Μηνιαία «τσεκάπ» για τις ασφαλιστικές εισφορές

Με στόχο να εισρεύσει «ζεστό» χρήμα στα κρατικά ταμείο και να μην καταρρεύσει το ασφαλιστικό σύστημα, το υπουργείο Εργασίας προωθεί μηνιαίο «τσεκάπ» στο ΙΚΑ και στα ταμεία εμπόρων και ελεύθερων επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) για να διαπιστωθεί αν καταβάλλονται κανονικά οι εισφορές.

Την Πέμπτη κατατέθηκε στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο, που προβλέπει τον μηνιαίο έλεγχο των εισφορών που δηλώνουν οι εργοδότες συγκριτικά με αυτές που τελικά καταβάλλουν στο ΙΚΑ. Με τροπολογία που θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες θα αλλάξει ο τρόπος καταβολής των εισφορών στον ΟΑΕΕ και αντί να γίνεται ανά δίμηνο θα γίνεται ανά μήνα ενώ με τροπολογίες θα ρυθμιστούν άλλα θέματα όπως ο συμψηφισμός των αγροτικών επιδοτήσεων με εισφορές που δεν έχουν καταβληθεί στον ΟΓΑ και η επέκταση της ασφαλιστικής βάσης στον ΟΑΕΕ.

Στόχος του Γιάννη Βρούτση είναι η είσπραξη περίπου 700 εκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη των Ταμείων. Για «μέτρα δραστικής ενίσχυσης της εισπρακτικής ικανότητας των ασφαλιστικών ταμείων» έκανε χθες λόγο ο υπουργός Εργασίας τονίζοντας πως δεν θίγονται συντάξεις και μισθοί. Ουσιαστικά με τρεις διατάξεις προβλέπεται ο μηνιαίος έλεγχος των εισφορών για να μπει τέλος στην απώλεια εσόδων στα Ταμεία.

Διαβάστε επίσης