ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ: Γολγοθάς αντί για ανάσταση…

Η πτώση του κύκλου εργασιών στο λιανεμπόριο ακολουθεί τις ίδιες χαμηλές πτήσεις στις οποίες επανήλθε ο κλάδος από την αρχή του έτους και συνεχίζεται για τέταρτο συνεχόμενο μήνα.

Την τιμητική στις προτιμήσεις των καταναλωτών είχαν και το φετινό Πάσχα  τα τρόφιμα και τα είδη ένδυσης-υπόδησης αλλά αυτά δεν στάθηκαν αρκετά για να «αναστηθεί» η αγορά και να κάνουν… Πάσχα οι έμποροι.

Αυτό, τουλάχιστον, προκύπτει από τις πρώτες εκτιμήσεις για τις κατά τόπους αγορές στην Αττική που μιλούν για διόλου ευκαταφρόνητη κάμψη του τζίρου της τάξης του 4% ως και 6%, σε σχέση με πέρσι.

Στην ίδια αποτίμηση κατέληξε τις προηγούμενες ημέρες και ο πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής και του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης, υπογραμμίζοντας ότι η πτώση του κύκλου εργασιών στο λιανεμπόριο ακολουθεί τις ίδιες χαμηλές πτήσεις στις οποίες επανήλθε ο κλάδος από την αρχή του έτους και συνεχίζεται για τέταρτο συνεχόμενο μήνα.

Ειδικότερα, από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα παρατηρείται μία καταναλωτική κόπωση, καθώς, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο τζίρος των λιανεμπόρων μειώθηκε κατά -2,9%, τον Φεβρουάριο η πτώση έφτασε στο -2,3% και τον Μάρτιο υποχώρησε άλλο ένα -2,5%. Το πρώτο τρίμηνο του έτους, η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε μεσοσταθμική μείωση πωλήσεων στην ένδυση-υπόδηση της τάξης του -12,8% και στα τρόφιμα -4,3%, που φαίνεται να αποτυπώνονται και τον Απρίλιο.

Σημειωτέον ότι όλα αυτά συμβαίνουν σε μία περίοδο μεγάλης φορολογικής επιβάρυνσης για τους εμπόρους αφού οι σχετικές υποχρεώσεις υπολογίζονται ότι ανήλθαν τον Απρίλιο σε 3,3 δισ. ευρώ, ενώ τον Μάιο η αγορά θα πρέπει να αποδώσει στο κράτος αλλά 3,5 δισεκατομμύρια μέσω της άμεσης και έμμεσης φορολογίας.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα