ΚΥΣΤΗ ΚΟΚΚΥΓΑ: Η ασθένεια που «προτιμά» να ταλαιπωρεί τους νέους άνδρες

 Ο ιατρικός όρος «τριχοφωλεϊκή κύστη» δεν λέει πολλά στην πλειοψηφία του πληθυσμού. Όσοι, όμως, έχουν εμφανίσει τη συγκεκριμένη νόσο του δέρματος και του υποδόριου ιστού που περιβάλουν την ιεροκοκκυγική περιοχή, δεν ξεχνούν πόσο υπέφεραν από την κύστη κόκκυγος –περί αυτής ο λόγος–, μιας και ο πόνος που την συνοδεύει περιγράφεται ως εξαιρετικά οξύς και επώδυνος.

Επιμέλεια: Νίκος Τσαγκατάκης

Ο γενικός χειρουργός, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Δρ. Αθανάσιος Α. Δερβίσογλου (www.adlaser.gr) 

Η κύστη κόκκυγος αποτελεί μία από τις συνηθέστερες παθήσεις που εντοπίζονται στην μεσογλουτιαία γραμμή (ένωση των δύο γλουτών) στην περιοχή του κόκκυγα, η οποία προκαλείται από την διείσδυση τριχών μέσα στο δέρμα, γεγονός που οδηγεί σε επιμόλυνση του σημείου από μικρόβια που φέρουν οι τρίχες.

Η νόσος εμφανίζεται συχνότερα σε άνδρες (1 στους 100 λένε στατιστικά δεδομένα) σε ηλικίες μεταξύ της ήβης και της τέταρτης 10ετίας της ζωής τους, και φαίνεται να… προτιμά όσους έχουν αυξημένη τριχοφυΐα ή εφίδρωση στην περιοχή του κόκκυγα, τους παχύσαρκους και όσους έχουν καθιστική εργασία. Παλαιότερα αρκετοί ερευνητές ισχυρίζονταν ότι η κύστη κόκκυγος είναι κληρονομική ασθένεια, αλλά νεότερες διεθνείς μελέτες περιορίζουν την κληρονομικότητα στον βαθμό τριχοφυΐας της περιοχής.

 

Τα συμπτώματα

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν φορές που η κύστη κόκκυγος εμφανίζεται δίχως να παρουσιάζει συμπτώματα, ιδιαίτερα αν έχουν αναπτυχθεί συρίγγια. Συμπτώματα και ενοχλήματα υπάρχουν μόνο όταν η κύστη συνοδεύεται από φλεγμονή. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περίπτωση που απουσιάζει η φλεγμονή, η κύστη κόκκυγα προκαλεί ελάχιστη ενόχληση και συχνά η ύπαρξή της γίνεται αντιληπτή από μία μικρή κηλίδα που «λερώνει» το εσώρουχο του ασθενούς.

Κι όταν παρουσιαστεί φλεγμονή, τι έπεται; Όπως εξηγεί στην «Α» ο γενικός χειρουργός Δρ. Aθανάσιος Δερβίσογλου (www.adlaser.gr), τα συμπτώματα ποικίλλουν: είτε εμφανίζεται ένα μικρό πρήξιμο στην περιοχή, άλλοτε πάλι δημιουργείται απόστημα που συνοδεύεται με ισχυρό πόνο –ειδικά όταν ο πάσχοντας κάθεται– και κάποιες φορές με πυρετό. Τις περισσότερες φορές, παρατηρείται στην περιοχή της φλεγμονής εκροή υγρού ή πυώδους υλικού από το συρίγγιο, το οποίο συνήθως έχει άσχημη οσμή.

«Όταν δεν υπάρχει φλεγμονή, το μόνο εύρημα που φανερώνει την ύπαρξη της κύστης κόκκυγα είναι ένα μικρό “άνοιγμα” στο δέρμα κοντά στη σχισμή των γλουτών. Οι περισσότεροι ασθενείς, που έτυχε να εμφανίσουν κύστη κόκκυγα, περιγράφουν ένα πόνο που πραγματικά τους κόβει την ανάσα. Κάθε τους κίνηση και ιδιαίτερα το κάθισμα είναι σκέτο μαρτύριο» περιγράφει χαρακτηριστικά ο κ. Δερβίσογλου.

 

Συνήθη αλλά και σπάνια προβλήματα που προκαλεί η νόσος

Όπως προαναφέρθηκε, η νόσος γίνεται αντιληπτή όταν αναπτυχθεί φλεγμονή ή απόστημα (συγκέντρωση πύου μέσα στην κύστη), όπου η περιοχή είναι ερυθρή, διογκωμένη, θερμή και επώδυνη, ενώ ο ασθενής μπορεί να εμφανίζει κακουχία, πυρετό και ζάλη. Αν υπάρξει αυτόματη ρήξη (άνοιγμα) του αποστήματος, εκρέει πύον και ακολουθεί η δημιουργία τριχοφωλεϊκού συριγγίου, δηλαδή πόρου που συνδέει την κύστη με το δέρμα εξωτερικά.

Σε κάποιους ασθενείς η παραπάνω διαδικασία μπορεί να διενεργηθεί σε αρκετά αρχικό στάδιο της νόσου, όπου η κύστη κόκκυγα είναι εξαιρετικά μικρή και δεν έχει εκδηλώσει συμπτώματα, αλλά κάνει την παρουσία της αισθητή λόγω της ύπαρξης συριγγίων.

Τα συρίγγια εκρέουν δύσοσμο υγρό που λερώνει ελαφρώς τα εσώρουχα και μπορεί να συνυπάρχει φαγούρα. Σε κάθε περίπτωση, η κύστη διογκώνεται σταδιακά και με την πάροδο του χρόνου μπορεί να αποκτήσει τεράστιο μέγεθος. Αν, επίσης, υπάρξει απόφραξη των συριγγίων, τότε δημιουργείται –ή επαναδημιουργείται– απόστημα. Σπάνια, τέλος, αλλά σε τραγικές περιπτώσεις η κύστη μπορεί να προσβάλει τα υποκείμενα οστά και να προκαλέσει οστεομυελίτιδα.

 

Πώς θεραπεύεται η κύστη κόκκυγα

Σε ό,τι αφορά το αυτονόητο, την ίαση δηλαδή του ασθενούς, η επιλογή της θεραπείας εξαρτάται από την κατάσταση του πάσχοντα. Σε περιστατικά κύστης κόκκυγος όπου έχει αναπτυχθεί απόστημα αναγκαία είναι η διάνοιξή του, ώστε το πύον να παροχετευθεί και τα συμπτώματα της φλεγμονής να αρθούν. Σύμφωνα με τον κ. Δερβίσογλου, η πλήρης αφαίρεση της κύστης κόκκυγος με χρήση LASER αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη μέθοδο αντιμετώπισης της νόσου, καθώς προσφέρει στον ασθενή γρήγορη επούλωση και εξάλειψη του μετεγχειρητικού πόνου, σε συνδυασμό με ένα άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.

Η πλέον σύγχρονη μέθοδος με χρήση LASER αφορά την ενδοσκοπική αντιμετώπιση διά των συριγγίων, όπου επιτυγχάνεται η καταστροφή της κύστης χωρίς τομές. Έτσι ο ασθενής επανέρχεται άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Η ΚΥΣΤΗ ΚΟΚΚΥΓΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝΤΙΛΗΠΤΗ ΟΤΑΝ ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΙ ΦΛΕΓΜΟΝΗ Ή ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΥΟΥ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΥΣΤΗ, ΟΠΟΥ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΙΝΑΙ ΕΡΥΘΡΗ, ΔΙΟΓΚΩΜΕΝΗ, ΘΕΡΜΗ ΚΑΙ ΕΠΩΔΥΝΗ, ΕΝΩ Ο ΑΣΘΕΝΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΖΕΙ ΚΑΚΟΥΧΙΑ, ΠΥΡΕΤΟ ΚΑΙ ΖΑΛΗ

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα