Πολώνουν τις ευρωεκλογές για πιθανά κέρδη στις εθνικές

Στη διχαστική (σχεδόν εμφυλιοπολεμική) ρητορική που έχει υιοθετηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται προς ώρας να προσχωρά άλλη πολιτική δύναμη της χώρας, οπότε και η Κουμουνδούρου αναζητά συμμάχους στο έγκλημα στην Ευρώπη ψάχνοντας κέρδη στην Ελλάδα.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαϊωάννου

Το ΠΑΣΟΚ, ο μοναδικός δυνητικά σύμμαχος του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, έχει απορρίψει κατηγορηματικά κάθε τέτοιο ενδεχόμενο. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με τους Σοσιαλιστές στο Ευρωκοινοβούλιο. Μαζί με τους αριστερούς και τους πράσινους, έκαναν έκκληση συνεργασίας και συμμαχιών ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό και τις ακροδεξιές δυνάμεις, επιτρέποντας στο Μέγαρο Μαξίμου να χαμογελά.

Αφορμή στάθηκε η εκδήλωση «Η Ευρωπαϊκή Ενοποίηση μπροστά σε νέες προκλήσεις – Ο ρόλος των Προοδευτικών Δυνάμεων», στην οποία συμμετείχαν οι πρόεδροι Γκάμπι Τσίμερ (Αριστερά), Ούντο Μπούλμαν (Σοσιαλιστές) και Σκα Κέλερ (Πράσινοι).

Η εκδήλωση αυτή είναι το καλύτερο προεκλογικό δώρο στον ΣΥΡΙΖΑ, μιας και πλέον μπορεί να στοχοποιήσει ακόμα σκληρότερα τη Φώφη Γεννηματά. «Αν δεν είναι μαζί μας, είναι απέναντί μας. Μέχρι νεωτέρας», είναι η γραμμή που έχει υιοθετηθεί. Με τη διαφορά ότι λόγω αυτής της εξέλιξης στη στρατηγική της πόλωσης η Κουμουνδούρου βρίσκεται μόνη έναντι όλων των υπολοίπων.

Αυτό εκτιμάται ότι μπορεί να αναστραφεί μέσω της Ευρώπης, πείθοντας τους πολίτες ότι ενώ εκεί τα δημοκρατικά κόμματα συνεργάζονται κατά των ακροδεξιών, στην Ελλάδα τα κόμματα αδιαφορούν για την ακροδεξιά και παλεύουν μόνο για τη δική τους σωτηρία.

Στην πρόσφατη εκδήλωση οι ομιλητές υπογράμμισαν τη σημασία της οικοδόμησης συμμαχιών ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό και ακροδεξιές δυνάμεις, όχι μόνο σε θεσμικό επίπεδο –εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου– αλλά και με την κοινωνία πολιτών, και τόνισαν επίσης την ανάγκη για τη συνεργασία των αριστερών, προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων στη βάση του διεθνισμού. Ανέφεραν επίσης ότι αυτές οι συμμαχίες θα πρέπει να επικεντρωθούν όχι μόνο στις προσεχείς ευρωπαϊκές εκλογές το 2019, αλλά να στοχεύσουν και μετά από αυτές, διαφορετικά το όραμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης θα βρεθεί αντιμέτωπο με τις συνέπειες των σοβαρών προκλήσεων που αντιμετωπίζει.

Μάλιστα, στην εναρκτήρια ομιλία που πραγματοποίησε ως μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Προοδευτικής Συμμαχίας και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, εστίασε στην ανάγκη «οι προοδευτικές δυνάμεις να έχουν μια σαφή στάση. Ενάντια στις προτάσεις της Κομισιόν, αντιπροτείνουμε το “Σενάριο που Λείπει” με συγκεκριμένες απαντήσεις για την ΕΕ και την ευρωζώνη, αντιμετωπίζει τη ρητορική του μίσους και την εθνικιστική παρακμή, καθώς και την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων», και συμπλήρωσε: «Να δημιουργήσουμε μια ισχυρή προοδευτική συμμαχία πάνω σε κοινές προτάσεις, για να αντιμετωπίσουμε τον νεοφιλελευθερισμό και την άκρα δεξιά».

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Δουζίνας, που συμμετείχε στην εκδήλωση, τόνισε ότι οι προοδευτικές και οι αριστερές δυνάμεις έχουν μια εξαιρετική ευκαιρία να δημιουργήσουν μια νέα προοδευτική αριστερά και μια Ευρώπη για τον λαό, από κάτω προς τα πάνω. Ο συνδυασμός της επίσημης πολιτικής και των κινημάτων έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα στην εξουσία, υπογράμμισε ως παράδειγμα περνώντας το μήνυμα που ικανοποίησε και το Μέγαρο Μαξίμου.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ έδειξαν τις προθέσεις τους και κατά τα συλλαλητήρια των μαθητών την Πέμπτη, οπότε και χάρισαν το σύνολο των συμμετεχόντων στη Χρυσή Αυγή απλά και μόνο για να ενισχύσουν το επιχείρημά τους πως όποιος αντιδρά στη συμφωνία των Πρεσπών είναι φασίστας. Το ίδιο –θυμίζουμε– είχαν κάνει και κατά τα συλλαλητήρια στη Θεσσαλονίκη. Εκείνο βέβαια που τους διαφεύγει είναι πως αν όντως όλοι οι συμμετέχοντες ανήκουν στη Χρυσή Αυγή, τότε το ναζιστικό μόρφωμα αν δεν αναδειχθεί κυβέρνηση τότε σίγουρα θα μπορούσε να είναι αξιωματική αντιπολίτευση στις επερχόμενες εκλογές. Όμως αυτό δεν προκύπτει από κανένα στοιχείο, όσο και αν καταβάλλουν από τον ΣΥΡΙΖΑ φιλότιμες προσπάθειες να ενισχύσουν το κόμμα του Ν. Μιχαλολιάκου με μόνο στόχο το ψαλίδισμα της Νέας Δημοκρατίας και τη σωτηρία των ιδίων.

Σε κάθε περίπτωση, στον ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίζουν να κρατούν ψηλά τη σημαία των δημοκρατών και αντιφασιστών ως αποκλειστικότητά τους, δημιουργώντας ένα ακραίο πολιτικό δίπολο και εκβιάζοντας τα υπόλοιπα κόμματα να πάρουν θέση. Παράλληλα με τον τρόπο αυτό εκτιμούν ότι θα θορυβηθεί (ή ίσως και τρομοκρατηθεί) η εκλογική βάση, η οποία θα μπορούσε και να συνταχθεί με τον Αλέξη Τσίπρα, απλά και μόνο για να ανακόψουν την πορεία των… φασιστών! Σχέδιο πρόχειρο με πολλά κενά, που υποτιμά και το πολιτικό κριτήριο των ψηφοφόρων.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΕΔΕΙΞΑΝ ΤΙΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ, ΟΠΟΤΕ ΚΑΙ ΧΑΡΙΣΑΝ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ ΣΤΗ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΟΥΝ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΤΟΥΣ ΠΩΣ ΟΠΟΙΟΣ ΑΝΤΙΔΡΑ ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ ΕΙΝΑΙ ΦΑΣΙΣΤΑΣ

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα