Μάχη μέχρις εσχάτων για τα ψηφοδέλτια

Επί ποδός πολέμου βρίσκονται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το ευρωψηφοδέλτιο. Κάποιοι θεωρούν πως ο Αλέξης Τσίπρας θα επιλέξει να το στελεχώσει με πρόσωπα γνωστά, τα οποία θα μπορούσαν να φέρουν ψήφους, και άλλους που απλά θέλει να παροπλίσει. Και σε αυτή την περίπτωση ανησυχούν για το πολιτικό στίγμα που θα δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, Σάββατο, και αύριο δεν αναμένεται να κάνει κανέναν σοφότερο όσον αφορά τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος. Η συζήτηση θα αναλωθεί στο πολιτικό πλαίσιο και τους στόχους του κόμματος. Το ενδιαφέρον όμως στρέφεται στα πηγαδάκια που θα δημιουργηθούν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, μιας και σε αυτά θα γίνουν όλες οι ζυμώσεις. Ήδη εδώ και μέρες, άλλωστε, βρίσκεται σε εξέλιξη μια έντονη διαπραγμάτευση μεταξύ των τάσεων και των διαφορετικών ομάδων, ώστε η λίστα με τους υποψηφίους να εμπλουτιστεί τόσο με αντιπροσωπευτικά στελέχη όσο και με πολιτικά πρόσωπα που να σηματοδοτούν πολιτικές. Μάλιστα, έχει ήδη σταλεί μήνυμα στην ηγεσία του κόμματος πως αν δεν εκπληρωθούν αυτές οι προϋποθέσεις, τότε κάποιοι δεν θα στηρίξουν τις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα.

Την ίδια ώρα και μετά το «χαστούκι» που δέχθηκε ο πρωθυπουργός από την αποχώρηση του Γιάννη Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη –είχε από νωρίς δηλώσει τη στήριξή του σε αυτόν, σε κόντρα μάλιστα της αυτοδιοικητικής ομάδας του κόμματος–, γίνεται αγώνας δρόμου ώστε να βρεθεί το πρόσωπο κοινής αποδοχής που θα μπορέσει να στηριχθεί τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τις υπόλοιπες αυτοδιοικητικές ομάδες της Θεσσαλονίκης (κυρίως αυτές που βρέθηκαν στο πλευρό του απερχόμενου δημάρχου) με τις οποίες η Κουμουνδούρου επιζητά τη συνεργασία. Το μόνο πρόσωπο που δείχνει να είναι σχετικά κοινής αποδοχής είναι η Κατερίνα Νοτοπούλου, αν και τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Και ενώ στον Πειραιά η λύση βρέθηκε στο πρόσωπο του εναλλακτικού Νίκου Μπελαβίλα, ο οποίος προέρχεται και από το Λιμάνι της Αγωνίας, την αριστερή ανεξάρτητη παράταξη της πόλης, στην Αθήνα, οι Πάνος Σκουρλέτης και Αλέξης Τσίπρας εναγωνίως αναζητούν εκείνον που μπορεί να σταθεί με αξιώσεις απέναντι στον Κώστα Μπακογιάννη. Ο Νάσος Ηλιόπουλος παραμένει η ιδανική λύση, χωρίς όμως να έχει κλειδώσει.

«Ναι» στις συμφωνημένες αποκρατικοποιήσεις, αλλά…

Με τα ανοιχτά ζητήματα στο επίπεδο των εκλογών, κυβέρνηση και κόμμα προσπαθούν να καθορίσουν και τις προτεραιότητες για την επόμενη μέρα, τη μεταμνημονιακή όπως υποστηρίζουν. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του γραμματέα του κόμματος Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος σχολίασε πως «τώρα που δεν θα υπάρχει το άλλοθι των μνημονίων θα κληθεί η κάθε πολιτική δύναμη να καταθέσει ευθέως το σχέδιό της. Τι θα πούμε για τα δημόσια αγαθά; Τα θέλουμε; Θέλουμε να υπάρχει κοινωνικό κράτος;».

Από κοντά ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος έχει κάνει ξεκάθαρο πως πρόθεση του Δημοσίου είναι να διατηρήσει την πλειοψηφία των μετοχών της εταιρείας holding, στην οποία θα μεταφερθούν οι συμμετοχές των ΕΛ.ΠΕ. στις κοινοπραξίες που έχουν αναλάβει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες. Με αυτόν τον τρόπο, με την αποκρατικοποίηση των ΕΛ.ΠΕ. δεν θα χαθούν και τα οφέλη από τους υδρογονάνθρακες.

«Είναι ξεκάθαρο πως υπάρχουν δεσμεύσεις τις οποίες και θα τηρήσουμε. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως ό,τι μπορούμε να αλλάξουμε δεν θα το πράξουμε ώστε να διασωθεί δημόσια περιουσία ή δεν θα θωρακίσουμε τα δημόσια αγαθά, όπως το νερό, μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης, ώστε να βγουν οριστικά από τη συζήτηση του ξεπουλήματος», σχολίασε στην «Α» κυβερνητικός παράγοντας.

Εκείνο που σήμερα επείγει είναι μια λύση για την πρώτη κατοικία. Από το τέλος του χρόνου δεν θα προστατεύεται από τον νόμο Κατσέλη, ο οποίος καταργείται ως προς αυτό το κομμάτι. «Δεν καταργείται ο νόμος Κατσέλη από την 1η Ιανουαρίου, το μόνο που μπορεί να καταργηθεί θα ήταν το κομμάτι προστασίας της πρώτης κατοικίας και σε αυτό εμείς ψάχνουμε εναλλακτικές λύσεις που θα τις παρουσιάσουμε σύντομα, για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα», επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Προσθέτει, δε, πως «όσοι είναι εντός του νόμου Κατσέλη έως τις 31/12/2018 δεν χάνουν κανένα δικαίωμα. Ακόμη και μόνο η αίτηση να έχει γίνει στον νόμο Κατσέλη, παραμένουν σε αυτό το σύστημα προστασίας πλήρως. Πολλές από τις διατάξεις, σχεδόν όλες οι διατάξεις του νόμου Κατσέλη – Σταθάκη θα παραμείνουν και μετά από τον Γενάρη του 2019».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα