Μία +2 επιδημίες «σκοτώνουν» το Κονγκό 

Με το 11ο ξέσπασμα του Έμπολα αντιμέτωπη η κεντροαφρικανικής χώρας

Από το 2018 συνεχίζει το Κονγκό να παλεύει με τη δέκατη επιδημία του Έμπολα και πριν από μερικά 24ωρα οι δημόσιες αρχές της τεράστιας σε έκταση κεντροαφρικανικής χώρας ανακοίνωσαν ότι ένα νέο, το ενδέκατο στη σειρά, επιδημικό κύμα του ιού που προκαλεί τον φονικό αιμορραγικό πυρετό ενέσκηψε στη μεγαλούπολη Μπαντάκα.

Από τις 30 Μαΐου έχουν εντοπιστεί 8 ύποπτα και επιβεβαιωμένα κρούσματα του Έμπολα, εκ των οποίων τα τέσσερα ήταν θανατηφόρα, και τους φόβους για διασπορά του ιού εντείνει το γεγονός ότι η πληθυσμού 1,5 εκατομμυρίου κατοίκων Μπαντάκα είναι πρωτεύουσα της επαρχίας του Ισημερινού και αποτελεί μεγάλο εμπορικό κόμβο στον ποταμό Κονγκό, που έχει αρκετές συγκοινωνιακές συνδέσεις με την πρωτεύουσα της χώρας Κινσάσα.

Αξίζει, επίσης, να επισημανθεί ότι η Μπαντάκα απέχει 1.000 χιλιόμετρα από την επαρχία Βόρειο Κίβου, στα σύνορα με την Ουγκάντα, όπου εκτυλίσσεται η δέκατη επιδημία του Έμπολα. Σε αυτήν, που κηρύχθηκε την 1η Αυγούστου 2018, οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 2.280, καθώς οι προσπάθειες περιορισμού της διασποράς δυσχεραίνονται από τη δράση διαφόρων ένοπλων οργανώσεων και προκαταλήψεις.

Από το 1976 που εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο ιός κοντά στον ποταμό Έμπολα, η ομώνυμη επιδημία είναι η ενδέκατη φορά (σ.σ. οι τρεις τελευταίες από το 2017 μέχρι σήμερα) που πλήττει τη λαϊκή κεντρο-αφρικανική δημοκρατία. Κι αυτό το τελευταίο χτύπημα χαρακτηρίζεται ως το πλέον βαρύ για το Κονγκό, αφού η χώρα προσπαθεί ταυτόχρονα να αντιμετωπίσει μία επιδημία ιλαράς, που έχει αφήσει ήδη πίσω περισσότερους από 6.000 νεκρούς, αλλά και την επιδημία του κορωνοϊού που έχει προσβάλει μέχρι στιγμής 3.195 ανθρώπους και έχει σκοτώσει 72.

 

Διαβάστε επίσης