Τάκης Χρυσικάκος | Ν. Καζαντζάκη: «Καπετάν Μιχάλης»

IANOS – Σάββατο 4 Μαΐου στις 21:30΄

Το Σάββατο 4 Μαΐου στις 21:30 ο Τάκης Χρυσικάκος στον ρόλο του Συγγραφέα, παίζει-διαβάζοντας στον ΙΑΝΟ της Αθήνας το έργο του μεγάλου Κρητικού. Σε θεατρική προσαρμογή κείμενου από την Ελένη Φωτάκη και με τη μουσική και τα τραγούδια που είχε γράψει ο Μάνος Χατζιδάκις για την παράσταση του Μάνου Κατράκη.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο IANOS Café (Σταδίου 24) και θα μεταδίδεται ζωντανά από το IANOS RADIO.

«Παλικαριά θα πει να κινάς … και να μην είσαι σίγουρος»

Ο Καπετάν Μιχάλης γράφτηκε για τον κρητικό ξεσηκωμό του 1889, εικοσιτέσσερα χρόνια πριν ενωθεί η Κρήτη με την Ελλάδα. Εξαίσια ατμόσφαιρα ποίησης και θρύλου, χαρακτήρες ανάγλυφοι, το μίσος για τον Τούρκο, η κρητική ψυχή και η πόλη του Ηρακλείου ζωντανή εκατόν είκοσι εφτά χρόνια πριν. 

Ο Νίκος Καζαντζάκης ολοκλήρωσε τον «Καπετάν Μιχάλη» το 1950. «Είμαι βυθισμένος, ποτέ δεν είχα τόση ένταση και τόση αντοχή, έγραφε την ίδια χρονιά στον Παντελή Πρεβελάκη. Το ’χω ζήσει βαθιά, τέτοιος ήταν ο πατέρας μου, αυτός ήταν ο παππούς μου, έτσι θα ’θελα κι εγώ, ο καλαμαράς, ο Κοσμάς, να πεθάνω για μια μεγάλη Ιδέα. Κι απάνω απ’ όλα, τέτοια είναι η Κρήτη… και τέτοια τα πάθη της. Το ’νιωσα αιματηρά στα τέσσερά μου χρόνια κι αργότερα, καθώς μεγάλωνα στην τραγική ατμόσφαιρά της. Άνθρωποι στο βιβλίο αυτό, επεισόδια, λόγια… όλα αληθινά!» 

Είσοδος (με κρασί ή μπύρα): 10€ – Οι πόρτες ανοίγουν στις 21:00΄

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα