Μοναχική πορεία με στόχο την ανάκαμψη

Η συγκόλληση με το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη απέτυχε παταγωδώς. Κι όπως λένε πολλά στελέχη της Σεβαστουπόλεως «πάλι καλά, διότι δεν θα αντέχαμε να μας κυνηγούν τα φαντάσματα και οι νεκροκεφαλές που έχεις στις ντουλάπες του το ΠΑΣΟΚ».

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Το βέβαιο είναι ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν έχει βγάλει από το πίσω μέρος του μυαλού του την ίδρυση ενός νέου κομματικού φορέα, όπου θα συστεγαστούν όλες οι δυνάμεις του εκσυγχρονιστικού, ριζοσπαστικού και μεταρρυθμιστικού κέντρου. Απλά στην ηγετική ομάδα του Ποταμιού εκτιμούν πως καλύτερα είναι να προχωρήσουν οι διαδικασίες με διάφορες προσωπικότητες, όπως η Διαμαντοπούλου, ο Φλωρίδης, ο Χρυσοχοΐδης, ο Ραγκούσης, χωρίς φανφάρες, και όταν όλα είναι έτοιμα να απευθυνθούν στον κόσμο.

Μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες επαφές, το Ποτάμι πορεύεται αυτόνομα και ο επικεφαλής του έχει ανεβάσει κατακόρυφα τους αντιπολιτευτικούς τόνους, έχει πυκνώσει τις παρεμβάσεις του στα ΜΜΕ, ενώ έχει αποφασίσει να είναι παρών στη Βουλή και να παίρνει τον λόγο σε όλες τις συζητήσεις. Διότι, όπως τον έχουν συμβουλεύσει παλιές καραβάνες της πολιτικής, «η Βουλή αναδεικνύει τους ηγέτες και όχι τα ΜΜΕ».

Αυτός ήταν και ο λόγος που στις δύο τελευταίες κοινοβουλευτικές παρουσίες του ο επικεφαλής του Ποταμιού πραγματοποίησε δύο μεστές –και άκρως επιθετικές προς την κυβέρνηση– ομιλίες, αναδεικνύοντας παράλληλα και τις θέσεις του κόμματός του για την παιδεία. Με αφορμή, ωστόσο, τον θόρυβο για το μάθημα των θρησκευτικών, ο Στ. Θεοδωράκης προχώρησε και ένα βήμα παρακάτω λέγοντας: «Πρέπει να ανοίξουμε τη συζήτηση για το χωρισμό Κράτους – Εκκλησίας. Στην Εκκλησία υπάρχουν αρκετοί ιεράρχες –γήινοι και μετριοπαθείς– με πρώτο τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο που δεν θα πρέπει να φοβηθούν αυτόν τον διάλογο», ανέφερε.

Επίσης τάχθηκε κατά του κομματισμού στα πανεπιστήμια, υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «βρισκόμαστε στη χώρα του παραλόγου όπου ο πρωθυπουργός αναγορεύεται επίτιμος διδάκτορας οικονομικών επιστημών στο Ιδιωτικό πανεπιστήμιο της Σμύρνης και ο πρύτανης του ΑΠΘ διαδήλωνε εναντίον των μη κρατικών πανεπιστημίων και μετά παίρνει το αεροπλάνο για την Κύπρο όπου διδάσκει σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο».

Για τα συμβούλια των πανεπιστημίων, ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρθηκε σε συγκεκριμένους επιφανείς καθηγητές που επέστρεψαν στην Ελλάδα για να βοηθήσουν και στην ουσία εκδιώχθηκαν κακήν κακώς, αφού αγνοήθηκαν επιδεικτικά από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και τις φοιτητικές παρατάξεις καθώς επιθυμούσαν αυτοί οι έγκριτοι επιστήμονες να έχουν διακοσμητικό ρόλο.

Ζήτησε για τα παιδιά των μεταναστών και των προσφύγων να ενταχθούν στα σχολεία της γειτονιάς τους, ενώ σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξουν «Σχολεία του δρόμου», σχολεία μέσα στους καταυλισμούς για τα παιδιά που δεν έχουν σχολική εμπειρία και δεν μπορούν σε πρώτη φάση να πάνε στα σχολεία της γειτονιάς.

Τέλος, για την επαγγελματική εκπαίδευση τόνισε ότι οι τεχνικές ειδικότητες και οι χειρωνακτικές εργασίες δεν είναι δεύτερη επιλογή και ανέφερε ότι χρειάζεται η αναβάθμισή της με δυνατότητες πρακτικής άσκησης και διασύνδεση με την παραγωγή ώστε να πάψει να είναι το «αποπαίδι» της εκπαίδευσης.

Περί κομματικού κράτους…
«Κύριοι της Κυβέρνησης, είστε οι καλύτεροι μαθητές ενός αποτυχημένου παλαιοκομματικού συστήματος και μάλιστα τους ξεπερνάτε. Τα ίδια λάθη, αλλά αυτή τη φορά με επαναστατικό αμπαλάζ. Ο ίδιος δρόμος: δημαγωγία, λαϊκισμός και στην κοινωνία απογοήτευση και θλίψη. Ίσως χρειάζεται ένα ενδιαφέρον διάστημα σιωπής για να αναλογιστεί η ελληνική κοινωνία πόσο της έχουν στοιχίσει οι νέοι δημαγωγοί, οι νέοι λαϊκιστές», ανέφερε ο Στ. Θεοδωράκης, εξαπολύοντας ευθεία επίθεση στην κυβέρνηση για τις τακτικές που ακολουθεί.

«“Έφοδος στο κράτος” ήταν και είναι το σύνθημά σας. “Τα έκαναν και οι άλλοι” είναι η δικαιολογία σας. Τους ξεπεράσατε, πολύ φοβάμαι, και μετατρέψατε την κρατική δομή σε θέρετρο κομματικών υπαλλήλων». Με αυτή τη φράση ο επικεφαλής του Ποταμιού ξεκίνησε την αναφορά του στις ΔΕΚΟ, τονίζοντας ότι οι σπατάλες του κομματικού κράτους τις έχουν καταντήσει προβληματικές και γεμάτες «παππούδες». Αναφερόμενος στις αποκαλύψεις για την Attica Bank και τον τρόπο λειτουργίας της, o Σταύρος Θεοδωράκης είπε: «Θέλατε να κάνετε την Attica “ναυαρχίδα” του παράλληλου τραπεζικού συστήματος του ΣΥΡΙΖΑ, για να μπορούν να βρουν λεφτά οι εκλεκτοί του καθεστώτος. Είδαμε πώς χρησιμοποιήθηκε η τράπεζα στην υπόθεση Καλογρίτσα. Αντλήσατε κεφάλαια από τους Δημόσιους Οργανισμούς, πέρα από κάθε επιχειρηματική οικονομική λογική».

Μαύρα τα γκάλοπ, αλλά…
Τα δημοσκοπικά ποσοστά που «εισπράττει» το Ποτάμι δεν ικανοποιούν κανέναν στη Σεβαστουπόλεως, καθώς δείχνουν το κόμμα να συνθλίβεται στη μυλόπετρα της πόλωσης και να μένει σταθερά εκτός Βουλής. Όμως με βάση τα ποιοτικά στοιχεία (π.χ. η εκλογική επιρροή που αποτυπώνει την ευρύτερη απήχηση ενός κόμματος στο εκλογικό σώμα), το Ποτάμι είναι αναλογικά με τη δύναμή του το κόμμα με τη μεγαλύτερη εκλογική επιρροή που, σύμφωνα με σχετική έρευνα της εταιρείας ProRata A.E., φτάνει σε ποσοστό το 9%. Αυτό σημαίνει στη ουσία ότι υπάρχει μεγάλο χάσμα σε αυτούς που δηλώνουν ότι σε ψηφίζουν και σε αυτούς που θα μπορούσαν να σε ψηφίσουν. Το Ποτάμι έχει δυνητικά κόσμο που θα μπορούσε όχι απλά να το ψηφίσει εξασφαλίζοντάς του την κοινοβουλευτική παρουσία, αλλά θα μπορούσε να το καταστήσει και έναν μια ισχυρό κοινοβουλευτικό πόλο.

Κι όπως λένε από τη Σεβαστουπόλεως, «το στοίχημά μας είναι πώς θα πείσουμε εκείνους που υιοθετούν τις απόψεις μας να ψηφίσουν το Ποτάμι και να μη δώσουν την ψήφο τους σε κάποιο άλλο κόμμα για συγκυριακούς λόγους, όπως για παράδειγμα την τιμωρητική ψήφο».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα