bpbg
bpbg

Γοητεύει αρκετούς (αλλά όχι τη Φώφη) το… original ΠΑΣΟΚ

-Αυξάνονται οι υποστηρικτές της πρότασης του Νίκου Παπανδρέου για επιστροφή του ΠΑΣΟΚ και του ήλιου στο ΚΙΝ.ΑΛ.

Ο αντιπερισπασμός του ΣΥΡΙΖΑ με τη σύναξη των λεγόμενων «Προοδευτικών δυνάμεων», που ετοιμάζει τρία 24ωρα πριν από το συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, ανοίγει εκ νέου την κουβέντα για επαναφορά του ονόματος του ΠΑΣΟΚ, ώστε να χτυπήσει στο θυμικό όλων των «πράσινων» ψηφοφόρων που απομακρύνθηκαν από το κόμμα και προτίμησαν τον ΣΥΡΙΖΑ το 2012 και το 2015.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Την πρόταση για επαναφορά του ΠΑΣΟΚ την έθεσε σε δημόσια διαβούλευση εδώ και περίπου 20 ημέρες ο Νίκος Παπανδρέου, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ, ο οποίος σε όλες του τις περιοδείες στην περιφέρεια και τις εμφανίσεις σε τηλεοπτικές εκπομπές φέρεται ως θερμός υποστηρικτής της επαναφοράς ονόματος και ήλιου του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, ο δεύτερος γιος του Ανδρέα Παπανδρέου, αν και πρωτάρης στον πολιτικό στίβο, έχει δεσμευτεί ότι θα θέσει την πρόταση στο συνέδριο του ΚΙΝΑΛ, που θα διεξαχθεί στις 30 και 31 Μαρτίου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Ήδη η Φώφη Γεννηματά, μέσω συνεργατών της, απέρριψε αυτή την πρόταση υποστηρίζοντας πως το ΠΑΣΟΚ είναι ο βασικός παίκτης του Κινήματος Αλλαγής, όμως υπάρχουν και οι υπόλοιποι συμμέτοχοι, δηλαδή οι Κινήσεις για τη Σοσιαλδημοκρατία, η ΕΔΕΜ και όλοι όσοι προέρχονται από το Ποτάμι και την ΔΗΜ.ΑΡ. και παρέμειναν στο ΚΙΝΑΛ, μετά την αποχώρηση των δύο κομμάτων. Μάλιστα, στην απερχόμενη Κεντρική Επιτροπή του ΚΙΝΑΛ οι πρώην του Ποταμιού και της ΔΗΜ.ΑΡ. είναι 70 και συνυπέγραψαν κείμενο με το οποίο ζητούν να προχωρήσει το Κίνημα σε διεύρυνση χωρίς αποκλεισμούς. Δηλαδή, επί της ουσίας επιθυμούν μία νέα προσέγγιση με τα δύο κόμματα που αποχώρησαν.

Η επαναφορά του ΠΑΣΟΚ

Η Φώφη Γεννηματά, όπως λένε οι συνεργάτες της, δεν επιθυμεί με τίποτα την επαναφορά του ονόματος του ΠΑΣΟΚ ως κύριο όνομα του εγχειρήματος του ΚΙΝΑΛ. Παρά το γεγονός ότι σε όλες τις εμφανίσεις της υπερασπίζεται το έργο του ΠΑΣΟΚ. Και μάλιστα όχι μόνο τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου (όπου χρημάτισε και υπουργός) αλλά και την εποχή του Κώστα Σημίτη και φυσικά του Ανδρέα Παπανδρέου, όπου εκ των πρωταγωνιστών ήταν και ο πατέρας της, ο αείμνηστος Γιώργος Γεννηματάς. Στην ίδια ρότα με τη Γεννηματά κινείται και ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ (μεταδόθηκε το βράδυ της Πέμπτης) είπε πως «το ΚΙΝΑΛ είναι δείγμα υγείας για την προοδευτική παράταξη και δεν θα πρέπει να μένουμε στα σύμβολα γιατί μπορεί να αποπροσανατολιστεί η συζήτηση. Οι αξίες του ΠΑΣΟΚ παραμένουν και αναδεικνύονται στις νέες συνθήκες και στα νέα προβλήματα που έχουν προκύψει».

Μάλιστα, ο πρώην πρωθυπουργός επεσήμανε τη διαφωνία του με τον Νίκο Παπανδρέου, λέγοντας πως «εμείς σαν αδέλφια είμαστε πολύ αγαπημένοι, έχουμε πολλές φορές διαφορετικές απόψεις, αλλά έχουμε μάθει να σεβόμαστε τη γνώμη του καθενός και φυσικά την πρόταση που καταθέτει στη δημόσια διαβούλευση».

Συμφωνούν αρκετοί, αλλά…

Η αλήθεια είναι ότι πρόταση του Νίκου Παπανδρέου, που θα καταθέσει στο συνέδριο για επαναφορά του ονόματος και του ήλιου του ΠΑΣΟΚ, έχει αρχίσει να γοητεύει αρκετούς εντός της Χαριλάου Τρικούπη. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν πως «είναι λάθος της Φώφης Γεννηματά να κρατά το αυθεντικό στο ντουλάπι και να επιτρέπει στον Αλέξη Τσίπρα να πουλάει στον κόσμο μία φθηνή απομίμηση αγορασμένη από πανέρια της Ομόνοιας».

Επιπλέον, τονίζουν με έμφαση πως «επαναφέροντας το ΠΑΣΟΚ η κα Γεννηματά θα πουλήσει συναίσθημα και μνήμες. Οι ψηφοφόροι που μετακινήθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ θα μπουν σε ένα δίλημμα και θα θυμηθούν πότε πέρναγαν καλύτερα. Με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, ή με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Απαντώντας σε όλους όσοι υποστηρίζουν πως το ΠΑΣΟΚ είναι ένα φθαρμένο brand, οι υποστηρικτές της πρότασης Νίκου Παπανδρέου ισχυρίζονται: «Το ΠΑΣΟΚ έχει το ιστορικό βάθος και το δικαίωμα λόγου εκ μέρους αυτού που αποκαλούμε δημοκρατική παράταξη. Πρέπει να προσφέρουμε στους ψηφοφόρους μνήμες και συναίσθημα. Θυμίζοντας σε όλους την αξία του αυθεντικού, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα τις μαϊμούδες».

Μάλιστα, κάποιοι από τους υποστηρικτές της πρότασης του Νίκου Παπανδρέου δεν αποκλείουν όπως κυκλοφορήσει κείμενο συνέδρων στο ΣΕΦ το τελευταίο διήμερο του Μαρτίου, όπου θα προτείνουν να μετατραπεί ο τίτλος του Κινήματος Αλλαγής σε «ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ – Δημοκρατική Παράταξη», προκειμένου να υπάρξει μία ηχηρή απάντηση στο σόου που θα έχει στήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στις 27 Μαρτίου στο Τάε Κβο Ντο με τη συνάθροιση των «Τσίπρας-friends», όπως αποκαλούν το «ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία».

Σκληρές απαντήσεις

Πάντως όλες οι κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα, αλλά πολύ περισσότερο οι συνεχόμενες δηλώσεις του Χριστόφορου Βερναρδάκη, ότι «το ΚΙΝΑΛ θα κινδυνεύσει να μείνει εκτός Βουλής», έχουν φανατίσει τα μέλη και η κινητοποίηση μετά το συνέδριο θα είναι απίστευτα μεγάλη, όπως εξηγούν στη Χαριλάου Τρικούπη. Ο βασικός στόχος, πλέον, του ΚΙΝΑΛ είναι το διψήφιο ποσοστό στις ευρωεκλογές, όπου συνήθως οι ψηφοφόροι στέλνουν μήνυμα στην κυβέρνηση και στις αυτοδιοικητικές εκλογές τα σχήματα του ΚΙΝΑΛ να περάσουν τα αντίστοιχα του ΣΥΡΙΖΑ. Κι όπως υποστηρίζουν, «έτσι θα φτιαχτεί κλίμα ήττας για τον ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές, οπότε πιο εύκολα θα εγκαταλείψουν τον κ. Τσίπρα οι δανεικοί από το ΠΑΣΟΚ ψηφοφόροι».

Εξάλλου και οι μεταγραφές που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια δεν είχαν απήχηση στην κοινωνία και εκλέγονταν μόνο όταν το ΠΑΣΟΚ χτύπαγε σαραντάρια. Ας μην ξεχνάμε ότι ακόμη και ο Στέφανος Τζουμάκας, που είναι ο νεοαφιχθείς στο μαντρί του ΣΥΡΙΖΑ, απέτυχε να εκλεγεί το 2009 που το ΠΑΣΟΚ εξέλεξε 20 βουλευτές στη Β΄ Αθήνας.

Ο παράγοντας Σημίτης

Στο ΚΙΝΑΛ έχουν προσαρμοστεί στην ιδέα ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα κάνει τα δικά του. Έτσι δεν έδωσαν σημασία στο ότι μετείχε στην εκδήλωση για τον Έβο Μοράλες. Ούτε κάποια καλά λόγια που είπε για τον κ. Τσίπρα. Στάθηκαν περισσότερο στην κριτική που άσκησε στον πρωθυπουργό για το σφιχταγκάλιασμα του με την ακροδεξιά και την «καραμανλική» συνιστώσα κι έμειναν στην ατάκα «αντί να φτιάξει το κράτος υπέρ του πολίτη, έδειξε τη δίψα για την εξουσία».

Τώρα στη Χαριλάου Τρικούπη αναμένουν τη μεθαυριανή ομιλία ενός άλλου πρωθυπουργού της παράταξης, του Κώστα Σημίτη, ο οποίος τη Δευτέρα το απόγευμα θα είναι στη Θεσσαλονίκη και η ομιλία του θα έχει τίτλο: «Τέρμα στην αποτελμάτωση». Την εκδήλωση διοργανώνει η Κίνηση Σύγχρονων Δημοκρατών, που συγκροτείται κύρια από στελέχη τού πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ. Κι όπως επισημαίνουν στη Χαριλάου Τρικούπη, «είναι ευκαιρία και οι εκσυγχρονιστές να επιστρέψουν στο σπίτι, αντί να σουλατσάρουν σε ξένες αυλές». Να πούμε ότι αυτή είναι η πρώτη δημόσια ομιλία του κ. Σημίτη, ο οποίος είναι φειδωλός και  συνηθίζει να εκφράζει δημόσιο λόγο μέσω των άρθρων και των βιβλίων του, ή με γραπτές δηλώσεις.

 

Διαβάστε επίσης