Κόντρα σε όλους η Ν.Δ.

Διμέτωπη επίθεση αριστερά και δεξιά της Ν.Δ. από τον Κυριάκο Μητσοτάκη με φόντο την συσπείρωση

Για πρώτη φορά επί ημερών του Κυριάκου Μητσοτάκη- μόλις τρεις μήνες πριν από τις Ευρωεκλογές- παρουσιάζει τη χαμηλότερη συσπείρωση της βάσης της από κάποιο άλλο κόμμα. Με βάση τις δημοσκοπήσεις το ΠΑΣΟΚ διαθέτει μεγαλύτερη συσπείρωση.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Στις μέχρι τώρα εκλογικές αναμετρήσεις Μάιος 2019, Ιούλιος 2019, Μάιος 2023, Ιούνιος 2023 η Νέα Δημοκρατία πολλούς μήνες νωρίτερα χτυπούσε εξωπραγματικά νούμερα συσπείρωσης. Κάτι που την βοηθούσε να ξεκινάει την προεκλογική περίοδο από θέση ισχύος.

Σε Μαξίμου και Πειραιώς γνωρίζουν αυτό το στοιχείο και ήδη από το συνέδριο της φοιτητικής νεολαίας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβασε τους τόνους με στόχο να αφυπνίσει την βάση της Νέας Δημοκρατίας που μοιάζει σα να έχουν ολοκληρωθεί οι ευρωεκλογές, στηριζόμενη στην τεράστια δημοσκοπική διαφορά από το δεύτερο κόμμα. Άλλα όπως επισήμανε και ο πρωθυπουργός στην τελευταία του τηλεοπτική συνέντευξη «οι κάλπες είναι άδειες και πρέπει να γεμίσουν».

Ο στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση δεν είναι η αμφίπλευρη διεύρυνση, αλλά το πώς θα στήσει τείχη, δεξιά και αριστερά της Ν.Δ. για να σταματήσει τις διαρροές. Διότι όλοι στο Μαξίμου γνωρίζουν πως στις ευρωεκλογές του Ιουνίου δεν πρόκειται να επαληθευθούν τα ποσοστά των εθνικών εκλογών. Πρώτον διότι παραδοσιακά υπάρχει χαλαρότητα στις ευρωεκλογές. Δεύτερον υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια στην κοινωνία για την ακρίβεια. Και τρίτον υπάρχει ο απρόβλεπτος παράγοντας η εκκλησία που κορυφώνει τις αντιδράσεις της για την ψήφιση του νομοσχεδίου του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών.

Με βάση τον σχεδιασμό του Κυριάκου Μητσοτάκη από την μία στο ψηφοδέλτιο θα υπάρχουν πολλά πρόσωπα με πολιτική αφετηρία την κεντροαριστερά και από την άλλη επανέρχεται ο πυρσός στο σήμα της Νέας Δημοκρατίας λόγω των 50 χρόνων του κόμματος. Είναι μία ακόμα προσπάθεια να απευθυνθεί στον δεξιό «κορμό» του κόμματος που εσχάτως αισθάνεται να δυσφορεί. Και αυτό διότι από το 2019, που η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις εκλογές συνήθως αξιοποιούνται οι μεταγραφές και όχι τα γηγενή στελέχη του κόμματος. Κάτι που εξοργίζει σε τεράστιο βαθμό τα μικρομεσαία στελέχη που προέρχονται από την λαϊκή δεξιά, όπως και τους ψηφοφόρους που βλέπουν να τους κουνούν το δάχτυλο άνθρωποι που προέρχονται από την άλλη όχθη.

Σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις φαίνεται μία ευδιάκριτη διαφυγή δυνάμεων. Όχι μόνο προς το κέντρο, αλλά και από τα δεξιά. Κι αν από το κέντρο είναι ψηφοφόροι που μπορεί αργότερα να επανέλθουν η ανησυχία είναι μήπως οι δυσαρεστημένοι δεξιοί παρουσιάσουν συμπτώματα «γεννιτσαρισμού». Οπότε η επαναφορά του πυρσού με έντονο πορτοκαλί χρώμα έχει ως επιδίωξη να ξυπνήσει μνήμες σε δεξιούς ψηφοφόρους, οι οποίοι προς ώρας φέρονται αποφασισμένοι είτε να απέχουν, είτε να κατευθυνθούν σε μικρότερα κόμματα δεξιότερα της Ν.Δ. Σε αυτούς επί της ουσίας απευθύνθηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το προσυνέδριο της Θεσσαλονίκης, όπου παρουσιάστηκε το επετειακό σήμα λέγοντας «είναι αυτός ο πυρσός που μας συντρόφευε όλους στα πρώτα μας βήματα και στους πρώτους μας αγώνες για την παράταξή μας».

Η ιστορία

Η κατάθεση, για πρώτη φορά, του σήματος «αναμμένος πυρσός», του οποίου η φλόγα είναι στραμμένη προς το γράμμα Ν και τον οποίον κρατεί ένα χέρι, κατατέθηκε για πρώτη φορά στον Άρειο Πάγο το 1985. Μέχρι τότε το επίσημο σύμβολο του κόμματος ήταν η φωτογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, αν και ο πυρσός υπήρχε εξαρχής, με την έγκριση του Εθνάρχη και ιδρυτή της Ν.Δ. Το 1985 ο Γιώργος Ράλλης, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο Ευάγγελος Αβέρωφ κατέθεσαν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ως επίσημο έμβλημα τον πυρσό. Τέσσερα χρόνια αργότερα, στις τρεις συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις του 1989- 1990, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τον αντικατέστησε με ένα ουράνιο τόξο, με προφανή στόχο να συσπειρώσει σε ένα αντιπασοκικό μέτωπο ψηφοφόρους από ένα ευρύτερο φάσμα.

Το 2000, επί Κώστα Καραμανλή, υιοθετήθηκε η ιδέα να αντικατασταθεί ο «πυρσός» με τρία περιστέρια. Ο πυρσός παρέμεινε το επίσημο σύμβολο της Ν.Δ., μέχρι το 2011, οπότε ο τότε πρόεδρος Αντώνης Σαμαράς αποφάσισε να αλλάξει το σήμα του σήματος, χωρίς ιδιαίτερες αντιδράσεις, είναι αλήθεια, αντικαθιστώντας τον πυρσό με Νέα Δημοκρατία, με μπλε και γαλάζια γράμματα και δύο γραμμές πορτοκαλί και πράσινο. Με την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων της Ν.Δ. από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το σήμα του κόμματος διαφοροποιήθηκε ελαφρώς, χωρίς, ωστόσο, να επανέλθει ο πυρσός.

Επιθέσεις παντού

Πάντως και με την… βοήθεια του πυρσού η Ν.Δ. εισήλθε σε ρυθμούς ευρωεκλογών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιλέγοντας την δοκιμασμένη συνταγή της προεκλογικής εκστρατείας των περσινών εθνικών καλπών, με την ομιλία του επιχείρησε στη συσπείρωση των ψηφοφόρων του κόμματός του, κινούμενος σε τρεις άξονες. Πρώτον έκανε απολογισμό των κυβερνητικών πεπραγμένων. Δεύτερον έθεσε το διακύβευμα των εκλογών του Ιουνίου και τρίτον άσκησε δριμεία κριτική στα κόμματα αριστερά και δεξιά της Ν.Δ.

Με αυτή τη στρατηγική αναμένεται να κινηθεί το επόμενο τρίμηνο, έως και τις εκλογές της 9ης Ιουνίου, αναζητώντας την ανανέωση της «συμφωνίας αλήθειας» με τους πολίτες. Με την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου συνδέονται και τα πυρά που θα εκτοξεύει προς τους πολιτικούς του αντιπάλους, με ένα σαφές δείγμα να αποτυπώνεται μέσω του βήματος του Βελλιδείου. Την μερίδα του λέοντος συγκέντρωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Στέφανος Κασσελάκης στον οποίο ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση. Από τα βέλη του πρωθυπουργού δεν ξέφυγε και το ΠΑΣΟΚ -πολύ λιγότερο σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και με αφορμή τη στάση του στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια: «Ένα ΠΑΣΟΚ τόσο αμήχανο, να αλλάζει διαρκώς θέσεις, μπερδεύοντας όχι μόνο τους οπαδούς τους αλλά ενίοτε και τους βουλευτές του. Πράσινο το ήξεραν, αλλά ξεθυμασμένο κόκκινο το βλέπουν να βάφεται», είπε με εμφανή δόση ειρωνείας.

Ιδιαίτερη αντιμετώπιση ο κ. Μητσοτάκης επεφύλαξε για τα κόμματα δεξιά της Ν.Δ., που ιδίως στην Βόρεια Ελλάδα φαίνεται -σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις- να έχουν πολύ ανεβασμένα τα ποσοστά τους.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα