Κλάδος ελαίας προς τον Ιερώνυμο

Σε ειδική αποστολή ο Γεραπετρίτης, αλλά δεν κλείστηκε ραντεβού του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο

Ολοένα και αυξάνεται η ανησυχία για τις αντιδράσεις της εκκλησίας το διήμερο 24-25 Μαρτίου, όπου συμπίπτουν η Κυριακή της Ορθοδοξίας, η εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και φυσικά ο εορτασμός για την Επανάσταση του 1821 με τις καθιερωμένες παρελάσεις.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Ήδη η εκκλησία αποφάσισε να εορτάσει την Κυριακή της Ορθοδοξίας μόνη χωρίς την παρουσία πολιτικών πρόσωπων. Παραδοσιακά η δοξολογία γίνονταν στην Μητρόπολη Αθηνών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να διαβάζει το «πιστεύω» κι εν συνεχεία να δεξιώνεται στο προεδρικό μέγαρο την ηγεσία της εκκλησίας.

Φέτος, όμως η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να εορτάσει μόνη της χολωμένη για την ψήφιση του νόμου των ομόφυλων ζευγαριών. Η Θεία Λειτουργία θα τελεστεί στην Ιερά Μονή Πετράκη, δίχως την παρουσία ούτε της Προέδρου της Δημοκρατίας, ούτε φυσικά του πρωθυπουργού, ούτε και των υπολοίπων πολιτικών αρχηγών.

Και εάν με τους πολιτικούς αρχηγούς είναι χολωμένη η ηγεσία της Εκκλησίας, επειδή ψήφισαν το νομοσχέδιο, για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα, καθώς οι Μητροπολίτες δεν μπορούν να διανοηθούν ότι συμμετείχε στο πάρτι για την ψήφιση του νόμου που συνδιοργάνωσαν ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος και ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, με την συμμετοχή διάσημων ομοφυλόφιλων, όπως ο ηθοποιός Γιώργος Καπουτζίδης και άλλοι. Αναμφίβολα η συμμετοχή της κ. Σακελλαροπούλου στα… επινίκια εκνεύρισε ακόμη κι αυτούς που έχουν ταχθεί υπέρ του νομοσχεδίου. Και αυτό διότι ναι μεν είναι αναφαίρετο δικαίωμα της να έχει προσωπική άποψη για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, αλλά πρωτίστως οφείλει εκ της θέσεως της να ισορροπεί τα πράγματα. Διότι εδώ μιλάμε κάποιους που διαφωνούν και κάποιους που συμφωνούν. Και η λογική λέει ότι η κ. Σακελλαροπούλου έπρεπε να προσπαθήσει να φέρει πιο κοντά τις διαφορετικές απόψεις και όχι να πυροδοτεί τις αντιδράσεις.

Σε ειδική αποστολή

Μετά την απόφαση της Ιεράς Συνόδου να εορτάσει μόνη της την Κυριακή της Ορθοδοξίας έχουν ενταθεί οι ανησυχίες των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος από την περιφέρεια, ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να βρεθούν προ απροόπτου όσοι αποφασίσουν να παρακολουθήσουν την Θεία Λειτουργία. Και εάν υποθέσουμε ότι απέχουν από την εκκλησία την Κυριακή, τι θα κάνουν την επομένη; Δηλαδή δεν θα πάνε και στην Δοξολογία της 25ης Μαρτίου, όπου είναι διπλή εορτή; Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και η επέτειος της ελληνικής επανάστασης του 1821.

Ποιος μπορεί να αποκλείσει ότι κάποιοι θερμοκέφαλοι δεν θα μείνουν σε πιθανές αποδοκιμασίες και δεν αδράξουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν άσχημες καταστάσεις, ακόμη και εάν βρίσκονται μέσα σε Ιερό Ναό; Εάν μάλιστα οι ιερείς στο κήρυγμα τους χρησιμοποιήσουν ακραίες εκφράσεις, τότε δεν καθόλου απίθανο να δούμε πράγματα που δεν αρμόζουν σε πιστούς.

Το Μαξίμου εδώ και ημέρες προσπαθεί να ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με την Αρχιεπισκοπή, ώστε να ηρεμήσουν τα πράγματα και να μην υπάρξουν ακραίες αντιδράσεις. Όμως το κλίμα μεταξύ Μητσοτάκη-Ιερώνυμου δεν είναι και το καλύτερο δυνατό. Την αποστολή να «μαλακώσει» ο κ. Ιερώνυμος ανέλαβε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, καθώς είναι λογικό ο Αρχιεπίσκοπος να μην επιθυμεί καμία επαφή με το νυν Επιτελικό κράτος (Σκέρτσος και σία), οι οποίοι για να περάσουν το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια άσκησαν αφόρητες πιέσεις στους βουλευτές που ορισμένες φορές ξεπέρασαν ακόμη και τα επιτρεπτά όρια. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης ναι μεν είναι υπουργός Εξωτερικών, όμως δεν είναι βουλευτής και δεν ψήφισε το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, ενώ δεν μετείχε της ομάδας που άσκησε πιέσεις σε βουλευτές. Τουλάχιστον όχι φανερά για να το γνωρίζει και η κουτσή Μαρία. Σε αντίθεση με τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο, ο οποίος μάλλον έκανε περισσότερους εχθρούς εντός της Νέας Δημοκρατίας που τον φιλοξενεί, παρά φίλους με την τακτική που ακολούθησε στο λεγόμενο μασάζ των βουλευτών.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ως απεσταλμένος του Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με πηγές της Αρχιεπισκοπής, ζήτησε δύο πράγματα. Πρώτον να πέσουν οι τόνοι από την εκκλησία και δεύτερον να υπάρξει συνάντηση Μητσοτάκη-Ιερώνυμου το επόμενο διάστημα και σίγουρα πριν από την Κυριακή των Βαΐων και την Μεγάλη Εβδομάδα.

Το μόνο που έγινε γνωστό από τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με τον Αρχιεπίσκοπο ήταν ότι από πλευράς του κ. Ιερώνυμου τονίστηκε ότι ακόμη δεν είναι ώριμες οι συνθήκες για μία συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Όσο για το δεύτερο αίτημα της κυβέρνησης για νουθεσία του κλήρου, ώστε να μην υπάρξουν ακραίες αντιδράσεις το διήμερο 24 και 25 Μαρτίου δεν υπήρξε ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Και αυτό που ειπώθηκε είναι ότι ο κάθε Μητροπολίτης είναι υπεύθυνος για την δική του Μητρόπολη, ενώ τονίστηκε πως ο κ. Ιερώνυμος είναι αντίθετος με οποιαδήποτε μορφή βίας. Εξάλλου όπως αναφέρθηκε διεξάγονται εκκλησιαστικές ανακρίσεις για τον Αρχιμανδρίτη Ηλιούπολης για το επεισόδιο με τον Παύλο Χρηστίδη σε μία εκδήλωση κοπή πίττας ενός συλλόγου, αλλά το κυριότερο ότι ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφία του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ με την γυναίκα του κι ένα από τα τέκνα του σε δωμάτιο μαιευτηρίου.

Αποχή και από τις παρελάσεις

Είναι χαρακτηριστικό ότι εκκλησιαστικοί κύκλοι δεν αποκλείουν ότι πολλοί από τους Μητροπολίτες που ζητούν πιο δραστική αντίδραση από τον αποκλεισμό της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας από τον εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας, να προβούν σε μεμονωμένες πράξεις, που δεν έχει αποφασιστεί από την Διαρκή Ιερά Σύνοδο. Δηλαδή να μην παραστούν ούτε οι ίδιοι στις παρελάσεις ανά την Ελλάδα και να μην αποδοθούν τιμές στα πολιτικά πρόσωπα κατά την επίσημη δοξολογία. Μάλιστα, οι Μητροπόλεις Πειραιώς και Κερκύρας ανακοίνωσαν πως διακόπτουν την κοινωνία με τους βουλευτές των περιοχών τους που ψήφισαν το νομοσχέδιο, ενώ ο μητροπολίτης Κισσάμου, Αμφιλόχιος, δήλωσε πως τα πρόσωπα αυτά δεν θα τιμώνται και δεν θα προσκαλούνται σε εκδηλώσεις και τελετές της Μητρόπολης.

Με τις ευρωεκλογές να πλησιάζουν και τα κόμματα της λεγόμενης Δεξιάς πολυκατοικίας να εμφανίζονται ενισχυμένα, αποτελεί μία δύσκολη  εξίσωση για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το επιτελείο του κατά πόσο θα μπορέσει να διαχειριστούν τις αντιδράσεις. Γι’ αυτό και το Μαξίμου θέλει να κλείσει το θέμα ει δυνατόν πριν από το Πάσχα, διότι οι πιο παλιοί δεν αποκλείουν το Πάσχα του 2024 να θυμίσει το 2010 και του 2011, όπου υπήρξαν αποδοκιμασίες- ακόμη και στην ακολουθία του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή- του τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για το 1ο μνημόνιο.

Η επαφή του Μαξίμου-μέσω του Γιώργου Γεραπετρίτη– με τον κ. Ιερώνυμο δεν ήταν η μόνη. Προηγήθηκε τηλεφώνημα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου με τον κ. Ιερώνυμο. Να σημειωθεί ότι πληροφορίες από κύκλους του Προεδρικού Μεγάρου αναφέρουν ότι η Κατερίνα Σακελλαροπούλου δεν θα παρευρεθεί στη Μονή Πετράκη, αλλά ούτε σε κάποιον άλλο ναό. Η στάση εκτιμάται αντίστοιχα ως μια προσπάθεια χαμήλωμα των τόνων.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα