Mεγάλες αλλαγές στην Ελλάδα και στις λαϊκές αγορές

Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου την ερχόμενη εβδομάδα τίποτα στις λαϊκές αγορές δεν θα είναι όπως πριν, αφού μέσα από τα άρθρα του, κατάφερε η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης να αποτυπώσει τη φωνή των πωλητών αλλά και τη συχνά αγωνιώδη φωνή των καταναλωτών

Άρθρο της ΠΟΣΠΛΑ (*)

Ο θεσμός των λαϊκών αγορών ιδρύθηκε το 1928 από τον Ελευθέριο Βενιζέλο και σύντομα θα γιορτάσει τα εκατό χρόνια του, το 2028.

Στην Ελλάδα συνηθίζουμε να λέμε ότι οι μεγάλες αλλαγές γίνονται κάθε εκατό χρόνια. Αλλά η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης δείχνει αποφασισμένη να σπάσει αυτήν την παράδοση. Άδωνις Γεωργιάδης, Νίκος Παπαθανάσης και Παναγιώτης Σταμπουλίδης (πρώην γενικός γραμματέας Εμπορίου & Καταναλωτή, θέση που καταλαμβάνει πλέον ο Σωτήρης Αναγνωστόπουλος) ξεκίνησαν να οραματίζονται τις μεγάλες αλλαγές στις λαϊκές αγορές και ήδη από την πρώτη στιγμή φάνηκε πως έθεσαν γερά θεμέλια σε ένα νέο σχέδιο νόμου για το υπαίθριο εμπόριο εν γένει που έρχεται να φέρει σημαντικές αλλαγές και στο μεγαλύτερο πολυκατάστημα της χώρας που εκτείνεται σε όλη την ελληνική επικράτεια, τις λαϊκές αγορές!

Αλλαγές, ωστόσο, που βρίσκονται προς τη σωστή κατεύθυνση, όπως παραδέχονται οι άνθρωποι του κλάδου. Αλλαγές που προέκυψαν μέσα από τις αδιάκοπες συναντήσεις με τους παραγωγικούς φορείς. Αλλαγές που θα ολοκληρωθούν σύντομα στην Ολομέλεια του ελληνικού Κοινοβουλίου, μετά και από την έγκριση του νομοσχεδίου από την αρμόδια διαρκή Επιτροπή «Παραγωγής και Εμπορίου» της Βουλής μόλις πριν από λίγες ημέρες.

Συχνά λέγεται, κι όχι άδικα κάποιες φορές, ότι υπάρχει ανακολουθία στα λόγια και τις πράξεις των πολιτικών. Όμως σε αυτήν την περίπτωση κάτι τέτοιο φαίνεται πως δεν ισχύει! Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, έκανε πράξη τις δεσμεύσεις του αναφορικά με το νομοσχέδιο που ήρθε κατά κοινή ομολογία των ανθρώπων του κλάδου να εκσυγχρονίσει τις λαϊκές αγορές, αποδεικνύοντας ότι συνολικά το υπαίθριο εμπόριο ήταν και παραμένει στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης. Μάλιστα, για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, οι άνθρωποι των λαϊκών αγορών είχαν και συνεχίζουν να έχουν σε αυτό το νομοσχέδιο-σταθμό, όπως το χαρακτηρίζουν, πρωτεύοντα ρόλο στη διαμόρφωσή του.

Φαίνεται λοιπόν πως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου την ερχόμενη εβδομάδα τίποτα στις λαϊκές αγορές δεν θα είναι όπως πριν, αφού μέσα από τα άρθρα του, κατάφερε η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης να αποτυπώσει τη φωνή των πωλητών στις λαϊκές αγορές, αλλά πρωτίστως κατάφερε να αποτυπώσει τη συχνά αγωνιώδη φωνή των καταναλωτών, δηλαδή των απλών Ελλήνων.

Στιγμιότυπο από παλαιότερη συνάντηση του προέδρου τής ΠΟΣΠΛΑ, Δημήτρη Μουλιάτου, με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη

Γιατί πολύ απλά οι λαϊκές αγορές ήδη από το μακρινό 1928 εκπροσωπούν με τον πλέον άμεσο, γνήσιο και ειλικρινή τρόπο τον ελληνικό λαό.

Έτσι, λοιπόν, η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης είναι αποφασισμένη –μέσα από το νομοσχέδιο– να τερματίσει και μία σειρά στρεβλώσεων που πηγάζουν από παράγοντες με… ισόβιες συνδικαλιστικές ιδιότητες που θέλησαν να διχάσουν τον κλάδο και να εκφοβίσουν τους συναδέλφους τους.

Γιατί οι στρεβλώσεις αυτές είναι συγκεκριμένες και αποτελούν το ένοχο «κοινό μυστικό» που όλοι γνωρίζουν αλλά όσοι εξυπηρετούνται από αυτό κλείνουν τα μάτια. Γιατί πώς αλλιώς θα μπορούσε κάποιος να εξηγήσει μια πανελλαδική απεργία που οργανώθηκε τον περασμένο Απρίλιο, ενάντια στο νομοσχέδιο με τη συμμετοχή λιγότερων από μόλις πενήντα ανθρώπων;

Το νομοσχέδιο, λοιπόν, εξασφαλίζει τον οριστικό τερματισμό όλων αυτών των στρεβλώσεων στηρίζοντας την εθνική οικονομία μέσω της άμεσης, αλλά και της έμμεσης φορολόγησης.

>>Διορθώνει διαχρονικές παθογένειες, αποκαθιστά αδικίες και νοικοκυρεύει τις λαϊκές αγορές.

>>Θεσμοθετεί τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια της διεύθυνσης λαϊκών αγορών σε κάθε Περιφέρεια της Ελλάδας.

>>Ενισχύει ποιοτικά την ανταποδοτικότητα στις εισφορές των πωλητών λαϊκών αγορών ώστε να υπάρχει καλύτερη φύλαξη, σήμανση και διαγράμμιση στις λαϊκές αγορές.

>>Εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση των πωλητών λαϊκών αγορών από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την αναβάθμιση των πάγκων τους.

>>Ενισχύει τον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των πωλητών προς όφελος πάντοτε του καταναλωτή, για ακόμα χαμηλότερες τιμές σε όλα της τα προϊόντα, διατηρώντας αναλλοίωτη την ποιότητα και τη φρεσκάδα τους, κάτι που μόνο σε μία λαϊκή αγορά μπορείς να συναντήσεις.

Γιατί πολύ απλά οι λαϊκές αγορές είναι πρώτα «λαϊκές» και μετά «αγορές»! Γι’ αυτό και αποτελούν τον μοναδικό ελληνικό ανταγωνιστικό αντίποδα σε πολυεθνικές επιχειρήσεις και υπέρ-αγορές που διαθέτουν όμοια προϊόντα με αυτά των λαϊκών αγορών.

Οι λαϊκές αγορές καθιερώθηκαν στη συνείδηση, στο μυαλό και στην καρδιά του Έλληνα μέσα από μια ιστορική διαδρομή 91 ετών. Σήμερα πλέον το υπουργείο Ανάπτυξης στην αρχή αυτής της δεκαετίας που τις οδηγεί στα 100 χρόνια, χτίζει το στέρεο μέλλον του θεσμού των λαϊκών αγορών.

Η νέα λαϊκή αγορά που προκύπτει από το «νομοσχέδιο-σταθμό» είναι το φιλόξενο υπαίθριο πολυκατάστημα που απλώνεται σε όλη την πατρίδα μας και θα υποδέχεται πλέον με υπερσύγχρονους όρους όλους τους Έλληνες!

(*) Παναττική Ομοσπονδία Σωματείων Επαγγελματιών Πωλητών Λαϊκών Αγορών

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα