Κίνητρα για την επιστροφή των 20.000 Ελλήνων γιατρών που εργάζονται στο εξωτερικό

«Έχουν γίνει βήματα, τα οποία όμως δεν αρκούν» σημείωσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

Είκοσι χιλιάδες Έλληνες γιατροί ζουν και εργάζονται εκτός Ελλάδας, επισημαίνει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), Νίκος Νίτσας, επικαλούμενος στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού.

Σε βίντεο του ΙΣΘ, στο οποίο δίνεται ο λόγος σε νέους γιατρούς, ο κ. Νίτσας αναφέρει ότι η πολιτεία πρέπει να συγκρατήσει άμεσα το κύμα φυγής κυρίως των νέων γιατρών. Σημειώνει ότι έχουν γίνει βήματα, τα οποία όμως δεν αρκούν, και τονίζει ότι θα πρέπει να θεσπιστούν συγκεκριμένα κίνητρα παραμονής, αλλά και επιστροφής όσων μετανάστευσαν, αναφέροντας παράλληλα ότι αυτά τα θέματα έχουν τεθεί από τον ΙΣΘ τόσο στον πρωθυπουργό όσο και στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Γιατί φεύγουν οι γιατροί στο εξωτερικό;

Νέοι γιατροί που μιλούν στο βίντεο αναφέρουν ότι οι λόγοι για τους οποίους φεύγουν στο εξωτερικό, εκτός από τις καλύτερες απολαβές και τις καλύτερες συνθήκες εργασίας, είναι οι λίστες αναμονής για την ειδικότητα που υπάρχουν στη χώρα μας, οι κακές υποδομές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, τα κενά σε προσωπικό που υπάρχουν στα νοσοκομεία, οι μονοετείς συμβάσεις των επικουρικών γιατρών, οι χαμηλές αποδοχές, η ανασφάλεια και η μεταβλητότητα στις εργασιακές συνθήκες.
Σημειώνουν, επίσης, ότι στη διάρκεια της πανδημίας οι ειδικευόμενοι γιατροί στήριξαν στο σύστημα υγείας καλύπτοντας τα κενά και αυτό ήταν σε βάρος της εκπαίδευσής τους. Επίσης αναφέρουν ότι οι γιατροί στην Ελλάδα στερούνται ενιαίας εκπαίδευσης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα