000 μέλη. Παρά το ενδιαφέρον του κόσμου, εν τούτοις εκλογές για την ανάδειξη συνέδρων δεν θα διεξαχθούν.  Υπήρξαν πολλά προβλήματα στο μητρώο, αλλά και καταγγελίες ότι το σύστημα δεν μπορούσε να δεχθεί όλες τις υποψηφιότητες, ειδικά τα τελευταία 24ωρα. Η απουσία εκλογικών διαδικασιών για τον ορισμό συνέδρων φαίνεται ότι ευνοεί όσους δεν διαθέτουν κομματικό μηχανισμό. Ο Σταύρος Θεοδωράκης φέρεται να είναι θετικός στη νέα τροπή που τελικά πήρε το θέμα των συνέδρων, ενώ ο Γιώργος Καμίνης δεν δίστασε να σχολιάσει ότι η εικόνα που εκπέμπεται μετά και τις τελευταίες αυτές εξελίξεις δεν είναι ακριβώς εικόνα δημοκρατικού κόμματος. Ανάλογη είναι και η στάση του Νίκου Ανδρουλάκη. Η ίδια η κα Γεννηματά με επίσημη δήλωσή της την Πέμπτη ανακοίνωσε ότι στο συνέδριο θα μετάσχουν όλοι όσοι δήλωσαν υποψηφιότητα για σύνεδροι, υποστηρίζοντας πως η απόφασή της ελήφθη μετά από διαβουλεύσεις με τους μετέχοντες του Πολιτικού Συμβουλίου.

Το χατίρι στον Σταύρο

Πρακτικά, δηλαδή, ακολουθείται η δημόσια πρόταση του Σταύρου Θεοδωράκη, σύμφωνα με την οποία οι σύνεδροι θα έπρεπε να βγουν από τρεις δεξαμενές: Κλήρωση ανάμεσα στα μέλη που ψήφισαν τον Νοέμβριο. Συμμετοχή των ανεξάρτητων προσωπικοτήτων του χώρου που στήριξαν την ιδέα του νέου φορέα. Η Φώφη Γεννηματά ήταν θετική στην πρόταση του Σταύρου Θεοδωράκη, υπήρχαν όμως αντιδράσεις από την πλευρά κάποιων «κομματικών» κυρίως της Χαριλάου Τρικούπη. Τελικά, μετά από μια θυελλώδη συνεδρίαση της «επιτροπής Βγόντζα» το βράδυ της Τετάρτης, όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα και οι συγκρούσεις κομματικών μηχανισμών στην περιφέρεια, αλλά κυρίως η απροθυμία των πολιτών να πάρουν μέρος στις εκλογές της Κυριακής, αποφασίστηκε να εισηγηθούν στην πρόεδρο τη ματαίωση των εκλογών.

Αυτή η ανοιχτή συμμετοχή αλλάζει, όπως είναι λογικό, τη φύση του συνεδρίου. Το καθιστά πανηγυρικό, δεν θα υπάρξουν ψηφοφορίες, και στην Κεντρική Επιτροπή –και κατά συνέπεια και το νέο Πολιτικό Συμβούλιο– θα εκπροσωπηθούν αναλογικά όλες οι δυνάμεις του χώρου, χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς ψηφοφορίες με κομματικές λίστες.  Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου των έξι (ΓεννηματάΘεοδωράκηςΠαπανδρέουΑνδρουλάκηςΚαμίνηςΘεοχαρόπουλος) τη Δευτέρα.

Οι παρεξηγήσεις

Το μόνο σίγουρο είναι πως στο Ιδρυτικό Συνέδριο θα ξεκαθαριστούν και κάποια ζητήματα που έχουν ανακύψει. Ειδικά μεταξύ του Σταύρου Θεοδωράκη και του βαθέως ΠΑΣΟΚ που παρεπιδημεί δίπλα στην κα Γεννηματά. Ήδη τα tweet του επικεφαλής του Ποταμιού έχουν προκαλέσει πονοκεφάλους στη Χαριλάου Τρικούπη. Κι αυτό διότι έβαλε στο ίδιο κάδρο των ευθυνών για τη γιγάντωση του κομματικού κράτους Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού δεν έμεινε εκεί αλλά συνέχισε: «Το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να γίνει ένα ανοιχτό σύγχρονο κίνημα και όχι ένα κόμμα μηχανισμών. Αυτό προσπαθώ και αυτό προτείνω. Δεν πρέπει να γυρίσουμε στο παλιό κομματικό μοντέλο. Ελπίζω ότι τελικά θα ακούσουν την πρότασή μου», είπε στον Real fm, προκαλώντας νέες αντιδράσεις. Ο κ. Θεοδωράκης δεν κάμφθηκε ούτε και από κάποια τηλεφωνήματα και ξαναχτύπησε μέσω των social media με αιχμές για το παλιό ΠΑΣΟΚ με αφορμή τις Ιταλικές εκλογές: «Τα αποτελέσματα στην Ιταλία πρέπει να μας ανησυχήσουν, ιδιαίτερα όσους νιώθουμε “συγγενείς” του Ρέντσι. Οι πολίτες δεν εμπιστεύονται πολιτικούς που κυβέρνησαν. Αν δεν συγκρουστούμε με το κακό παρελθόν, ο κόσμος θα συνεχίσει να δελεάζεται από λαϊκιστές, εθνικιστές και ψεκασμένους».

Την ίδια ώρα, μια συνέντευξη του βουλευτή του Ποταμιού Σπύρου Δανέλλη ανέδειξε και πάλι τις διαφορετικές οπτικές εντός του κινήματος. Ερωτώμενος για υποθέσεις που έχουν έρθει στην επικαιρότητα, ζητεί «να φύγουν τα βαρίδια προκειμένου να απογειωθεί το σκάφος», προσθέτοντας πως «θα πρέπει να δείξουμε ότι δεν έχουμε στις αποσκευές μας τις αμαρτίες του παρελθόντος».

Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν πως κάποια στιγμή η κα Γεννηματά δεν θα αντέξει και θα διαλύσει τον γάμο. Όμως υπάρχουν και οι πλέον προχωρημένοι που ισχυρίζονται πως η φρασεολογία και η επιμονή του Σταύρου Θεοδωράκη και των άλλων στελεχών του Ποταμιού βολεύει την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής να προχωρήσει αφήνοντας πίσω της το παρελθόν του παλαιού ΠΑΣΟΚ. Αυτό εξάλλου υπονοεί και σε μία αποστροφή του λόγου του ο Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξή του: «Σε ένα μεγάλο Κίνημα υπάρχουν πάντα διάφορες τάσεις. Δεν βρισκόμαστε στο 1980, να ενοχοποιούμε τις αντιθέσεις. Είμαστε στο 2018. Συζητάμε, προβληματιζόμαστε. Και πολύ συχνά ο ένας πείθει τον άλλο. Στα τρία Πολιτικά Συμβούλια που έχουν γίνει, όλες οι αποφάσεις ήταν ομόφωνες. Έτσι προχωρούν οι συνεργασίες».

Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι συνεργάτες της κας Γεννηματά διαψεύδουν τις πληροφορίες που έλεγαν πως η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής έχει δεχθεί εισηγήσεις για διαγραφή του κ. Θεοδωράκη. Αντίθετα, από τη Χαριλάου Τρικούπη εκφράζουν την απόλυτη ικανοποίησή τους για την αύξηση κατά 35% των μελών σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και με δεδομένη την δυνατότητα μόνο ηλεκτρονικής εγγραφής. Επίσης εκτιμούν ότι έχουν πραγματοποιηθεί με επιτυχία 100 προσυνεδριακές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα. Τέλος, τα κείμενα για νέο Καταστατικό, τη νέα διακήρυξη και τις προγραμματικές θέσεις έχουν ήδη αναρτηθεί σε ηλεκτρονική διαβούλευση για τα μέλη του Κινήματος Αλλαγής.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα