Μετά τους πλειστηριασμούς ανοίγουν το ΦΠΑ στην εστίαση

Το πολύ το «κύριε ελέησον το βαριέται κι ο Θεός» λέει ο λαός μας και πάνω σε αυτό το πλάνο η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Έτσι την ώρα που οι Τόμσεν-Μορς-Μαζούχ απορρίπτουν την μία λύση μετά την άλλη που τους προτείνεται η ελληνική πλευρά αποφάσισε να πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Τι σημαίνει αυτό; Ότι όπως καις την περίπτωση της κατάθεση του προϋπολογισμού θα καταθέσει μονομερώς νομοθετική ρύθμιση για να προλάβει το τέλος του έτους, όταν και λήγει η ισχύουσα προστασία.

Έτσι, αυτό που μελετάται είναι η τριετής παράταση της απαγόρευσης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, με παράλληλη μείωση του ορίου προστασίας της αντικειμενικής αξίας (π.χ. στις 180.000 ευρώ) και καθιέρωση εισοδηματικών κριτηρίων και του όρου του «συνεπούς δανειολήπτη». Πρόταση η οποία έχει ήδη πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Ως μεγαλύτερη και πιο επείγουσα εκκρεμότητα από εκείνη των πλειστηριασμών περιγράφουν στελέχη της τρόικα την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2014 , ξεκαθαρίζοντας πως εάν και το ζήτημα δεν προβάλλεται από την ελληνική κυβέρνηση , δεν έχει ακόμη διευθετηθεί καθώς τις δύο πλευρές τις χωρίζουν μέτρα ύψους τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, την Πέμπτη θα γίνει και νέα σύσκεψη Σαμαρά-Βενιζέλου, ενόψει και της ψήφισης του προϋπολογισμού το Σάββατο. Στη σύσκεψη θα συζητηθούν, όπως παραδέχονται στελέχη των επιτελείων του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, ενεργειακά ζητήματα (η Βουλή ενέκρινε τη συμφωνία για τον αγωγό ΤΑΡ), αλλά διαψεύδουν ότι η συζήτηση αυτή αφορά το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, υπό τις πιέσεις της τρόικα.

Πιέσεις για τον ΦΠΑ

Σχεδόν αμετάβλητα έμειναν τα έσοδα του προϋπολογισμού από τον ΦΠΑ εστίασης, παρά τη μείωση του συντελεστή κατά 10 μονάδες. Στο συμπέρασμα αυτό οδηγούν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία που επεξεργάστηκε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να επιχειρηματολογήσει για την ανάγκη διατήρησης του μειωμένου στο 13% συντελεστή.

Αν πράγματι οι μεταβολές στα έσοδα είναι οριακές -είτε λίγο πάνω είτε ακόμα και λίγο κάτω- η κυβέρνηση έχει ένα ισχυρό επιχείρημα στη φαρέτρα της. Το πρόβλημα, όμως, έρχεται για μία ακόμα φορά από την τρόικα, η οποία με βάση πηγές, δεν αποδέχεται τα στοιχεία και εκτιμά πως αν παραμείνει το 2014 ο συντελεστής ΦΠΑ εστίασης στο 13% τότε θα προκύψει πρόσθετο δημοσιονομικό κενό 200-300 εκατ. ευρώ. Για την ιστορία, υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι οι δανειστές δέχθηκαν να μειωθεί πιλοτικά για ένα εξάμηνο ο συντελεστής ΦΠΑ εστίασης από το 23% στο 13% και ανάλογα με τα αποτελέσματα στο ταμείο να επαναξιολογηθεί το μέτρο. Σχεδόν πέντε μήνες μετά, και παρά τα στοιχεία που έχουν κοινοποιηθεί από το ΓΛΚ στην τρόικα, το πρόβλημα είναι ότι εκείνη ακόμα δεν το… πιστεύει.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα