Με μελομακάρονα και κουραμπιέδες οι «γαλάζιες» κάλπες

Στις 20 Δεκεμβρίου, όπου τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά, όπως παραδοσιακά συμβαίνει στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες ως η τελευταία Κυριακή του χρόνου, η Ν.Δ. θα στήσει τις κάλπες με την ελπίδα ότι θα αποφύγει το φιάσκο της 22ας Νοεμβρίου.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Οι ελπίδες κατά κύριο λόγο στηρίζονται στην εταιρεία Vodafone, η οποία ανέλαβε την ευθύνη για την ομαλή διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας. Μάλιστα, η εταιρεία είχε ενημερώσει ότι αδυνατεί να αντεπεξέλθει, εάν οι κάλπες στήνονταν στις 13 Δεκεμβρίου όπως επιθυμούσαν οι υποψήφιοι.

Έτσι, τις 20 Δεκεμβρίου οι ψηφοφόροι και φίλοι της Ν.Δ. θα εκλέξουν τον νέο αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εάν δεν εκλεγεί αρχηγός και χρειαστεί και δεύτερος γύρος μεταξύ των δύο πρώτων, τότε οι επαναληπτικές εκλογές θα γίνουν στις 10 Ιανουαρίου. Και φυσικά, όλο αυτό το διάστημα ο Γιάννης Πλακιωτάκης καλείται να την εκπροσωπεί, αφού προηγουμένως κάνει μία… βόλτα για συμβουλές με τους πρώην πρωθυπουργούς Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, Κώστα Καραμανλή, Αντώνη Σαμαρά και με τους τέσσερις υποψήφιους Ευάγγελο Μεϊμαράκη, Απόστολο Τζιτζικώστα, Κυριάκο Μητσοτάκη και Άδωνι Γεωργιάδη.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, μετά από έντονο παρασκήνιο και μεγάλη ένταση μεταξύ των υποψηφίων αρχηγών, και αφού υπήρξε και παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, επέλεξε να στήσει κάλπες εν μέσω μελομακάρονων και κουραμπιέδων. Οι… χριστουγεννιάτικες κάλπες που στήνει η Ν.Δ., καθώς η κατάσταση κινδύνευε να τεθεί εκτός ελέγχου, ενδεχομένως να χρειαστούν και δεύτερο γύρο, ο οποίος αποφασίστηκε να γίνει στις 10 Ιανουαρίου. Για να γίνει αυτό και να οριστεί ο δεύτερος γύρος τρεις εβδομάδες μετά, αλλά και να στηθούν κάλπες χριστουγεννιάτικα, χρειάστηκε το στρατόπεδο του Απόστολου Τζιτζικώστα να κάνει πίσω.

Η εγγύηση που έδωσε η Vodafone που προκρίθηκε για να οργανώσει τις εκλογές ήταν το κλειδί που ξεκλείδωσε και τις απαντήσεις του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ συμφώνησε με την 20ή Δεκεμβρίου και ο Άδωνις Γεωργιάδης. Η πλευρά Τζιτζικώστα ήθελε να γίνουν οι εκλογές στις 13 Δεκεμβρίου, αλλά η Vodafone ξεκαθάρισε ότι το περιθώριο ατυχήματος μπορεί να φτάσει στο 25% και έδινε εγγύηση μόνο για την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου.

Παράλληλα με την πρόταση της Vodafone, στη Ν.Δ. εξέταζαν και άλλη μια πρόταση της εταιρείας «Έξυπνα Συστήματα» με έδρα τα Χανιά, και η οποία φαινόταν πλήρης και μάλιστα υπήρχε και η θετική εισήγηση της τεχνικής επιτροπής για να γίνουν οι εκλογές στις 13 του μήνα. Η άρνηση όμως των Β. Μεϊμαράκη και του Κυρ. Μητσοτάκη να πάνε σε μια μικρή εταιρεία, αν και έδινε εγγυήσεις και συμφωνούσε σε ρήτρες, και η επιμονή τους να διασφαλιστεί πλήρως η διαδικασία, και η υποχώρηση του Αδ. Γεωργιάδη που δεν επέμεινε για την 13η Δεκεμβρίου, οδήγησε και τον Απ. Τζιτζικώστα να συμφωνήσει.

Βέβαια, υπάρχουν και αρκετοί εντός της Συγγρού που τρέμουν μήπως επαναληφθεί το φιάσκο της 22ας Νοεμβρίου, ενώ δεν λείπουν και οι προτάσεις τού στυλ σε όλα τα εκλογικά τμήματα να υπάρχουν τα παραδοσιακά γλυκά των ημερών (κουραμπιέδες, μελομακάρονα και δίπλες), ώστε να φιλέψουν τους ψηφοφόρους. Φυσικά, οι πιο σοβαροί εκτιμούν πως η ημερομηνία που επελέγη δεν είναι και η καλύτερη, καθώς επειδή θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά ο αριθμός αυτών που θα στηθούν στις ουρές για να ψηφίσουν θα είναι μικρότερος του αναμενόμενου.

Οι φόβοι για διάσπαση
Την ίδια ώρα, υπάρχουν πολλά στελέχη σε όλη την πυραμίδα της Ν.Δ. που δεν κρύβουν την ανησυχία τους για διάσπαση της παράταξης λόγω των αντίρροπων δυνάμεων που έχουν ενεργοποιηθεί σε αυτή την εκλογική διαδικασία. Διότι όλοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι σε αυτές τις εκλογές δεν «παίζουν μπάλα» μόνο οι τέσσερις υποψήφιοι, αλλά και οι στρατοί που έχουν συγκροτηθεί πίσω από τους πρώην πρωθυπουργούς της παράταξης. Του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά πρωτίστως και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη δευτερευόντως.

Την ίδια στιγμή, αίσθηση και μεγάλη συζήτηση προκάλεσε στο εσωτερικό της Ν.Δ. η πρόβλεψη του Χρύσανθου Λαζαρίδη, στενού συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα καταρρεύσει και σύντομα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα παραδώσει την εξουσία και θα κληθεί να αναλάβει, ανεξάρτητα ποιος θα είναι αρχηγός στη Ν.Δ., ο πρώην πρωθυπουργός με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Είχε προηγηθεί πριν από μία εβδομάδα και η προτροπή από το βήμα της Βουλής του Μάκη Βορίδη προς τον κ. Τσίπρα να παραιτηθεί και να στηρίξει μια κυβέρνηση υπό τον κ. Σαμαρά.

Όλοι εναντίον όλων…
Παρά το γεγονός ότι όλοι κατέληξαν στην ημερομηνία και επέλεξαν μία αξιόπιστη εταιρεία για να διεξαχθούν οι εκλογές την 20ή Δεκεμβρίου, τα πνεύματα δεν λένε να καταλαγιάσουν στη Ν.Δ. Έτσι, ο γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού της Ν.Δ., ο «καραμανλικός» Μενέλαος Δασκαλάκης, «φωτογράφισε» τον γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Παπαμιμίκο ως υπαίτιο για το φιάσκο των εκλογών. «Προδίδεται μόνος του μέσα από τέτοια τεχνάσματα απελπισίας… Η θρασύτητα όμως δεν έχει όρια. Χρησιμοποιείται το φιάσκο από αυτούς που το δημιούργησαν για να πλήξουν την ενότητα της Ν.Δ., διαλύοντάς την», σημείωσε ο Μεν. Δασκαλάκης.

Ο Ανδρέας Παπαμιμίκος, νωρίτερα, είχε φροντίσει να στείλει τα δικά του μηνύματα. «Από την πρώτη στιγμή έχω δεχθεί απίστευτες επιθέσεις και τόνους λάσπης. Σε κάποιους δεν άρεσε ότι το 2010 κόντρα στα συστήματα βγήκα πρόεδρος στην ΟΝΝΕΔ και ότι το 2013 έγινα ο νεότερος γραμματέας». Παράλληλα, ο γραμματέας του κόμματος σημειώνει πως «όσοι διακινούν σενάρια αλλαγής του τρόπου εκλογής προέδρου, ενώ είναι εν εξελίξει η διαδικασία, έχουν στόχο τη διάλυση της Ν.Δ.».

Από την άλλη πλευρά, ο Απ. Τζιτζικώστας αφήνει υπαινιγμούς περί «δάκτυλου» Μεϊμαράκη στην κατάρρευση της διαδικασίας την Κυριακή 22 Νοεμβρίου. Η πλευρά Μεϊμαράκη ανταπαντά με τις επιθέσεις στον Παπαμιμίκο. Η Ντ. Μπακογιάννη με τη σειρά της επιτίθεται στην πλευρά του Αντώνη Σαμαρά, όπως είχε κάνει και νωρίτερα ο Βαγγ. Μεϊμαράκης, γυρίζοντας το ρολόι του χρόνου πίσω, στις εσωκομματικές εκλογές του 2009, κάνοντας λόγο για «σημεία και τέρατα».

Οι «σαμαρικοί» αντεπιτίθενται και ζητούν σοβαρότητα και ενότητα, φράση που είπε ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς, και υπενθυμίζουν στην Ντ. Μπακογιάννη, που αφήνει υπονοούμενα και για δόλο την 22α Νοεμβρίου, ότι με τις αναφορές της επί της ουσίας πλήττει τον Κώστα Καραμανλή, γιατί αυτός ως πρόεδρος της Ν.Δ. και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Σιούφας, είχαν εγγυηθεί τη διαδικασία για να είναι αδιάβλητη.

Ούτε για αστείο διάσπαση, ο «χρησμός» Καραμανλή
«Διάσπαση; Ούτε για αστείο». Με αυτήν τη φράση φέρεται να απαντά ο Κώστας Καραμανλής, όταν του θέτουν το ερώτημα εάν βλέπει διάσπαση της Ν.Δ. Ο πρώην πρωθυπουργός δεν θέλει καν να συζητά το ενδεχόμενο η Ν.Δ. να υποστεί μια ακόμα διάσπαση, ειδικά την παρούσα χρονική περίοδο, που κατά τον ίδιο ο τόπος θέλει μια ισχυρή και δυνατή αξιωματική αντιπολίτευση.

«Η Ν.Δ. χρειάζεται να είναι δυνατή, ενωμένη, συμπαγής και θεσμικά υπεύθυνη για να επιτελέσει όσο το δυνατόν καλύτερο το ρόλο της ως αξιωματική αντιπολίτευση», τονίζει ο Κ. Καραμανλής σε συνομιλητές του, οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες τον ρωτούν με αγωνία για το αύριο της Νέας Δημοκρατίας. Αρνείται να αποδεχθεί ως βάσιμα τα σενάρια περί διάσπασης της Ν.Δ. Δεν πιστεύει ότι κάποιοι, και μάλιστα οι «σαμαρικοί», απεργάζονται σενάρια για τη δημιουργία νέου κόμματος και άρα θα πλήξουν τη Ν.Δ.

Διετέλεσε πρόεδρός της επί 13 χρόνια και πεντέμισι χρόνια πρωθυπουργός και, άρα, όχι μόνο συζητά για το παρόν και το μέλλον της, αλλά θεωρεί ότι η εκκρεμότητα με την εκλογή του νέου αρχηγού πρέπει πάση θυσία να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν.

ΣΥΝ ΚΑΙ ΠΛΗΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ

# Με την ίδια τακτική ο Μεϊμαράκης
Σε ό,τι αφορά τους υποψήφιους προέδρους, ο μόνος που διατηρεί αμετάβλητη την τακτική του μετά το φιάσκο είναι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Όπως ισχυρίζονται και οι συνεργάτες του, «λειτουργεί μέχρι στιγμής θεσμικά και τηρεί κατά γράμμα το καταστατικό του κόμματος, το οποίο άλλωστε γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα. Και αυτή η στάση θα συνεχιστεί μέχρι τέλους».
Ο κ. Μεϊμαράκης έχει αποφασίσει να παραμείνει σταθερός στα εξής ζητήματα:
* Θα παραμείνει θετικός στη δημιουργία μιας συγκεκριμένης εκλογικής βάσης που θα προκύψει από εγγραφές μελών σε τοπικές οργανώσεις και ΝΟΔΕ. «Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγουμε τους περαστικούς», υποστηρίζουν συνεργάτες του.
* Βασικός προσανατολισμός είναι η αντιπολίτευση και οι επιθέσεις στην καταστροφική πολιτική του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησης, και όχι οι αντεγκλήσεις με τους συνυποψήφιους.
* Καμία συμμετοχή σε τηλεμαχία που θα οδηγήσει σε προσωπικό πόλεμο τους τέσσερις και θα στερείται πολιτικής συζήτησης για το μέλλον της Ν.Δ.
* Καμία προσωπική επίθεση σε κανέναν, παρά μόνο απαντήσεις όταν οι συνυποψήφιοί του πράττουν κάτι ανάλογο. Το μότο «παιδιά είναι, θα πουν και μια κουβέντα παραπάνω» ισχύει μέχρι ένα όριο.
* Η επαφή με τη βάση συνεχίζεται και, μάλιστα, θα έχει ομιλίες σε αμιγώς κομματικά ακροατήρια
* Σταθερός παραμένει ο κ. Μεϊμαράκης και σε ό,τι αφορά τα μέλη της ΚΟ του κόμματος. Οι βουλευτές που δεν έχουν εκφραστεί μπορεί να αποτελούν πόλο έλξης, ωστόσο στο στρατόπεδο του κ. Μεϊμαράκη δεν επιλέγουν τα γεύματα πίσω από κλειστές πόρτες για να τους πείσουν. «Τον λόγο έχει μόνο η βάση», λένε στενοί του συνεργάτες .
Πάντως, ο Β. Μεϊμαράκης θα επιμείνει μέχρι τέλους στη γραμμή σε ό,τι αφορά τη δικαστική αντιμετώπιση της εταιρείας Infosolutions που απέτυχε να διοργανώσει τις εκλογές. Η πλευρά Μεϊμαράκη ζήτησε με επιστολή του στον πρόεδρο του κόμματος Γιάννη Πλακιωτάκη και τους συνυποψηφίους του να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες ποινικής και αστικής δίωξης της εταιρείας, όπως τονίζει, «γιατί είναι η βασική υπεύθυνη για το φιάσκο που πλήγωσε τους νεοδημοκράτες».

# «Πήρε αέρα ο Απόστολος», λένε στη Θεσσαλονίκη
Ευνοημένος, σύμφωνα με τους παροικούντες τη «γαλάζια» Ιερουσαλήμ, από την όλη ιστορία φαίνεται ότι είναι ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ή πιο σωστά, όπως λένε «γαλάζια» στελέχη στη Θεσσαλονίκη. «Από τη στιγμή που αποδομείται ο βασικός του αντίπαλος, ο Β. Μεϊμαράκης, με φόντο τις ευθύνες του ως αρχηγού για το φιάσκο, καθώς και όσα συνέβησαν μετά, είναι λογικό να κερδίζει έδαφος», σημειώνουν υποστηρικτές του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας.
«Και οι πέτρες ήξεραν ότι, αν το πράγμα ξέφευγε από τα στενά όρια του κομματικού μηχανισμού, αυτό θα ήταν υπέρ του Απ. Τζιτζικώστα», υπογραμμίζουν επίλεκτα μέλη του επιτελείου του τελευταίου. Παράλληλα, θα αποφύγει να έλθει σε ευθεία σύγκρουση με τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Άδωνι Γεωργιάδη, επικεντρώνοντας εκ νέου τη στρατηγική του στον Β. Μεϊμαράκη.

# Η μετριοπάθεια ενισχύει τον Κυριάκο
Ενισχυμένος από το κλίμα που έχει διαμορφωθεί μετά την αναβολή των εκλογών είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος, κινούμενος πάντα στη γραμμή της μετριοπάθειας, άφησε στην άκρη τη συζήτηση περί δολιοφθοράς, τονίζοντας ότι η προσοχή όλων πρέπει να στραφεί στο τι μέλλει γενέσθαι.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με στελέχη πέριξ του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Την ίδια ώρα, γύρω από τον Κυριάκο Μητσοτάκη συσπειρώνονται εσχάτως και στελέχη του λεγόμενου «σαμαρικού» πυρήνα, τα οποία θεωρούν πως η πολιτική του κόντρα με την αδελφή του, Ντόρα Μπακογιάννη, δεν είναι προσχηματική, αλλά απολύτως αληθινή. Πρόκειται επί της ουσίας για πρόσωπα που ούτως ή άλλως σχολίαζαν θετικά την προεκλογική καμπάνια του πρώην υπουργού και πλέον εκφράζονται με μεγαλύτερη άνεση. Ανάμεσά τους και ο Γ. Μουρούτης, ο οποίος στα social media διατρανώνει συχνά-πυκνά την εκτίμησή του προς τον πρώην υπουργό.

# Θα επιμείνει ως το τέλος ο Άδωνις
Ουκ ολίγοι ήταν αυτοί που αναφέρθηκαν ότι τελικά ο Άδωνις Γεωργιάδης θα αποσυρθεί. Αντίθετα, όπως λένε οι συνεργάτες του, θα επιμείνει έως το τέλος.
«Η προβολή των αντισυστημικών χαρακτηριστικών της υποψηφιότητάς του και ο προσανατολισμός της ρητορικής του κατά του Αλέξη Τσίπρα και όχι των ανθυποψηφίων του τού έδωσαν πόντους».
Ακόμη ένα στοιχείο που φαίνεται να κοστίζει στον πρώην υπουργό είναι η επιμονή του στην υπεράσπιση των έργων και των ημερών του Αντώνη Σαμαρά, η δημοτικότητα του οποίου στη «γαλάζια» βάση βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. «Δεν είναι δυνατόν να αποθεώνει συνέχεια τον άνθρωπο που, όσο περνάει ο καιρός, του αποδίδονται όλο και περισσότερες ευθύνες για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το κόμμα. Δεν είναι δυνατόν να λέει ότι είναι τιμή του να έχει δίπλα του τον Μουρούτη, που αποτελεί κόκκινο πανί», σημειώνουν ακόμη και πολιτικοί φίλοι του υποψήφιου αρχηγού, χτυπώντας καμπανάκι κινδύνου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα