Κλαίνε πάνω από το πτώμα του ΕΔΟΕΑΠ

«Η κυβέρνηση οδηγεί τον ΕΔΟΕΑΠ σε απώλεια της ανεξαρτησίας του» κατήγγειλε ο πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ, Νίκος Καρούτζος, μιλώντας στις επιτροπές που επεξεργάζονται το πολυνομοσχέδιο για το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης. «Πριν από έξι μήνες, ο υφυπουργός, κ. Πετρόπουλος, και η κυβέρνηση είπαν ότι λύθηκε οριστικά το πρόβλημα του ΕΔΟΕΑΠ. Ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία ο νόμος 4498/2017, αλλά φαίνεται ότι η κυβέρνηση εξαπάτησε και τη Βουλή και τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ και τους συνταξιούχους και τους ανέργους. Επειδή ο ΕΔΟΕΑΠ είναι ανεξάρτητος φορέας, ο κ. Πετρόπουλος μας ζήτησε πριν από έξι μήνες να κάνουμε Γενική Συνέλευση και να εγκρίνουμε τις αλλαγές στο Καταστατικό και τον νόμο. Το κάναμε και 6.000 άνθρωποι ψήφισαν υπέρ των αλλαγών. Σήμερα, όμως, η κυβέρνηση νομοθετεί μονομερώς και δεν ζητάει την άποψη των μελών, όπως έκανε τότε. Αναρωτιέμαι, λοιπόν, δεν αισθάνεται ντροπή γι αυτό;» είπε ο Πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ.

Ο κ. Καρούτζος κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση έστειλε ψευδή και ανακριβή στοιχεία στη Eurostat. Αναφερόμενος στο δάνειο των 10 εκατομμυρίων ευρώ, είπε ότι το συγκεκριμένο δάνειο έχει ήδη αποπληρωθεί, αλλά αυτό είναι κάτι που θέλησε να αποκρύψει η κυβέρνηση από τη Εurostat. «H κυβέρνηση και ειδικά ο κ. Πετρόπουλος εξαπατούν τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους του ΕΔΟΕΑΠ όταν τους λένε ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις, ή ότι θα μειωθούν λίγο. Στις διατάξεις που φέρνει η κυβέρνηση αναφέρεται ότι μέχρι 30.06.2018 οι επικουρήσεις θα υπολογίζονται με βάση τις καταστατικές διατάξεις και στη συνέχεια, με τον περίφημο νόμο Κατρούγκαλου. Απαγορεύοντας όμως τη χρήση του 2% που είναι εργοδοτική εισφορά, επί του κύκλου εργασιών των ΜΜΕ, για χρηματοδότηση επικουρήσεων και εφάπαξ, εκείνο που γίνεται είναι ότι απαγορεύεται σε έναν ανεξάρτητο οργανισμό να διαχειριστεί ελεύθερα τα έσοδα. Αυτό σε συνάρτηση με τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που υπάρχει στον νόμο για τον ΕΔΟΕΑΠ οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο τέλος του χρόνου, στην κατάρρευση των συντάξεων και την εξαφάνιση του εφάπαξ, λόγω απαγόρευσης αυτοχρηματοδότησης» είπε ο κ. Καρούτζος και προειδοποίησε ότι στο τέλος του έτους που θα γίνει αναλογιστική μελέτη θα προκύψει τεράστιο αναλογιστικό έλλειμμα και το ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ θα είναι υποχρεωμένο να περικόψει δραματικά τις συντάξεις, καθώς θα του απαγορευτεί να αξιοποιήσει μέρος των εσόδων του που υποχρεωτικά θα πηγαίνουν στον κλάδο υγείας. «Οι προθέσεις τους δεν είναι αγαθές. Όλο το προηγούμενο διάστημα έκαναν ότι μπορούσαν υπερβαίνοντας τον νόμο στον ΕΔΟΕΑΠ και εμποδίζοντας την εγγραφή νέων μελών. Καταθέτω έγγραφο του κ. Πετρόπουλου στον ΕΦΚΑ που δίνει εντολή στον ΕΦΚΑ να εισπράττει χρήματα του ΕΔΟΕΑΠ και ουσιαστικά να υπεξαιρεί τις εισφορές υγείας. Έπρεπε ο ΕΦΚΑ να εισπράττει μόνο εισφορές κύριας ασφάλισης. Τα άλλα είναι χρήματα που ανήκουν στον ΕΔΟΕΑΠ» τόνισε ο κ. Καρούτζος και πρόσθεσε ότι «επιχειρείται η ποδηγέτηση των εργαζομένων στα ΜΜΕ».

«Κοινός στόχος όλων των Ενώσεων Συντακτών και των εργαζομένων στα ΜΜΕ είναι η διάσωση, η στήριξη και η διεύρυνση του ΕΔΟΕΑΠ» είπε ο γγ της ΕΣΗΕΑ, Σταύρος Καπάκος, σημειώνοντας ότι ο ΕΔΟΕΑΠ αγκαλιάζει όχι μόνο δημοσιογράφους και διοικητικούς, αλλά όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο. «Με την ψήφιση του νόμου για τον ΕΔΟΕΑΠ, τον Δεκέμβριο, που είναι προϊόν ευρείας διακομματικής συμφωνίας, έγινε ένα αποφασιστικό βήμα παρά τις επιφυλάξεις και διαφωνίες που εκφράστηκαν για ορισμένες ρυθμίσεις τους. Έπειτα από αξίωση της τρόικας, όμως, και με πρόσχημα μια λανθασμένη γνωμοδότηση της Eurostat, για την οποία κινούμαστε για να αλλάξει, αφού ο Οργανισμός δεν επιβαρύνει ούτε με ένα ευρώ το Δημόσιο, μπαίνει ένα επιπλέον εμπόδιο. Η τρόικα επέβαλε τη χορήγηση του 2% επί του τζίρου αποκλειστικά για τον τομέα της υγείας. Είναι απορίας άξιο πώς τίθεται αυτή η αξίωση, ενώ δεν αλλάζουν τα οικονομικά δεδομένα για τον Οργανισμό» είπε ο κ. Καπάκος και τόνισε ότι μετά από αυτά βγαίνει το συμπέρασμα πως η στόχευση δεν μπορεί να είναι άλλη από την απαξίωση του ΕΔΟΕΑΠ, σε αυτή την κρίσιμη φάση που περνάει. «Δεν συμφωνούμε με αυτή τη ρύθμιση. Αν πρέπει όμως να γίνει αποδεκτή για λόγους υπέρτερου συμφέροντος της χώρας, όπως είναι το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης, τότε θα πρέπει να συμφωνήσετε όλες οι πολιτικές δυνάμεις ότι αυτή η ρύθμιση θα αλλάξει όταν η χώρα θα έχει τη δυνατότητα να την αλλάξει» σημείωσε ο γγ της ΕΣΗΕΑ και πρόσθεσε πως είναι θετικό ότι δεν μειώνονται περαιτέρω οι παρεχόμενες συντάξεις, ενώ η εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου ξεκινά από την 1η Ιουλίου και μετά και για το διάστημα μετά την 1η Ιουλίου του 2018.

Ο γγ της ΕΣΗΕΑ είπε, επίσης, ότι τα πρώτα στοιχεία από τις εισφορές και τις εισπράξεις είναι ενθαρρυντικά και «μας κάνουν βάσιμα να πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα με την καταβολή των συντάξεων και των παροχών που υπάρχουν σήμερα». «Εμείς» είπε «δεν πρόκειται να παίξουμε κορώνα γράμματα τον ΕΔΟΕΑΠ, όταν γνωρίζουμε τις αξιώσεις της τρόικας. Θα τον στηρίξουμε μέχρι τέλους και θα προσπαθήσουμε μέχρι τέλους να σώσουμε το κοινό μας σπίτι. Σήμερα σώζουμε και στηρίζουμε τον ΕΔΟΕΑΠ, αύριο, όταν η χώρα έχει μεγαλύτερες δυνατότητες, θα τον βελτιώσουμε. Για να κερδίσεις έναν πόλεμο, πρέπει να είσαι αλεπού και λιοντάρι. Οι Ενώσεις Συντακτών δεν υποδύονται τον λέοντα απέναντι στο υπουργείο, στα πολιτικά κόμματα και τον ΕΦΚΑ, για να κάνουν την πάπια απέναντι στην τρόικα. Έχουν σταθερή θέση και αυτή στηρίζουν. Η στήριξη και διεύρυνση του ΕΔΟΕΑΠ ικανοποιεί θεμελιώδεις δικαίωμα των εργαζομένων» είπε ο κ. Καπάκος και πρόσθεσε ότι «η ενοποίηση του συνόλου των εργαζομένων στην ενημέρωση, σε εποχή γενικευμένης κρίσης, θα συμβάλει στη ρύθμιση του τοπίου και σε συνδυασμό με τα μέτρα στήριξης για τον Τύπου που η κυβέρνηση δεν πρέπει να λησμονεί, μαζί με τις συλλογικές συμβάσεις, θα επιτρέψουν να υλοποιηθεί ο στόχος της ενημέρωσης με πλουραλισμό, αξιοπιστία και δικαιώματα»..

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα