Μήνυμα Ναπολιτάνο κατά της λιτότητας

Η ανάπτυξη «που θα έρθει μέσα από τη γνώση και την έρευνα» είναι η προτεραιότητα που προκύπτει σε τούτη τη συγκυρία, διότι μετά από τις περιόδους της λιτότητας, η ανάπτυξη στις ιδιωτικές επενδύσεις («ακόμη και αν ανακάμψει») δεν θα δώσει λύσεις σε μεγάλα στρώματα του πληθυσμού, γιατί δεν έχουμε μελετήσει τις αλλαγές που έχουν γίνει στον διεθνή ανταγωνισμό, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Ιταλίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο απευθυνόμενος στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου παρευρέθηκε ως εκπρόσωπος της (επόμενης) Ιταλικής Προεδρίας.

Επιστρέφοντας, μετά από 7 χρόνια στα έδρανα όπου βρέθηκε ως ευρωβουλευτής, ο Ιταλός Πρόεδρος έγινε θερμά δεκτός από τον Πρόεδρο της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος του παρέθεσε γεύμα το μεσημέρι από κοινού με τον νυν Προεδρεύοντα Ευ. Βενιζέλο.

Ο Ιταλός Πρόεδρος καλωσορίστηκε επίσης από τους ευρωβουλευτές της Ολομέλειας – πλην των Ιταλών της «Λίγκας του Βορρά» που διέκοψαν την ομιλία του για να υψώσουν πανό με το σύνθημα «φτάνει με το ευρώ». «Συμβαίνουν τέτοια ενδιάμεσα θεάματα προς τέρψη των υπολοίπων», σχολίασε από μικροφώνου ο Πρόεδρος της Ευρωβουλής Μ.Σουλτς.

Ο Πρόεδρος Ναπολιτάνο στην ανάλυσή του επεσήμανε πως η Ε.Ε. μέχρι τώρα είχε ζήσει ορισμένες «πολιτικές κρίσεις». «Τώρα, όμως, αντιμετωπίζει διαρθρωτικές κρίσεις που κρίνουν τη λειτουργία των θεσμών της. Και η κύρια πηγή άρνησης που εκφράζεται σήμερα προς την ΕΕ, προκύπτει από την επιδείνωση των συνθηκών ζωής που βιώνουν μεγάλα στρώματα των ευρωπαϊκών πληθυσμών και ιδιαίτερα από την ανεργία, κυρίως την ανεργία των νέων».

Διότι, τόνισε ο Τζ. Ναπολιτάνο, «η δημοσιονομική πειθαρχία ήταν αναγκαία, όμως για την αντιμετώπιση του δημοσίου χρέους δεν αρκεί η πολιτική λιτότητας με κάθε κόστος. Οι επιπτώσεις από τη σταθεροποίηση προκάλεσαν πτώση του ΑΕΠ και της εσωτερικής ζήτησης», παρατήρησε και «έθρεψε τη δημαγωγική ανευθυνότητα παγιδεύοντας τελικά την Ευρώπη σε ένα φαύλο κύκλο».

Σε αυτή τη συγκυρία, συνέχισε ο Ιταλός Πρόεδρος, «ακόμη και αν ανακάμψει η ανάπτυξη στις ιδιωτικές επενδύσεις, δεν θα υπάρξει λύση αν δεν μελετήσουμε τις ριζικές μετατροπές που έχουν γίνει στους όρους του ανταγωνισμού και δεν αναβαθμίσουμε το ενδιαφέρον μας και την επένδυσή μας στη γνώση και την έρευνα».

Υπενθυμίζεται, ότι ο κ.Ναπολιτάνο προσκλήθηκε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως επόμενη Προεδρία της Ε.Ε.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα