ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Περίοδος χάριτος; Δεν μας ενδιαφέρει…

Νοσοκομεία, συντάξεις, ασφάλεια, οικονομία (ομόλογα), ετοιμότητα στις θεομηνίες (Χαλκιδική, σεισμός), παιδεία, στο επίκεντρο της καθημερινότητας μέσα σε 10 ημέρες διακυβέρνησης!

Μόλις δύο εβδομάδες κυβερνητικής ζωής μετράει η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη, και ενέχει μεγάλο ρίσκο να προβεί κάποιος σε αξιόπιστη αξιολόγηση των πεπραγμένων μιας κυβέρνησης που ούτε προγραμματικές δηλώσεις (σ.σ. ξεκινούν σήμερα Σάββατο και τελειώνουν με την ψήφο εμπιστοσύνης το βράδυ της Δευτέρας) δεν έχει προλάβει να κάνει. Θα ήταν, ωστόσο, άδικο να μην καταγραφεί το πρώτο θετικό… μπουσούλημά της μπροστά στο πλήθος προβλημάτων που έχει να αντιμετωπίσει και για την επίλυση των οποίων οι πολίτες δεν της δίνουν την παραμικρή περίοδο χάριτος!

Αυτή την πολυτέλεια των προκατόχων του να χαρούν την εκλογική νίκη τους και να ξεδιπλώσουν με μία σχετική ανοχή των ψηφοφόρων το κυβερνητικό τους σχέδιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήξερε ότι δεν θα την έχει. Γι’ αυτό και είχε φροντίσει να είναι «διαβασμένος» και προετοιμασμένος να φύγει με ταχύτητα κατοστάρη δρομέα από τον βατήρα, προκειμένου να καθησυχάσει τον μπουχτισμένο από υποσχέσεις κοινωνικό ιστό ότι εδώ κάτι γίνεται.

Αυτή η ταχύτητα εκκίνησης καταγράφεται στα πρώτα θετικότατα δείγματα της «γαλάζιας» διακυβέρνησης που έδειξε ότι δεν θέλει να χάσει στιγμή ωφέλιμου χρόνου, παρά τη θερινή ραστώνη που παραδοσιακά «προσβάλλει» την κρατική μηχανή.

Δεν είναι τυχαίο ότι με τη λήξη των όσων επέβαλε το πρωτόκολλο (επίσκεψη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ορκωμοσία πρωθυπουργού, ανακοίνωση και ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης), οι νέοι υπουργοί που έδωσαν το «παρών» στο πρώτο πανηγυρικό Υπουργικό Συμβούλιο βρήκαν μπροστά τους αυτό που θα τους «κατατρέχει» τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2019: τον περίφημο πλέον μπλε φάκελο, που για κάθε υπουργό ξεχωριστά περιείχε την κυβερνητική προτεραιότητα ανά χαρτοφυλάκιο, τους στόχους που έκαστος εξ αυτών καλείται να επιτύχει σε διάστημα 6 μηνών, αλλά και τις κόκκινες κάρτες της αξιολόγησης που τους περιμένει εφόσον δεν παραχθεί το ζητούμενο έργο.

Ήταν μία πράξη ουσίας και λιγότερο εντυπώσεων του νέου μοντέλου διακυβέρνησης που επιδιώκει να εφαρμόσει ο Κυρ. Μητσοτάκης, δίνοντας σε κυβερνήτες και κυβερνώμενους να καταλάβουν ότι άπαντες κρίνονται και λογοδοτούν.

Πήρε… σβάρνα τα κομβικά υπουργεία

Το ίδιο ουσιαστική ήταν και η επιλογή του νέου πρωθυπουργού να επισκεφτεί κατά… ριπάς συγκεκριμένα υπουργεία, ελάχιστα 24ωρα μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης. Η αρχή έγινε με το υπουργείο Παιδείας, το οποίο επισκέφτηκε ο πρωθυπουργός την Παρασκευή 12 Ιουλίου 2019, καταδεικνύοντας τη βαρύτητα που δίνει η κυβέρνηση της Ν.Δ. στο να «τρέξει» αποτελεσματικά ο μεσο-μακροπρόθεσμος σχεδιασμός της πολιτικής της για την Παιδεία.

Την Τρίτη 16 Ιουλίου σειρά είχε το υπουργείο Υγείας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να συμμετέχει σε μίνι σύσκεψη για τα φλέγοντα θέματα που ταλανίζουν διαχρονικά τη δημόσια Υγεία παρουσία του αρμόδιου υπουργού Βασίλη Κικίλια, του υφυπουργού Βασίλη Κοντοζαμάνη, του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη και του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα.

Εδώ αξίζει να επισημανθεί η ευαρέσκεια των πολιτών που προφανώς και δεν είδαν να αλλάζει ως διά μαγείας η αντιμετώπισή τους ως ασθενείς, αλλά πιστώνουν στη νέα διακυβέρνηση ότι ο νέος υπουργός Υγείας έχει ήδη επισκεφθεί δύο νοσοκομεία (Ευαγγελισμός, Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας) εν ώρα εφημερίας και έχει κινήσει άμεσα τις διαδικασίες κάλυψης σημαντικών κενών σε γιατρούς σε περιφερειακά νοσηλευτικά ιδρύματα (π.χ. παθολόγους στο νοσοκομείο Λήμνου, παιδιάτρους στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου).

Σημειώνεται, επίσης, ότι σε προχθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κυρ. Μητσοτάκης άναψε το πράσινο φως να προχωρήσουν οι προγραμματισμένες από το ΑΣΕΠ προσλήψεις εντός του 2019, με προτεραιότητα τις 2.450 θέσεις που αφορούν το υπουργείο Υγείας.

Οι πρωθυπουργικές επισκέψεις έκλεισαν –για την ώρα– στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το οποίο ο πρόεδρος της κυβέρνησης επισκέφθηκε την περασμένη Τετάρτη (17/7), σε μια περίοδο που ανοχή δεν δείχνουν ούτε οι γείτονες από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, εντείνοντας μάλιστα τις προκλήσεις τους στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η ασφάλεια

Το κομμάτι της ασφάλειας των πολιτών είναι διακηρυγμένη κυβερνητική προτεραιότητα της Ν.Δ. Θα ήταν ουτοπικό να ισχυριστεί κάποιος ότι σε ένα 15νθήμερο «γαλάζιας» διακυβέρνησης οι Έλληνες άρχισαν να κοιμούνται με ανοιχτά παράθυρα και ξεκλείδωτες πόρτες, αλλά δεν μπορεί να παραγνωριστεί το γεγονός ότι άμεσα άρχισε η δύσκολη δουλειά.

Απόδειξη ότι αργά το απόγευμα της Πέμπτης δόθηκε η εντολή Μητσοτάκη να δρομολογηθούν άμεσα –και να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους– 1.500 προσλήψεις αστυνομικών για την ενίσχυση της ομάδας ΔΙΑΣ και την ανασύσταση της ομάδας «ΔΕΛΤΑ», όπως είχε δεσμευθεί προεκλογικά ο πρωθυπουργός. Όσο για το άμεσα… ορατόν των αλλαγών, τουρίστες και ημεδαποί κάτοικοι της πρωτεύουσας βλέπουν εδώ και μερικές ώρες οπλισμένα περίπολα της ΕΛ.ΑΣ. να επιτηρούν ένα τόξο που ξεκινά από την πολυσύχναστη οδό Ερμού, διατρέχει την Πύλη του Αδριανού και την ευρύτερη περιοχή της Ακρόπολης για να καταλήξει στο Μοναστηράκι!

Καλλιτεχνικό «μοντάρισμα» της ομάδας

Για τους πολίτες μπορεί να είναι αδιάφορο, αλλά πολλοί είναι εκείνοι που στα θετικά των πρώτων 15 ημερών της Ν.Δ. πιστώνουν και την επιλογή του προέδρου της και πρωθυπουργού να «στήσει»… καλλιτεχνικά την κυβερνητική ομάδα του στο χορτάρι της νέας διακυβέρνησης.

Η ανάμειξη τεχνοκρατών με προσόντα και τριβή στην πραγματική οικονομία, με φρέσκα πολιτικά στελέχη, αλλά και έμπειρους μπαρουτοκαπνισμένους κοινοβουλευτικούς (σ.σ. σε αναλογίες που σέβονται και τις εσωκομματικές ισορροπίες, χωρίς όμως να άγονται από αυτές), δίνουν ένα επιπλέον μπόνους στον Κυρ. Μητσοτάκη να τρέξει το μοντέλο που έχει στο μυαλό του.

Θα γίνει η κυβέρνησή του η καλύτερη της μεταπολίτευσης, όπως είπε στη χθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ο. του κυβερνώντος κόμματος; Αν ασπαστεί την αρχή που λέει ότι κανένας δεν μπορεί να πάει πίσω και να κάνει μια καινούργια αρχή, αλλά ο καθένας μπορεί να αρχίσει σήμερα και να κάνει ένα καινούργιο τέλος, πιθανότατα το πέρας της πρώτης πρωθυπουργικής θητείας του θα βρει τον Κυριάκο Μητσοτάκη χαμογελαστό και ευχαριστημένο από το τελικό αποτέλεσμα…

 

Διαβάστε επίσης