Κυβέρνηση-πρότυπο, αλλά στην ισοπέδωση της Αριστείας

Προβληματίζουν οι αλλαγές στο Λύκειο, "τρομάζει" η κρυφή ατζέντα που ως φαίνεται έχει το υπουργείο Παιδείας για τα Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία

Είναι σύνηθες αυτή η κυβέρνηση να αιφνιδιάζει ακόμη και τον ίδιο της τον εαυτό για θέματα που αφορούν πλατιές μάζες της κοινωνίας. Όπως οι αλλαγές που ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, για τον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αλλαγές που δεν έχουν έρθει ως νομοσχέδιο, αλλά βρίσκονται στο στάδιο της διαβούλευσης.

Βέβαια, πριν ακόμη το διαβάσουν οι κοινωνικοί εταίροι, υπάρχουν αντιδράσεις, τόσο για το σχέδιο που έχει ετοιμαστεί, όσο και για τα κρυφά άρθρα με τα οποία αναμένει η αντιπολίτευση ότι θα εμπλουτιστεί την τελευταία στιγμή το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας και τα οποία αποτυπώνουν την ιδεοληψία των κυβερνώντων σε ό,τι αφορούν την εκπαίδευση και την απέχθεια που δείχνει για την αριστεία.

Το βασικό ερώτημα που απασχολεί γονείς, μαθητές και την εκπαιδευτική κοινότητα είναι τι θα ισχύσει με τον βαθμό του Απολυτηρίου. Αν θα ισχύσει, δηλαδή, η συνδιαμόρφωση του βαθμού των υποψηφίων κατά 90% από τον μέσο όρο των βαθμών τους στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα και κατά 10% από τον βαθμό του απολυτηρίου, ή αν η ρύθμιση παραλειφθεί.

Ήδη η ΟΛΜΕ κάνει λόγο για ένα λύκειο που μεταμορφώνεται σε κακέκτυπο φροντιστηρίου με τάξεις 30 μαθητών, χωρίς καθηγητές. Και δικαιολογημένα μπορεί ο οιοσδήποτε να σατιρίσει τα όσα πράττει το υπουργείο Παιδείας, το οποίο ας μη λησμονούμε πως έχει διαρρεύσει ότι θα καταργήσει τις εισαγωγικές εξετάσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Αυτή η κοροϊδία Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή καταργούνται οι εξετάσεις, Τρίτη Πέμπτη Σάββατο κάνουμε κάτι άλλο παραπλήσιο, μας έχουν όλους ζαλίσει. Δεν έχει καταλάβει κανείς τι ακριβώς θέλει να κάνει ο κ. Γαβρόγλου, αλλά από αυτά που διαβάζουμε φαίνεται ότι δυστυχώς ισοπεδώνονται ακόμη περισσότερο τα πράγματα και διαλύεται και το Λύκειο.

Όμως δεν είναι μόνο οι αλλαγές στο Λύκειο, είναι και η κρυφή ατζέντα που έχει το υπουργείο ως φαίνεται με τα Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία, τα οποία η κυβέρνηση θέλει να τα απαξιώσει.

Ήδη η Διοικούσα Επιτροπή Προτύπων Πειραματικών Σχολείων έχει μείνει ακέφαλη, και ο κ. Γαβρόγλου και οι συν αυτώ δεν δείχνουν κανένα ενδιαφέρον να την επαναλειτουργήσουν. Κάτι που σημαίνει ότι διά της πλαγίας οδού η κυβέρνηση τα οδηγεί στον γκρεμό. Διότι προς το παρόν όλα είναι στάσιμα και ουδείς γνωρίζει εάν τοποθετηθούν συντονιστές στα Πρότυπα και Πειραματικά. Εάν εφαρμοστούν καινοτόμα και υψηλών απαιτήσεων προγράμματα σπουδών, εάν διατηρηθεί η διασύνδεση των Πρότυπων και Πειραματικών με τα αντίστοιχα Γυμνάσια και Λύκεια. Και το σημαντικότερο εάν διατηρηθεί ο τρόπος επιλογής και η αξιολόγηση της πενταετούς θητείας των εκπαιδευτικών.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι είναι οπαδός της ισοπέδωσης και στη δημόσια εκπαίδευση. Διότι, αντί να προχωρήσει στην ίδρυση και νέων Προτύπων και Πειραματικών σχολείων, τα πολεμά. Και αυτή η ισοπέδωση χτυπά περισσότερο τους αδύναμους, οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να στείλουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Αυτό ΔΕΝ είναι προοδευτική πολιτική.

 

Διαβάστε επίσης