Μεγάλη έριδα Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ για το… μηλαράκι του ΚΙΝΑΛ

Η πορεία του Κινήματος Αλλαγής θυμίζει την πορεία του Οδυσσέα προς την επιστροφή στην Ιθάκη, η οποία σύμφωνα με τον Όμηρο στην Οδύσσεια κράτησε τουλάχιστον μία δεκαετία. Και το ΚΙΝΑΛ δίνει τη δική του σκληρή μάχη για να αποφύγει τις δικές του Συμπληγάδες, αυτές του διπολισμού.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Πριν προλάβουν στη Χαριλάου Τρικούπη να ανασάνουν με το πέρασμα από τις Συμπληγάδες και να επιβεβαιώσουν ότι θα κινηθούν αυτόνομα, θα πρέπει να περάσουν από νέα στενωπό. Αυτήν τη φορά, τους περιμένουν η Σκύλα και η Χάρυβδη όπως τον μυθικό ηρώα. Κι εάν ο Οδυσσέας βρήκε την Ιθάκη του, για το ΚΙΝΑΛ ουδείς μπορεί να βάλει το χέρι του στο ευαγγέλιο ότι τελικά θα τα καταφέρει.

Διότι δεν είναι μόνο ότι πρέπει να πάρουν βαθιά ανάσα μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έχει μπροστά του και τον «Γολγοθά» των εσωκομματικών εκλογών. Και λέμε για «Γολγοθά», διότι ακόμη και ο πιο αδαής θα κατανοήσει πως η προεκλογική περίοδος σίγουρα θα παράξει εσωστρέφεια, λόγω των αντιμαχιών, προκειμένου οι υποψήφιοι αρχηγοί να εξασφαλίσουν όσες περισσότερες ψήφους μπορέσουν.

Και την ίδια ώρα, τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζουν πώς θα αρπάξουν τα τελευταία ιμάτια του ΠΑΣΟΚ. Άλλοι βέβαια τα δύο κόμματα εξουσίας τα παρομοιάζουν ως τα δύο μυθικά τέρατα της Οδύσσειας, τη Σκύλα και τη Χάρυβδη, που απειλούν να κατασπαράξουν ό,τι απέμεινε από το ΠΑΣΟΚ. Διότι όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι στο ΚΙΝΑΛ το 8% που έλαβε ως σχηματισμός στις τελευταίες εκλογές, προήλθε από το ΠΑΣΟΚ, ενώ οι συνεργαζόμενοι άντε να έδωσαν στο ΚΙΝΑΛ κάτι παραπάνω από μισό τοις εκατό.

Εξάλλου, και η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ στις μεταγραφές που επιχειρούν από τη Χαριλάου Τρικούπη δεν ασχολούνται με τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ από άλλους μικρότερους πολιτικούς σχηματισμούς, αλλά επιθυμούν προς μεταγραφή καθαρόαιμους ΠΑΣΟΚους. Η μεν Ν.Δ. αυτούς που έχουν αναφορά στο εκσυγχρονιστικό κομμάτι του ΠΑΣΟΚ,  ο δε ΣΥΡΙΖΑ λαϊκιστές και όσους είχαν αναφορά στο βαθύ ΠΑΣΟΚ, στον Άκη Τσοχατζόπουλο, αλλά και σε κάποιους κηπουρούς του Γιώργου Παπανδρέου.

Το ΚΙΝΑΛ, όπως ισχυρίζεται η Φώφη Γεννηματά, είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα, κινούμενη σε έναν πολιτικό χώρο, που επιτρέπει να έχει οφέλη από παντού. Ας μην ξεχνάμε ότι το ΠΑΣΟΚ επί Κώστα Σημίτη είχε εξασφαλίσει ψήφους τόσο από την ανανεωτική αριστερά και τους πράσινους οικολόγους, όσο και από τους φιλελευθέρους και τους μετριοπαθείς κεντροδεξιούς. Η βάση του όμως ήταν οι σοσιαλδημοκράτες. Τώρα το ΠΑΣΟΚ δέχεται αφόρητη πίεση από τον ΣΥΡΙΖΑ, που προσπαθεί να κλέψει τους σοσιαλδημοκράτες, αλλά και τους πράσινους-οικολόγους, ενώ από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ικανοποιεί προς ώρας φιλελεύθερους και κεντρώους, αφήνοντας στο ΚΙΝΑΛ τα αποδέλοιπα, τα οποία δεν αρκούν για να δώσουν την ώθηση που ονειρεύονται όλοι στη Χαριλάου Τρικούπη.

Έχει εντείνει την πίεση προς την Φώφη Γεννηματά ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Πίεση ένθεν κακείθεν…

Η πίεση που ασκείται ένθεν κακείθεν στο Κίνημα Αλλαγής και προσωπικά στην πρόεδρό του, εκφράστηκε –σημειολογικά– στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για την πανδημία. Το ότι η συζήτηση προκλήθηκε με πρωτοβουλία του ΚΙΝΑΛ έφερε μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά τη Φώφη Γεννηματά στη… μέση της διαμάχης Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ. Το «κυριολεκτικά» έγκειται στο ότι με βάση τον κανονισμό της Βουλής που προβλέπει ότι μιλά δεύτερος ο αρχηγός του κόμματος που προκαλεί τη συζήτηση έφερε τη Φώφη Γεννηματά να παίρνει τον λόγο αμέσως μετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη και πριν από τον Αλέξη Τσίπρα.

Και στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός, αφού πρώτα άκουσε την κριτική του ΚΙΝΑΛ, άσκησε νέα πίεση προς την κα Γεννηματά δείχνοντας επί της ουσίας ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής.  Ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στη Φώφη Γεννηματά είπε μεταξύ άλλων ότι «σε αυτήν την Αίθουσα όντως συγκρούεται ο κόσμος του παραδοσιακού κομματικού βερμπαλισμού με τον κόσμο της πραγματικότητας και του ρεαλισμού». Κορύφωσε μάλιστα την πολιτική επίθεση στο Κίνημα Αλλαγής, αναφέροντας ότι «μου θυμίσατε έντονα τον κ. Τσίπρα, χωρίς όμως το ταλέντο στο ψέμα και στον λαϊκισμό».

Μάλιστα, το ότι έψεξε την κα Γεννηματά σχετικά με τις χαμηλές δημοσκοπικές πτήσεις του Κινήματος Αλλαγής θεωρείται ως παρέμβαση, καθώς ας μη λησμονούμε ότι και ο κ. Λοβέρδος και ο κ. Ανδρουλάκης επανειλημμένως έχουν αναφερθεί στο συγκεκριμένο ζήτημα. «Γιατί σε όλες τις μετρήσεις οι ψηφοφόροι του κόμματός σας σε μεγάλη πλειοψηφία φαίνεται να στηρίζουν τις κυβερνητικές πολιτικές και εσείς επιμένετε να χρεώνετε στην Κυβέρνηση όλα τα πιθανά στραβά τα οποία μπορεί να συμβαίνουν στον τόπο, ενδεχομένως για να ξεφύγετε μέσα από τα δικά σας αδιέξοδα», ρώτησε την κα Γεννηματά ο πρωθυπουργός αναδεικνύοντας το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει στο ΚΙΝΑΛ. Είναι αυτό που λέει και ο λαός μας, «τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε».

Οφέλη προσδοκά από τις εκλογές του ΚΙΝΑΛ και ο Αλέξης Τσίπρας

Ο Τσίπρας περιμένει στη γωνία

Φυσικά, δεν είναι μόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης που ενδιαφέρεται για την επόμενη ημέρα του ΚΙΝΑΛ. Είναι και ο βασικός πολιτικός του αντίπαλος, ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος «πολιορκεί» με κάθε τρόπο την κα Γεννηματά. Και παρά το γεγονός ότι έχει δεχθεί αλλεπάλληλες αρνήσεις για να δημιουργήσουν ένα αντιδεξιό μέτωπο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τους τις παρεμβάσεις στη Βουλή είναι εξόχως προσεκτικός όταν μιλά για το ΚΙΝΑΛ. Ταυτόχρονα, προσπαθεί να καπηλευθεί τα συνθήματα του ΠΑΣΟΚ και να στείλει μήνυμα στην κοινωνία πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η συνέχεια του Κινήματος κι ο ίδιος ο… διάδοχος του Ανδρέα.

Και αυτό φρόντισε να το κάνει και στην τελευταία συζήτηση αρχηγών για την πανδημία, όταν απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη τού είπε πως «εγώ πάσχω από μηδενισμό. Η κα Γεννηματά πάσχει από μαξιμαλισμό. Μας έβαλε στα δύο άκρα. Μη μας βάλει και κοντά-κοντά». Πάντως, για να λέμε και του στραβού το δίκιο, κατά καιρούς και ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί κριτική στο Κίνημα Αλλαγής για την πολιτική του στάση που τηρεί, παρά το γεγονός ότι του αναγνωρίζει την αξίωση του ΚΙΝΑΛ να αυτοπροσδιορίζεται κεντροαριστερό κόμμα. Κι όπως είχε επισημάνει  παλαιότερα ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, «εφόσον το ΚΙΝΑΛ αυτοπροσδιορίζεται ως ένα κόμμα του προοδευτικού χώρου, δεν θέλω να το αμφισβητήσω. Αυτό θα πρέπει να το αποδεικνύει στα κρίσιμα ζητήματα που έχουμε μπροστά μας. Η βασική κριτική που ασκούμε στο ΚΙΝΑΛ, είναι ότι σε κρίσιμες στιγμές και γι’ αυτό και συρρικνώθηκε εκλογικά, στήριξε τη Νέα Δημοκρατία σε ακραίες μάλιστα πολιτικές επιλογές». Φυσικά, ο κ. Τσίπρας δεν εξήγησε ποτέ ποιες είναι οι ακραίες πολιτικές επιλογές. Διότι όλα τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της Ευρώπης ακολουθούν αυτές τις πολιτικές. Προφανώς στις προσυνόδους των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών που μετέχει ως παρατηρητής έχει αλλού το μυαλό του και δεν δίνει την ανάλογη προσοχή στο τι συζητούν και σε πόσα πράγματα συμφωνούν οι Σοσιαλδημοκράτες με το ΕΛΚ.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να χωνέψει πως το ΚΙΝΑΛ καταψήφισε τη Συμφωνία των Πρεσπών. Μάλιστα, στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι εάν το ΚΙΝΑΛ είχε ψηφίσει τη Συμφωνία, τότε είχαν πολλές πιθανότητες να κερδίσουν τις εκλογές και θα είχαν απομονώσει τη Νέα Δημοκρατία.

 Ο διμέτωπος

Κι ενώ πλέον το ΚΙΝΑΛ έχει εισέλθει για τα καλά σε εσωτερική προεκλογική περίοδο, η κα Γεννηματά εξακολουθεί να επιμένει στον διμέτωπο ελπίζοντας πως θα καταφέρει κατ’ αυτό τον τρόπο να διατηρήσει την αυτονομία της και να της το αναγνωρίσουν οι ψηφοφόροι. Βέβαια, η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη υποκύπτει σε ένα λάθος. Εσχάτως χρησιμοποιεί γλώσσα ΣΥΡΙΖΑ για να ακουστεί στην κοινωνία. Κάτι που δεν του δίνει πόντους, καθώς ο ψηφοφόρος που είναι ταγμένος στον ΣΥΡΙΖΑ, ό,τι κι εάν ισχυρίζεται η κα Γεννηματά, πάλι ΣΥΡΙΖΑ θα επιλέξει στις εκλογές.

Και δυστυχώς για την κα Γεννηματά δεν έχει καταφέρει να πείσει. Ακόμη κι αυτό που είπε στη Βουλή στην τελευταία συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών, ότι «εγώ δεν έχω καμία απολύτως σχέση με τον κ. Τσίπρα στον τρόπο που αντιπολιτεύομαι, διότι σε κάθε αντίδραση που έχουμε, σε κάθε κριτική που σας κάνουμε, εμείς έχουμε απόλυτα τεκμηριωμένες και ρεαλιστικές προτάσεις», δεν το ακούει η κοινωνία. Δεν δίνει καμία σημασία στις προτάσεις του ΚΙΝΑΛ για δύο λόγους. Ο ένας είναι η επικοινωνία, καθώς η Χαριλάου Τρικούπη έχει σηκώσει ψηλά τα χέρια στον ιδιότυπο αποκλεισμό των καναλιών. Ο δεύτερος είναι ότι όσο χρησιμοποιεί γλώσσα ΣΥΡΙΖΑ δεν του δίνει κανένας σημασία.

Καθοριστικό στοιχείο της εσωκομματικής μάχης  η «αποσαφήνιση» της προοπτικής του ΚΙΝΑΛ

Κι ενώ το Κίνημα Αλλαγής πιέζεται αφόρητα από τα δύο μεγάλα κόμματα, ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες στο εσωτερικό του για την αλλαγή της αρχηγικής σκυτάλης ή την παραμονή της στα χέρια της νυν επικεφαλής. Ο μήνας της κρίσεως θα είναι πιθανότατα ο Νοέμβριος, οπότε τα μέλη και οι φίλοι τού ΚΙΝΑΛ θα αποφασίσουν είτε να ανανεώσουν τη θητεία της κας Γεννηματά, είτε να επιλέξουν κάποιον άλλο αρχηγό.

Είναι πάντως φανερό πως όποια κι αν είναι τα πρόσωπα που θα βρεθούν στην αφετηρία, το καθοριστικό στοιχείο θα είναι η «αποσαφήνιση» της προοπτικής του Κινήματος Αλλαγής. Σε ένα πρώτο επίπεδο είναι βέβαιο ότι η επιχειρηματολογία κάθε πλευράς θα αφορά την αύξηση των ποσοστών του κόμματος. Ιδίως από τη στιγμή που δημοσκοπικά δεν παρατηρείται τάση ανόδου την τρέχουσα περίοδο. Όμως πολιτικά πολλά θα κριθούν από τον τρόπο που η κάθε πολιτική πλατφόρμα θα τοποθετηθεί απέναντι σε τυχόν ρυθμιστικό ρόλο του ΚΙΝΑΛ. Με δεδομένο μάλιστα ότι η επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα γίνει με το σύστημα της απλής αναλογικής. Ουσιαστικά, δηλαδή, το κριτήριο θα είναι η στάση απέναντι στους δύο κυρίαρχους πολιτικούς πόλους.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα