Στρατηγική διμέτωπης επίθεσης από το ΠΑΣΟΚ

Μπορεί ένα μεγάλο μέρος του στελεχιακού δυναμικού του ΠΑΣΟΚ να διαφωνεί με τη στρατηγική της διμέτωπης επίθεσης, όμως η Φώφη Γεννηματά την ακολουθεί απαρέγκλιτα, καθώς η ίδια και το επιτελείο της εκτιμούν πως θα έχουν τεράστια οφέλη στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Της Ευαγγελίας Τζαβάρα

Έτσι, την περασμένη Τρίτη και Τετάρτη στη Βουλή, όπου υπήρξε η συζήτηση και η ψήφιση των προαπαιτούμενων, αλλά και η προ ημερησίας συνεδρίαση για την Παιδεία, η Φ. Γεννηματά επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κυβέρνηση, όπου την κατηγόρησε ευθέως για διαπλοκή, ζητώντας παράλληλα και την επέμβαση εισαγγελέα, αλλά έβαλε εκ νέου στο κάδρο και τη Νέα Δημοκρατία.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, η οποία όπως έλεγαν οι συνεργάτες της ενοχλήθηκε με την απουσία του πρωθυπουργού από τη Βουλή την Τρίτη, στη συζήτηση για την παιδεία αποκάλεσε τον κ. Τσίπρα «κρυπτόμενο» πρωθυπουργό, καθώς «ολοκληρώθηκε ένα έγκλημα και παραδόθηκε ο δημόσιος πλούτος στους δανειστές για 99 χρόνια». Το ίδιο χαρακτηρισμό απηύθυνε και προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς, όπως ανέφερε: «Κρύφτηκε κι αυτός επειδή νομίζει ότι βολεύεται να αφήνει τον πρωθυπουργό να υλοποιεί πολιτικές νεοφιλελεύθερης δεξιάς ατζέντας. Λυπάμαι για αυτά που συμβαίνουν στη χώρα και για την ποιότητα της αντιπολίτευσης», σημείωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Με αφορμή τις εξελίξεις στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, η Φ. Γεννηματά ύψωσε τους τόνους, τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να μιλάει για νομιμότητα. «Η φούσκα έσκασε στα δικά σας χέρια κι ο κόσμος το έχει τούμπανο», είπε και συμπλήρωσε: «Έπεσε μαύρο στο ΣΥΡΙΖΑ τσάνελ, και μας μιλάτε για τρίγωνο διαπλοκής; Η Τράπεζα Αττικής, η κυβέρνηση και ο αγαπημένος σας εργολάβος. Γι’ αυτό δώσατε μάχη για έλεγχο Τράπεζας Αττικής, για να ελέγξετε την ενημέρωση».

Η κα Γεννηματά υποστήριξε ότι ο διαγωνισμός είναι διάτρητος, ότι ακρωτηριάστηκε ο ρόλος ΕΣΡ και περιορίστηκε ο αριθμός αδειών με στημένες εκθέσεις, ενώ η επιτροπή του διαγωνισμού έδωσε ψευδείς βεβαιώσεις και δεν ζήτησε έλεγχο. «Είναι ώρα να παρέμβει ο εισαγγελέας. Υπάρχει εισαγγελέας σε αυτό τον τόπο;» ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Για την παιδεία
Διμέτωπη κριτική άσκησε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σε κυβέρνηση και Ν.Δ. και στα ζητήματα Παιδείας. Υποστήριξε ότι όλες οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση έχουν τη σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης, και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ξεπέρασε και την προδιδακτορική Δεξιά στο ξήλωμα των μεταρρυθμίσεων στην Παιδεία και προσπαθεί να εγκαθιδρύσει το δικό της καθεστώς.

«Για τον κ. Τσίπρα η αριστεία είναι ρετσινιά, για τον κ. Μητσοτάκη είναι μέσο αναπαραγωγής της ελίτ, για εμάς τους σοσιαλιστές είναι προτεραιότητα στην εκπαίδευση», υπογράμμισε η Φ. Γεννηματά.

Για τον Κυρ. Μητσοτάκη, η κα Γεννηματά υπογράμμισε πως «με δάνειο μεταρρυθμίσεων απ’ άλλους δεν γίνεται κάποιος μεταρρυθμιστής», και υπερασπίστηκε τις ευρείες μεταρρυθμίσεις που έγιναν από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τη διετία 2010-2012. Ζήτησε να εξαιρεθεί η εκπαίδευση από το μνημόνιο και ανέπτυξε τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, στο επίκεντρο των οποίων είναι η επαναφορά, με βελτιώσεις, του νόμου Διαμαντοπούλου, η αξιολόγηση, με διαφάνεια, των εκπαιδευτικών, ενώ πρότεινε να ξεκινήσει τώρα η συζήτηση για αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας για μη κρατικά πανεπιστήμια.

Με αφορμή τη διελκυστίνδα για τα θρησκευτικά, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τόνισε προς τον πρωθυπουργό ότι έχει χρησιμοποιήσει τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη ως μοχλό αλλαγής της πολιτικής ατζέντας. «Ανοίξατε και το μέτωπο με την Εκκλησία γιατί βλέπατε τα δύσκολα. Αν ενδιαφερόσασταν πραγματικά για αλλαγές, υπήρχαν τρόποι», σημείωσε. Και κάλεσε την κυβέρνηση να αξιοποιήσει τις «σοβαρές προοδευτικές, σύγχρονες προτάσεις, επιστημονικών Επιτροπών, που οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ συγκρότησαν, για όλα τα μαθήματα και τα θρησκευτικά».

Μετά από το ναυάγιο της συμπόρευσης, στόχος η διεύρυνση
Σε εμβάθυνση και διεύρυνση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στοχεύει τώρα η Χαριλάου Τρικούπη, μετά από το ναυάγιο της προσπάθειας συμπόρευσης με το Ποτάμι. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις μάλιστα προκαλούν αισιοδοξία στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, καθώς δείχνουν όχι πολύ αλλά εμφανώς ενισχυμένη τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Αναλύοντας μάλιστα τα ευρήματα, οι πλέον αισιόδοξοι διαγιγνώσκουν τη δυνατότητα να προσεγγίσει ο σχηματισμός ως και την τρίτη θέση στις επόμενες εκλογές.

Σε αυτό το πλαίσιο, στη Δημοκρατική Συμπαράταξη συνεχίζουν να εξειδικεύουν το πρόγραμμά τους, όπως αυτό αναπτύχθηκε από τη Φ. Γεννηματά στη ΔΕΘ. Άμεσα, δε, ξεκινά και η λεγόμενη «πορεία στον λαό» της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, με συνεχείς επισκέψεις της σε Αττική και περιφέρεια το επόμενο διάστημα. Η Χαριλάου Τρικούπη, μάλιστα, καλεί όποιον θέλει –κόμμα ή κίνηση του ευρύτερου χώρου– να ενταχθεί πλέον στη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Όσον αφορά σε προσωπικότητες του χώρου, είναι επίσης ευπρόσδεκτες, με στελέχη του ΠΑΣΟΚ πάντως να ξεκαθαρίζουν σε όλους τους τόνους ότι σε καμία περίπτωση δεν καλούν κανέναν σε αποστασία από το όποιο κόμμα ή κίνηση στο οποίο εντάσσεται σήμερα. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μία ανοιχτή πρόσκληση προς στελέχη του Ποταμιού που τυχόν διαφωνούν με την πολιτική του κόμματος του Σταύρου Θεοδωράκη, με τη Χαριλάου Τρικούπη όμως να τηρεί απολύτως τα προσχήματα, ώστε να μην μπορεί να κατηγορηθεί στο μέλλον από τη Σεβαστουπόλεως.

Για το ναυάγιο στην προσπάθεια σύμπλευσης με το Ποτάμι πάντως, στο ΠΑΣΟΚ  αποδίδουν ευθύνες στο κόμμα του Στ. Θεοδωράκη. Για την ακρίβεια, μιλούν για αναξιοπιστία που ένιωσαν στελέχη τους από τη συμπεριφορά του Ποταμιού, τη στιγμή που καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού ο επικεφαλής του κόμματος έδειχνε να προωθεί τη συνεργασία, αλλά όταν έφτασε η ώρα των αποφάσεων έβρισκε συνεχώς αφορμές για αναβολές, με κίνδυνο να τιναχτεί στον αέρα το όλο εγχείρημα.

Στην πραγματικότητα, στελέχη του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι η στάση του Στ. Θεοδωράκη άλλαξε, όταν αντελήφθη ότι δεν θα είχε αξιώσεις στην κούρσα για την αρχηγία του εγχειρήματος, ενώ επιπλέον του χρεώνουν συνάντηση με τον Κυρ. Μητσοτάκη στην Κρήτη, ενώ συνεχίζονταν οι συζητήσεις με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα