Με όπλο τον… Χαρδούβελη

Μπορεί ο Αντώνης Σαμαράς να έχει αποφασίσει να βάλει μετωπικά κατά της κυβέρνησης όσον αφορά τη διαπραγματευτική της τακτική, όμως ακόμα η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης όταν έρθει η ώρα της κρίσιμης ψηφοφορίας στη Βουλή για τη συμφωνία (εφόσον αυτή τελικά πραγματοποιηθεί) δεν έχει ξεκαθαρίσει.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Κύριο επιχείρημα του προέδρου της Ν.Δ. για τη θολή αυτή εικόνα είναι ότι προς το παρόν δεν μπορεί να πάρει σαφή θέση, καθώς θα πρέπει να αξιολογήσει προηγουμένως τους συμφωνημένους με τους δανειστές όρους και μετά να αποφανθεί. «Αξιολογούμε βήμα προς βήμα τις εξελίξεις και πράττουμε τα δέοντα», έλεγε στα μέσα της εβδομάδας υψηλόβαθμος κομματικός παράγοντας, ο οποίος κινείται πλησίον του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θέτοντας ως προτεραιότητα «το εθνικό συμφέρον και την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας».

Ειδικά το χαρτί της Ευρώπης, όπως έχει επιβεβαιωθεί και σε όλες τις συσκέψεις στη Συγγρού, θα αποτελέσει στο επόμενο διάστημα ένα από τα βασικά όπλα στη φαρέτρα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία θα επιχειρήσει να αναδείξει τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την εφαρμοζόμενη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ σε αντιπαράθεση με τη σταθερά φιλοευρωπαϊκή πολιτική της Ν.Δ. Έχοντας υπόψη από τη μία πλευρά τις δημοσκοπήσεις, στις οποίες η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θέλει την παραμονή στο ευρώ, και από την άλλη ότι ο Αλέξης Τσίπρας, υπό την πίεση και της εσωκομματικής του αντιπολίτευσης, «χάνει και τους τελευταίους συμμάχους του στο εξωτερικό», ο Αντ. Σαμαράς έχει αποφασίσει να επενδύσει στο συγκεκριμένο μέτωπο.

Δεν τυχαίο ότι πολύ μεγάλο μέρος της ομιλίας του προέδρου της Ν.Δ. στην Πρέβεζα εστίασε στα πλεονεκτήματα που έχει η Ελλάδα ως χώρα της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης και ταυτόχρονα στην «ανυπολόγιστη καταστροφή» που θα προκύψει από μια ενδεχόμενη ρήξη με τους δανειστές. «Και αν το είχαν καταλάβει περισσότεροι από τον ΣΥΡΙΖΑ, έστω και τώρα, ίσως δεν θα έκαναν εκείνα, τα οποία σήμερα εξακολουθούν να κάνουν», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Περί συνενόχων
Ο Αντ. Σαμαράς, με αφορμή τις διαρροές του Μαξίμου ότι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης συμπορεύονται με την κυβέρνηση, τουλάχιστον όσον αφορά την άρνησή της στην πρόταση των δανειστών, θέλησε να αποστασιοποιηθεί: «Ο κ. Τσίπρας αναζήτησε απεγνωσμένα στηρίγματα στην καταστροφική πολιτική του και συνενόχους για τα αδιέξοδα, στα οποία οδήγησε τη χώρα. Αλλά δεν τα βρήκε, από κανένα κόμμα! Που όλοι, ο καθένας με τον τρόπο του, του είπαμε ουσιαστικά το ίδιο πράγμα: Σταμάτα τα ψέματα, άλλαξε πολιτική, και τότε μόνο μπορεί να υπάρξει συνεννόηση. Με την πολιτική που ασκείς, τις συκοφαντίες και τα ψέματα που εξακολουθείς και λες, συνενόχους μην ψάχνεις, κ. Τσίπρα», τόνισε.

Στη Ν.Δ. αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, βλέποντας μάλιστα το «ατύχημα» να έρχεται όλο και πιο κοντά, ενώ στην καλύτερη περίπτωση, όπως έχουν τα πράγματα, θεωρούν δεδομένο ένα νέο Μνημόνιο, με σκληρά μέτρα και για επικοινωνιακούς λόγους με άλλη ονομασία. Στο πλαίσιο αυτό, στο όνομα της υπό όρους συνεννόησης που ζητά συνέχεια τις τελευταίες ημέρες, η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έβλεπε ως την καλύτερη εξέλιξη τον σχηματισμό μιας άλλης κυβέρνησης, εθνικής σωτηρίας, από την παρούσα Βουλή, και σε καμία περίπτωση νέες εκλογές. Άλλωστε, γνωρίζουν καλά ότι νέες κάλπες θα οδηγούσαν το κόμμα στην απόλυτη καταστροφή, ενώ εάν αυτό συμμετείχε, με κάποιον τρόπο, σε ένα κυβερνητικό σχήμα, οι προοπτικές θα ήταν τελείως διαφορετικές.

Ο Αντ. Σαμαράς, όπως αναμενόταν, στην ομιλία του στην Πρέβεζα επεφύλασσε και αιχμές προς τους αμφισβητίες του, οι οποίοι επίσης κρατούν στάση αναμονής ενόψει της ενδεχόμενης συμφωνίας. «Καλά θα κάνουν να μην την υποτιμούν τη Ν.Δ. Καλά θα κάνουμε κι εμείς, ορισμένες φορές από μόνοι μας, να μην την υποτιμούμε», ήταν η χαρακτηριστική του φράση και ενώ τα προβλήματα στο κόμμα του εξακολουθούν να είναι καλά κρυμμένα κάτω από το χαλί.

Η συσπείρωση
Πέραν της ανάδειξης του ευρωπαϊκού προφίλ της Ν.Δ., ο Αντ. Σαμαράς επιχειρεί να αναθερμάνει τις σχέσεις του με την κομματική βάση. Με αυτό τον τρόπο στη «γαλάζια» ηγετική ομάδα εκτιμούν ότι θα επέλθει και η συσπείρωση, που λόγω και της εκλογικής ήττας του Ιανουαρίου παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Οι περιοδείες Σαμαρά θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, ενώ ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα πυκνώσει και τις συνεντεύξεις του σε κανάλια και εφημερίδες όσο πλησιάζουν οι κρίσιμες ημέρες στη Βουλή, αλλά και για τη συνδιάσκεψη του κόμματος. Μάλιστα, στο πίσω μέρος του μυαλού του υπάρχει και το ενδεχόμενο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Ο Αντ. Σαμαράς έχει στα χέρια του την ανάλυση και τη λεπτομερή κοστολόγηση, τόσο της ελληνικής πρότασης, όσο και της πρότασης των θεσμών, που έχει κάνει το οικονομικό επιτελείο του κόμματος και δεν χάνει καμία ευκαιρία να συγκρίνει αυτά τα κείμενα με το mail Χαρδούβελη που, σύμφωνα με τη Ν.Δ., αποτελούσε καλύτερη συμφωνία για τη χώρα.

Οι συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ. εκτιμούν ότι αυτή η σύγκριση των συμφωνιών δικαιώνει απόλυτα την προηγούμενη κυβέρνηση και προσωπικά τον Αντ. Σαμαρά. Επιπλέον βέλη στη φαρέτρα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η καθυστέρηση που επέδειξε η ελληνική κυβέρνηση, η ασάφεια και η έλλειψη κοστολογημένης πρότασης προς τους εταίρους. Μάλιστα, στο τελευταίο επιχείρημα ο πρόεδρος της Ν.Δ. προσθέτει ακόμη ένα – οι προτάσεις που περιγράφονται στις 47 σελίδες της ελληνικής πλευράς είναι ανακριβείς, αφού η κυβέρνηση υπολογίζει να εισπράξει ποσά μέσω φόρων και μέτρων που έχουν χαμηλή εισπραξιμότητα και ελάχιστες πιθανότητες εφαρμογής, όπως π.χ. η προκαταβολή φόρου από τις επιχειρήσεις.

Η επίθεση στην κυβέρνηση ολοκληρώνεται με τις αναφορές για εκλογές που ακούγονται από το κυβερνητικό στρατόπεδο, εκλογές που «ξορκίζει» σε κάθε του ομιλία ο πρόεδρος της Ν.Δ., αφού εκτιμά ότι θα παγώσουν τη διαπραγμάτευση και θα αποτελούν το τελειωτικό χτύπημα στην ελληνική οικονομία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα