Κλείδωσε και η Νοτοπούλου, θέμα ημερών η ανακοίνωση

Να περισώσει την τιμή της παράταξης θα επιχειρήσει η Κατερίνα Νοτοπούλου η οποία έχει κλειδώσει ως υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης αλλά…

Το αλλά έχει να κάνει με την γκάφα – όπως εξελίχθηκε- του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος τίναξε στον αέρα την δημοτική παράταξη όταν ανακοίνωση την στήριξη του στον Γιάννη Μπουτάρη. Και τώρα, όπως είπε και ο Π. Σκουρλέτης, οι αυτοδιοικητικές δυνάμεις που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ προσέρχονται στον διάλογο με άλλες αυτοδιοικητικές δυνάμεις με την πρόταση για υποψήφια δήμαρχο την Κατερίνα Νοτοπούλου.

Επισήμανε ότι η Κατερίνα Νοτοπούλου είναι το πρόσωπο που μπορεί να εγγυηθεί την επιδιωκόμενη συσπείρωση και πρόσθεσε: “Με τη δουλειά που έκανε ως υπεύθυνη του Γραφείου Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη έδωσε δείγματα γραφής, μίλησε με φορείς της πόλης, πολύ περισσότερο από τη θέση της υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης. Χαρακτηρίζεται από έναν δυναμισμό, είναι ένα φρέσκο πρόσωπο, ένα καθαρό πρόσωπο που έχει ανάγκη συνολικά ο δημόσιος βίος της χώρας και η τοπική αυτοδιοίκηση. Να ξεφύγουμε από τη λογική της ανακύκλωσης παλαιών ονομάτων, κουρασμένων προσώπων ή μεγάλων ονομάτων οι οποίοι κληρονομικώ δικαιώματι θεωρούν αυτονόητο ότι εσαεί είτε θα είναι υπουργοί, είτε βουλευτές, είτε υποψήφιοι περιφερειάρχες ή δήμαρχοι”.

Ο ίδιος μίλησε δε για την ανάγκη να υπάρξει ένα δημοκρατικό προσκλητήριο, ένα μέτωπο δημοκρατίας το οποίο να διεκδικήσει και να συνεχίσει να είναι δημοτική αρχή.

“Ο Γιάννης Μπουτάρης για δικούς του λόγους αποσύρθηκε. Νομίζω, όμως, η κληρονομιά αυτής της συνεννόησης, αυτού του διευρυμένου δημοκρατικού μετώπου για να μην γυρίσουμε στο μαύρο υπάρχει και θα πρέπει να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες αυτή η συσπείρωση δυνάμεων να είναι όσο το δυνατό μεγαλύτερη και νικηφόρα τελικά”, είπε ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε: “Η πρόταση που διατυπώθηκε από τις αυτοδιοικητικές δυνάμεις που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ είναι η πρόταση για την Κατερίνα Νοτοπούλου. Είναι ένα πρόσωπο πια γνωστό στην πόλη της Θεσσαλονίκης, όπως γνωστή είναι και η κίνηση μας η ‘Ανοιχτή Πόλη’ στη Θεσσαλονίκη. Έχει δώσει δείγματα γραφής, έχει καταθέσει απόψεις, έχει διαμορφώσει μια σοβαρή αυτοδιοικητική και συνεπή παρουσία στην πόλη.

Πιστεύουμε ότι πράγματι το πρόσωπο της κ. Νοτοπούλου μπορεί να εγγυηθεί τη συσπείρωση αυτών των δυνάμεων, αλλά αυτό είναι κάτι που θα το αποφασίσουν οι ίδιες οι αυτοδιοικητικές κινήσεις. Τη διεύρυνση δεν την κάνει η κομματική προτίμηση κάθε υποψηφίου αλλά η δυνατότητα του να συσπειρώνει ένα μεγάλο εύρος αυτοδιοικητικών δυνάμεων”.

Για τη σημερινή κυβέρνηση είπε ότι έκανε μια πολιτική πραγματικής στήριξης της τοπικής αυτοδιοίκησης όλων των βαθμών.

Άσκησε κριτική στον κ. Μητσοτάκη, λέγοντας “καταπατά κάθε έννοια αυτονομίας της τοπικής αυτοδιοίκησης όταν κάθε λίγο ανακοινώνει την υποστήριξη στον έναν ή στον άλλον δήμαρχο ή περιφερειάρχη”.

Η Νέα Δημοκρατία, υπογράμμισε, είναι η παράταξη η οποία ουσιαστικά δεν πιστεύει στον ρόλο της αυτοδιοίκησης. “Πως είναι δυνατό να πιστεύεις όταν θέλεις να την καταδικάσεις στη διαρκή υποστελέχωση και δεσμεύεσαι ότι θα γυρίσεις από το 1/1 στο 1/5 σε ότι αφορά τις προσλήψεις στο Δημόσιο”, αναρωτήθηκε.

Κάλεσε τον υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Νίκο Ταχιάο και τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα που έχουν τη στήριξη της Ν.Δ. να πάρουν θέση απέναντι σε αυτή την προγραμματική θέση του κ. Μητσοτάκη για επιστροφή στο 1/5 στις προσλήψεις στο Δημόσιο. Το ίδιο ζήτησε να κάνουν και όλοι οι εκλεγμένοι της αυτοδιοίκησης που κάθε φορά τρέχουν να χειροκροτήσουν τον κ. Μητσοτάκη και να πουν στους πολίτες ότι υποστηρίζουν μια προγραμματική πρόταση η οποία καταδικάζει σε διαρκή υποστελέχωση την αυτοδιοίκηση.

Σε ερώτηση για την υποψηφιότητα του Νίκου Ταχιάου στον δήμο Θεσσαλονίκης απάντησε ότι τον ενοχλεί “η στενά κομματική αντίληψη της Ν.Δ, το ότι αισθάνεται την ανάγκη ο κ. Μητσοτάκης να έρθει και να χρίσει όπως τους ιππότες της στρογγυλής τραπέζης ως νέος βασιλιάς, τους υποψήφιους για τον δήμο Θεσσαλονίκης και άλλους δήμους”.

“Ο κ. Ταχιάος θα κριθεί από τους ίδιους τους πολίτες της Θεσσαλονίκης. Για μας οι διαφωνίες με τον συγκεκριμένο χώρο δεν είναι προσωπικές, είναι προγραμματικές. Δεν θέλουμε μια συρρικνωμένη τοπική αυτοδιοίκηση, στενά εξαρτημένη από το κεντρικό κράτος, η οποία θα εκχωρεί σε ιδιωτικά συμφέροντα βασικές λειτουργίες που οφείλει να κάνει η ίδια”, σημείωσε ο κ. Σκουρλέτης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα