Με ισχυρές απώλειες έκλεισαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street

Ο Dow Jones κατέγραψε τη χειρότερη εβδομάδα του από τον Ιανουάριο

Με ισχυρές απώλειες έκλεισαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Παρασκευή, με τον Dow Jones να καταγράφει τη χειρότερη εβδομάδα του από τον Ιανουάριο, καθώς και σήμερα το κλίμα στην αγορά ήταν βαρύ στον απόηχο της συνεδρίαση της Fed που επανέφερε στο προσκήνιο τους φόβους για τον πληθωρισμό, δίνοντας ταυτόχρονα σήμερα ότι ξεκίνησε η συζήτηση για την αύξηση των επιτοκίων.

Οι αξιωματούχοι της κεντρικής ομοσπονδιακής τράπεζας την προηγούμενη Τετάρτη αναθεώρησαν ανοδικά στις προβλέψεις τους την πορεία του πληθωρισμού και έφεραν νωρίτερα την πρώτη αύξηση των επιτοκίων, κάνοντας λόγο για δύο αυξήσεις μέχρι το τέλος του 2023. Ταυτόχρονα, συζήτησαν και την σταδιακή μείωση του προγράμματος αγορών ομολόγων και άλλων τίτλων της κεντρικής τράπεζας που σήμερα φτάνει τα 120 δισ. δολ. το μήνα.

Την υιοθέτηση μιας πιο επιθετικής στάσης από την Fed προκειμένου να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό επιβεβαίωσε σήμερα ο πρόεδρος της St. Louis Federal, Jim Bullard, ο οποίος μιλώντας στο CNBC ανέφερε ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να αρχίσει τις αυξήσεις στα επιτόκια της -που σήμερα είναι στο ιστορικό χαμηλό του 0% με 0,25%- ακόμα και από τα τέλη του 2022.

Ο Bullard -ο οποίος δεν είναι μέλος στην Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Fed- δήλωσε ότι “είναι φυσιολογικό να είμαστε λίγο πιο επιθετικοί για να περιορίσουμε τις πληθωριστικές πιέσεις”.

Σημειώνεται ότι σήμερα η μεταβλητότητα στην αγορά ήταν αυξημένη και λόγω της ταυτόχρονης λήξης σε ένα ευρύ φάσμα παράγωγων συμβολαίων. Πρόκειται για το λεγόμενο quadruple witching, ήτοι την ταυτόχρονη λήξη futures και options σε χρηματιστηριακούς δείκτες και μετοχές που συχνά οδηγεί σε αυξημένη μεταβλητότητα.

Σε αυτο το κλίμα ο Dow Jones έκλεισε με πτώση 533,37 μονάδες ή 1,58% στις 33.290,08 μονάδες, διευρύνοντας τις εβδομαδιαίες απώλειές του στο 3,5%.

Ο ευρύτερος S&P 500 τερμάτισε με απώλειες 137% στις 4.164,10 μονάδες, ολοκληρώνοντας την εβδομάδα 1,9% χαμηλότερα, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε πτώση 0,92% και ολοκλήρωσε την ημέρα στις 14.030,38 μονάδες, κλείνοντας επίσης το πενθήμερο με απώλειες, αλλά μόλις 0,3%.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα