Limit up στη «μετοχή» Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός μοιάζει να είναι ο μόνος κερδισμένος από την έως τώρα διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης και την αποτροπή εισβολής στις Καστανιές του Έβρου, την ώρα που οι πολιτικοί αντίπαλοί του παρακολουθούν αμήχανοι τις εξελίξεις

Ο Μόρις Χάρολντ Μακμίλαν, ο 1ος Κόμης του Στόκτον που ανέλαβε την πρωθυπουργία της Βρετανίας από το 1957 έως το 1963 (διαδεχόμενος τον σερ Άντονι Ίντεν μετά τη βρετανική ήττα με την εθνικοποίηση της διώρυγας του Σουέζ από τον Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ), έμεινε στην ιστορία με την απάντηση που είχε δώσει για το τι τον φοβίζει περισσότερο. Τότε, λοιπόν, ο Μακμίλαν είχε πει: «Φοβάμαι μόνο τα γεγονότα, αγαπητέ μου». Μία φράση που αποτελεί τη σκληρή πραγματικότητα για όλους τους πολιτικούς, καθώς η διαχείριση των γεγονότων μπορεί να σε πάει είτε στα ουράνια, είτε να σε στείλει στον Καιάδα.
Του Μιχάλη Κωτσάκου

 Αυτά τα γεγονότα που ζούμε με την «απόπειρα εισβολής» χιλιάδων παράτυπων μεταναστών κι ελάχιστων προσφύγων από τον Έβρο και τα νησιά και η αποφασιστικότητα που έδειξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον αναγάγουν δικαίως ως τον απόλυτο κυρίαρχο του εγχώριου πολιτικού παιχνιδιού, έχοντας τη στήριξη ακόμη και των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής.

Η άτεγκτη στάση του πρωθυπουργού στη νέα έξαρση του Προσφυγικού, έπιασε στον ύπνο τον Αλέξη Τσίπρα (επί τριήμερο σιώπησε) και τη Φώφη Γεννηματά (έδειξε την αμηχανία της με τις δηλώσεις), αφού εκμεταλλεύτηκε στο έπακρον τον ωμό εκβιασμό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τους Ευρωπαίους για να ξεφύγει από τη δύσκολη θέση που είχε βρεθεί στο μεταναστευτικό.

Διότι το σωστό πρέπει να λέγεται. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε κοπεί ως μετεξεταστέα στο μεταναστευτικό-προσφυγικό. Κατ’ αρχάς, είχε παραδεχθεί το λάθος και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης με την πρώτη απόφαση για την κατάργηση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Και εν συνεχεία ήρθε και ο Νότης Μηταράκης κι έδεσε το γλυκό. Πρώτα με την επίταξη, μετά με τις δηλώσεις ότι «θα το ξανασκεφτούμε», και εν συνεχεία με την αποστολή των ΜΑΤ και τις μάχες σώμα με σώμα με τους κατοίκους Λέσβου και Χίου, οι οποίοι είχαν ως άδηλο οπλαρχηγό τον περιφερειάρχη Μουτζούρη. Μιλάμε για ένα νοσηρό κλίμα που είχε αντίκτυπο στον πρωθυπουργό.

 Ο από μηχανής θεός

Και ξαφνικά, όπως συμβαίνει στις αρχαίες ελληνικές τραγωδίες, εμφανίστηκε ο από μηχανής θεός. Μόνο που στην περίπτωσή μας είχε ονοματεπώνυμο. Ο λόγος φυσικά για τον πρόεδρο της Τουρκίας, τον Ερντογάν, ο οποίος έστειλε τις ορδές Αφγανών, Πακιστανών, Μαροκινών, Σομαλών και λοιπών μεταναστών στις Καστανιές. Και ξαφνικά από εκεί που ο Κυρ. Μητσοτάκης βαλλόταν από παντού μετατράπηκε σε αρχιστράτηγο ενός ιδιότυπου εθνικού αμυντικού πολέμου. Πλέον ο κ. Μητσοτάκης ανέβασε τις μετοχές του στα ύψη, την ώρα που το κεφάλαιο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνει να καταρρέει, καθώς ακόμη και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ σε τεράστιο ποσοστό δηλώνουν σύμφωνοι με το κλείσιμο των συνόρων και την αποτροπή από την εισβολή των παράτυπων μεταναστών.

Η επίσκεψη της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα Φαν ντερ Λάιεν ενίσχυσε τις ελληνικές θέσεις

Η εξέλιξη με τις «μαγκιές» του Ερντογάν προσέφερε ένα υπέροχο δώρο στον Κυριάκο Μητσοτάκη, που ξεπέρασε μία εσωτερική κρίση, αφενός μεν αποτρέποντας την εισβολή, αφετέρου δε με το να υποδεχθεί την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φαν ντερ Λάιεν, τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Ευρώπης, Σαρλ Μισέλ, και τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, και μετέτρεψε το ελληνικό πρόβλημα ως ευρωπαϊκό, αποσπώντας δηλώσεις για πρώτη φορά ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι ευρωπαϊκά. Μάλιστα οι Ευρωπαίοι, μπροστά  στον φόβο τους μήπως η «γηραιά ήπειρος» γεμίσει μουστακαλήδες και μαντιλοφορούσες από τα βάθη της Ασίας ανέδειξαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως αρχιστράτηγο σε αυτό τον ιδιότυπο πόλεμο. Οπότε, όλα τα φώτα της δημοσιότητας είναι στραμμένα πάνω του. Όσο για τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς είναι λογικό να παραμένουν στο περιθώριο με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τις πολιτικές εξελίξεις που πιθανόν να ακολουθήσουν.

 Ραγδαίες αλλαγές…

Κι όπως επισημαίνουν πλέον οι αναλυτές, οι επόμενες δημοσκοπήσεις είναι βέβαιο ότι θα δείξουν ραγδαία αντιστροφή της κοινής γνώμης επί της κυβερνητικής πολιτικής πάνω στο Μεταναστευτικό. Το παλιό αρνητικό ποσοστό δεν θα έχει αλλάξει στα νησιά, στην υπόλοιπη Ελλάδα όμως θα υπάρχει ικανοποίηση για τις κυβερνητικές δράσεις. Το πρόβλημα για τον κ. Μητσοτάκη εντοπίζεται στη μεθεπόμενη δημοσκόπηση και όσες ακόμη ακολουθήσουν, όταν λόγω καλοκαιριού θα γεμίσει το Αιγαίο βάρκες Τούρκων διακινητών ασφυκτικά γεμάτες με μετανάστες. Εκτός κι εάν ο πρωθυπουργός επικαλεστεί εθνικό θέμα και πάει σε πρόωρες εκλογές. Κάτι που απεύχονται τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Όμως, παρά το γεγονός ότι δεν είναι λογικό εν μέσω μίας τέτοιας κρίσης να υπάρχουν αυτές οι σκέψεις, δεν πρέπει να αποκλειστεί τίποτα.

Οι ορδές του Ερντογάν και τα αντανακλαστικά του Μητσοτάκη ενίσχυσαν το ηγετικό προφίλ του πρωθυπουργού

Είναι γεγονός ότι η αταλάντευτη και άμεση αντίδραση της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει δυναμικά στον Έβρο και στα νησιά την –τροφοδοτούμενη από τον Ερντογάν– νέα έξαρση του Προσφυγικού-Μεταναστευτικού, βρήκε θετική ανταπόκριση από τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων. Είναι επίσης σαφές πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την επίδειξη αποφασιστικότητας να κλείσει τα σύνορα με την Τουρκία, στην ξηρά και όσο το δυνατόν στη θάλασσα, επιδιώκει συγκεκριμένους αντικειμενικούς και πολιτικούς στόχους. Ανταποκρίνεται, κατ’ αρχάς, στο «εθνικό θυμικό» από το οποίο διακατέχεται η πλειοψηφία των πολιτών. Ακούγεται όλο και πιο έντονα ότι επιβάλλεται να σταλεί το μήνυμα ότι «η Ελλάδα δεν αντέχει άλλους πρόσφυγες και μετανάστες». Ιδίως όταν η στάση του Ερντογάν ενισχύει το αίσθημα ότι κινδυνεύει η εθνική ταυτότητα, οι Έλληνες πολίτες αντιδρούν έντονα.

Συσπειρώνει γύρω από την κυβέρνησή του ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις, όπως συμβαίνει σχεδόν πάντοτε σε εθνικές κρίσεις. Καθιστά απαρέγκλιτα τη Ν.Δ. ως την πολιτική δύναμη εθνικής υπευθυνότητας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια ώρα όμως –και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε– ο κ. Μητσοτάκης ικανοποιεί, σε κομματικό επίπεδο, την πίεση σημαντικού μέρους της βάσης της Ν.Δ. που επιθυμεί την επίδειξη πατριωτισμού και εθνικής εγρήγορσης. Πλέον ο κ. Μητσοτάκης είναι ο κυρίαρχος παίκτης.

 Αμήχανη αντιπολίτευση

Την ίδια ώρα η αντιπολίτευση δεν κρύβει την αμηχανία της, και τις σπασμωδικές αντιδράσεις της αντιλαμβάνεται και ο πλέον αδαής με τη ρηχή και ανούσια ρητορική αντιπαράθεσης. Το γεγονός ότι επί τρεις ημέρες υπήρξε σιγή ασυρμάτου από την Κουμουνδούρου για την ένταση στον Έβρο, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας με την εμφάνισή του στο Mega ανέδειξε τη διχογνωμία που υπάρχει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ανάμεσα στους «δικαιωματιστές» και τους «ρεαλιστές», απότοκο και των ιδεολογικοπολιτικών ζυμώσεων περί διεύρυνσης που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Από την άλλη, η αντίδραση του Κινήματος Αλλαγής υπήρξε αντιφατική. Σιωπή, άρα ανοχή σε κυβερνητικές αποφάσεις, αλλά και ανούσια κριτική από τη Χαριλάου Τρικούπη. Το παράδοξο είναι ότι η Φώφη Γεννηματά είχε προειδοποιήσει για τη σημερινή κατάσταση από τον Ιανουάριο σε ομιλία της στη Βουλή, ζητώντας από την κυβέρνηση να πάρει από τότε πρωτοβουλίες. Υπό καθεστώς άγχους το ΚΙΝΑΛ προέβη σε άκομψες δηλώσεις τού στυλ «κύριε Μητσοτάκη, πιαστήκατε στον ύπνο», ή «ζητήστε σύγκληση Συμβουλίου Κορυφής», παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση είχε προβεί σε αυτές τις ενέργειες.

Μικρότερη η στήριξη των Ευρωπαίων από το πραγματικό πρόβλημα

Μπορεί οι δηλώσεις της ηγεσίας της ΕΕ περί στήριξης στην Ελλάδα για την προσφυγική κρίση που αντιμετωπίζει στα σύνορα της στον Έβρο να ήταν προς θετική κατεύθυνση, ωστόσο τα μέτρα που ανακοινώθηκαν ήταν μάλλον κατώτερα των προσδοκιών καθώς για μία ακόμη φορά φάνηκε πως οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι με τη στάση τους κρύβουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε δύσκολη την ελληνική αποστολή και στο πλαίσιο της στήριξης της τάξης στα σύνορα, τόνισε ότι θα «παρέχουμε όλη την υποστήριξη προς την Ελλάδα. Η Frontex θα αναπτύξει μια ομάδα ταχείας παρέμβασης. Επτά σκάφη, δύο ελικόπτερα, αεροσκάφος, 100 επιπλέον συνοριοφύλακες και ένα όχημα». Αναφορικά με την οικονομική βοήθεια ύψους 700 εκατ. ευρώ, η οποία αφορά τη διαχείριση των συνόρων, τονίστηκε ότι τα 350 μπορούν να καταβληθούν άμεσα και τα υπόλοιπα 350 εκατ. σε δεύτερο χρόνο. Βέβαια, εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι αυτά τα χρήματα για πρώτη φορά θα δοθούν απ’ ευθείας στην ελληνική κυβέρνηση και όχι στις ΜΚΟ, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.

Ωστόσο, εκτός από τα δύο αυτά μέτρα και κάποιες γενικόλογες αναφορές περί στήριξης της Ελλάδας, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν ασχολήθηκαν καθόλου με τους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στα νησιά του Αιγαίου. Εκεί όπου η κατάσταση τα τελευταία 24ωρα είναι εκρηκτική, καθώς αφενός οι Δομές είναι υπερπλήρεις και αφετέρου οι κάτοικοι αντιδρούν στις προσπάθειες της κυβέρνησης να κατασκευάσει κλειστά Κέντρα. Μάλιστα, απέφυγαν να κάνουν οποιαδήποτε νύξη για την αποσυμφόρηση των Δομών σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, ενώ «έκλεισαν τα μάτια» ακόμη και στα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που βρίσκονται εγκλωβισμένα στους άθλιους προσφυγικούς καταυλισμούς.

Αμηχανία έδειξαν Τσίπρας και Γεννηματά στο κλείσιμο των συνόρων από την κυβέρνηση

Κοινό αίτημα για συμβούλιο αρχηγών από Αλέξη και Φώφη

Εμμένουν στη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών τόσο ο Αλέξης Τσίπρας, όσο και η Φώφη Γεννηματά, διότι όπως υποστηρίζουν μόνο έτσι θα διαμορφωθεί μία εθνική γραμμή στο προσφυγικό και μεταναστευτικό. Κι όλα αυτά τα ζήτησαν μετ’ επιτάσεως την Τετάρτη, όπου ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τους εκπροσώπους των κομμάτων για τις εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής τονίζουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να ζητήσει έκτακτο Συμβούλιο Αρχηγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με συγκεκριμένα αιτήματα και αν οι Ευρωπαίοι δεν αναλάβουν πραγματικά τις ευθύνες τους και τον επιμερισμό του κόστους, η Ελλάδα να θέσει βέτο στα υπόλοιπα θέματα που η ΕΕ προωθεί, ώστε να μην μπορεί να ληφθούν αποφάσεις. ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, μάλιστα, έρχονται πιο κοντά στο θέμα αυτό, καθώς παρά την «πλάτη» που δηλώνουν ότι θα βάλουν σε επιμέρους τομείς για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού, εκτιμούν πως το προσφυγικό-μεταναστευτικό θα αποτελέσει πεδίο συγκρούσεων με το κυβερνών κόμμα.

Ο πρωθυπουργός δεν συζητάει, πάντως, σε καμία περίπτωση για σύγκληση συμβουλίου αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς δεν πρόκειται από αυτό να βγει ενιαία γραμμή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν συζητά πλέον και την υποβολή αιτήματος για έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ, εκτιμώντας ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν κατά την επίσκεψη με τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών στον Έβρο είναι επαρκή στην παρούσα φάση, ενώ αναμένει και άλλες παρεμβάσεις από τις Βρυξέλλες.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα