Μακάβρια ημέρα: Ρεκόρ θανάτων με 41 νεκρούς – 1.490 τα νέα κρούσματα

Συνολικά 825 θάνατοι στην Ελλάδα - Τραγική κατάσταση στις ΜΕΘ με 239 άτομα να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι - 390 κρούσματα στην Αθήνα, 412 στη Θεσσαλονίκη

Μακάβρια ημέρα και σήμερα για την Ελλάδα καθώς είχαμε νέο ρεκόρ θανάτων από επιπλοκές του κορωνοϊού καταγράφοντας 41 νεκρούς το τελευταίο 24ωρο. Την ίδια ώρα μπορεί να πέφτει ο αριθμός των κρουσμάτων αλλά παραμένει υψηλός ο αριθμός και των διασωληνωμένων.

Συγκεκριμένα κατά την ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα από το υπουργείο Υγείας, ανακοινώθηκαν 1.490 νέα κρούσματα, με 41 επιβεβαιωμένους θανάτους, σε ένα 24ωρο και με 239 διασωληνωμένους στις ΜΕΘ.

Η ανακοίνωση από τον ΕΟΔΥ: 

Σήμερα ανακοινώνουμε 1.490 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 58.187, εκ των οποίων το 54.2% άνδρες.

4.456 (7.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 15.977 (27.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

239 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 59 (24.7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 87.0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 329 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 41 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 825 θανάτους συνολικά στη χώρα. 335 (40.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Στην Αθήνα εντοπίστηκαν 390 κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη 412.

Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων κορωνοϊού

Σύμφωνα με την γεωγραφική κατανομή των σημερινών κρουσμάτων για άλλη μία ημέρα στην Καβάλα, τη Λάρισα, τις Σέρρες και την Ημαθία, έχουμε έξαρση του ιού. Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού κατανέμονται ως εξής:

5 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
2 κρούσματα στην Π.Ε Αργολίδας
7 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
7 κρούσματα στην Π.Ε. Αρτας
25 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας , εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
4 κρούσματα στην Π.Ε Βοιωτίας
8 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
24 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
54 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές
9 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
11 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
46 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές
14 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
8 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας
8 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
34 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
4 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου
1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλλονιάς
11 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
23 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
11 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Λακωνίας
63 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 12 συνδέονται με γνωστές συρροές
6 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου
19 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστή συρροή
27 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές
6 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
6 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
35 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές
15 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας
8 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
6 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
3 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου
49 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών, εκ των οποίων 5 συνδέονται με γνωστές συρροές
1 κρούσμα στην Π.Ε. Σύρου
2 κρούσματα στην Π.Ε. Τήνου
12 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
29 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
14 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας
5 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
11 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
2 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου
18 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση, εκ των οποίων 5 συνδέονται με γνωστή συρροή.

Μαγιορκίνης: Θετικά τα νέα για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

Κατά την τακτική ενημέρωση για τον κορωνοϊό από το υπουργείο Υγείας, ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης ξεκίνησε τις δηλώσεις του παρουσιάζοντας τα θετικά νέα σχετικά με το εμβόλιο της εταιρείας Pfizer, το οποίο όπως είπε «φαίνεται ότι έχει δώσει ισχυρότατη αποτελεσματικότητα της τάξης του 90% μετά από δύο δόσεις».

Όπως εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης οι δύο δόσεις του εμβολίου έγιναν με διαφορά τριών εβδομάδων σε περισσότερες από 43 χιλιάδες πολίτες σε 6 χώρες χωρίς θέματα ασφάλειας.

Αναφερόμενος στις ανακοινώσεις της Pfizer  είπε ότι τα νέα είναι ενθαρρυντικά αλλά οι προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι τεράστιες καθώς η επιδημία επιδεινώνεται.

«Η επιδημία είναι  σε πολύ υψηλό σημείο στην Ευρώπη καθώς κάθε ημέρα καταλήγουν πάνω από 3.000 άτομα. Έχει εκρηκτικές δυνατότητες και είναι εξαιρετικά σημαντικό να προχωρήσουμε με μεγάλη υπομονή μέχρι τον εμβολιασμό. Εχουμε πολύ δρόμο ακόμα να διανύσουμε» σημείωσε συγκεκριμένα ο καθηγητής του ΕΚΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, αναφερόμενος στην εξέλιξη της πανδημίας ο καθηγητής ιατρικής του ΕΚΠΑ, είπε:

1. Η πανδημία covid-19 επιδεινώνεται σε παγκόσμια κλίμακα, εξακολουθώντας να καταγράφονται περισσότερες από 600 χιλιάδες διαγνώσεις σε μια μέρα.

2. Ο αριθμός των ανθρώπων που καταλήγουν παραμένει σε ανοδική πορεία και διατηρείται σε περισσότερα από 9 χιλιάδες την ημέρα, δηλαδή επεκτείνεται στα υψηλότερα καταγεγραμμένα επίπεδα από την αρχή της πανδημίας

3. Στην Ευρώπη η πανδημία βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο από την αρχή της, έχοντας ξεπεράσει τις 12 εκατομμύρια διαγνώσεις, με τον αριθμό των νέων διαγνώσεων να διατηρείται σε υψηλότερα από 300 χιλιάδες ανά ημέρα, ενώ οι άνθρωποι που καταλήγουν στην Ευρώπη είναι περισσότεροι από 3 χιλιάδες ανά ημέρα.

Οι περισσότερες καταγραφές των νέων διαγνώσεων εχθές έγιναν ενδεικτικά στη Γαλλία – 39 χιλιάδες διαγνώσεις, στην Ιταλία – 33 χιλιάδες διαγνώσεις, στην Πολωνία – 25 χιλιάδες διαγνώσεις και στο Ηνωμένο Βασίλειο – 21 χιλιάδες διαγνώσεις, ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης.

Ακόμα αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν περάσει σε ειδικές μορφές lockdown ή απαγόρευσης της κυκλοφορίας, υπογράμμισε το μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων. Ενδεικτικά, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, το Βέλγιο, η Πορτογαλία, η Ολλανδία, η Τσεχία εφαρμόζουν τέτοια μέτρα.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο καθηγητής του ΕΚΠΑ είπε ότι υπάρχουν ενδείξεις μείωσης της μετάδοσης του κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη ενώ η κα Παπαυεγγάλου είπε ότι η μείωση των νοσηλευόμενων ασθενών έπεται της μείωσης των κρουσμάτων. «Θα την δούμε μέσα στο επόμενο δεκαπανθήμερο» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στην ενημέρωση συμμετείχαν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης και η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του ΠΓΝ «Αττικόν» και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα