«Λεονάρντο ντα Βίντσι: Από τον homo universalis στον προφήτη και τον μάγο»

Εκδήλωση για τα 500 χρόνια από τον θάνατό του στην Εθνική Βιβλιοθήκη

Στον Λεονάρντο ντα Βίντσι είναι αφιερωμένη η πέμπτη εκδήλωση του κύκλου «Λόγος 6», που διοργανώνει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019, από 19:30 έως 21:30 (Πύργος Βιβλίων), με τίτλο «Λεονάρντο ντα Βίντσι – 500 χρόνια από τον θάνατό του».

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης είναι ο Παναγιώτης Ιωάννου, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Η διάλεξή του έχει θέμα «Από τον homo universalis στον προφήτη και τον μάγο». Θα διαβαστούν αποσπάσματα από τα «Τετράδια του Ντα Βίντσι», σε μετάφραση Τζένης Μαστοράκη. Συντονιστής είναι ο Μάνος Δημητρακόπουλος, Αντιπρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος. Την ημέρα της εκδήλωσης και μέχρι την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019 θα λειτουργεί έκθεση τεκμηρίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης για τον Λεονάρντο (Δευτέρα-Παρασκευή, 14:00-21:00, Σάββατο & Κυριακή, 09:00-21:00, Αναγνωστήριο Πύργου Βιβλίων, 4ο επίπεδο).Τις εκδηλώσεις Λόγου επιμελείται ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος. Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό.

Πορτραίτο του Λεονάρντο ντα Βίντσι φιλοτεχνημένο από τον Τζουζέπε Μπόσι. Από το βιβλίο του Τζουζέπε Μπόσι, Del Cenacolo di Leonardo da Vinci libri quattro, di Giuseppe Bossi pittore, Μιλάνο, Stamperia Reale, 1810

O Λεονάρντο ντα Βίντσι εκπροσωπεί τον κατεξοχήν «οικουμενικό άνθρωπο» της Αναγέννησης, καθώς συγκεντρώνει τις ιδιότητες του καλλιτέχνη, του πολυσχιδούς στοχαστή, του φιλόσοφου, του επιστήµονα και του εφευρέτη. Με αυτές τις ιδιότητες καταξιώνεται ως πνευματική προσωπικότητα που μεταξύ άλλων πασχίζει για την απελευθέρωση του ανθρώπου από τις προκαταλήψεις και τους φόβους του. Από την άλλη πλευρά, στο πρόσωπό του έχουν προβληθεί οι εικόνες του αλχηµιστή, του µάγου, του µύστη, του προφήτη κ.ά. Με αυτές πολλοί μελετητές προσπάθησαν και ακόμη προσπαθούν να τον τοποθετήσουν σε μια σφαίρα μυστηρίου και αινίγματος, δηλώνοντας συχνά μια πνευµατική παρακµή. Οι αφετηρίες της διαμόρφωσης αυτών των αντιφατικών όψεων του Λεονάρντο ντα Βίντσι αποτελούν το θέμα της διάλεξης.

Λεονάρντο ντα Βίντσι, Ginevra de’ Benci (λεπτομέρεια), περ. 1478-1480, λάδι και τέμπερα σε ξύλο, 38.8 x 36.7 εκ., Ουάσινγκτον, National Gallery of Art

 INFO

Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Εκδήλωση

Χώρος: Πύργος Βιβλίων ΕΒΕ

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019, 19:30-21:30

Έκθεση τεκμηρίων

Χώρος: Αναγνωστήριο Πύργου Βιβλίων ΕΒΕ, 4ο επίπεδο

Διάρκεια: 8 Μαρτίου – 22 Μαρτίου 2019

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή, 14:00-21:00

Σάββατο & Κυριακή, 09:00-21:00

Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα