Μύλος στο ΚΙΝΑΛ με το πανεπιστημιακό άσυλο

Το Κίνημα Αλλαγής συνεχίζει να εκπλήσσεις φίλους και αντιπάλους, καθώς η προφανής έλλειψη στρατηγικής φαίνεται σε όλες του τις κινήσεις και σε όλες του τις αποφάσεις. Σε λίγα 24ωρα στην Χαριλάου Τρικούπη μπορούν να αλλάξουν αποφάσεις με τόση ευκολία, που εάν δεν έχεις στραμμένη την προσοχή σου πάνω τους χάνεις την μπάλα.

Αυτό ισχύει και στην περίπτωση του νομοσχεδίου για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, που θα φέρει η κυβέρνηση στην Βουλή. Όμως εντός του ΚΙΝΑΛ υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και πραγματικά δεν μπορέις να βγάλεις καμία άκρη. Ας μην λησμονούμε, ότι ως ΠΑΣΟΚ το 2011 αυτοί που μετέχουν στο ΚΙΝΑΛ είχαν υπερψηφίσει μετά Βαΐων και κλάδων το νόμο Διαμαντοπούλου.

Βέβαια από τότε έχει πέσει πολύ νερό στο αυλάκι. Έτσι τον Οκτώβριο του 2018 η κ. Γεννηματά συναντήθηκε με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ), στη Χαριλάου Τρικούπη και η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ανομία και τις αναταραχές που κυριαρχούν στα ΑΕΙ. Αμέσως μετά, η κ. Γεννηματά προέβη σε μία δήλωση κατά της κατάργησης του ασύλου: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φέρει απόλυτα την ευθύνη για την επικράτηση της ασυδοσίας που αμαυρώνει την εικόνα των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Είναι μάλιστα πρόκληση να καλεί σε αυτοδικία πανεπιστημιακούς και φοιτητές, μετατρέποντάς τους σε “πολιτοφυλακή”. Λέμε Ναι στο ακαδημαϊκό άσυλο, την ελεύθερη διδασκαλία, την έρευνα, την διακίνηση των ιδεών. ΟΧΙ στη συντηρητική λογική της ΝΔ που εξαγγέλλει την κατάργησή του. ΟΧΙ στις πολιτικές ταύτισής του με τη βία και την ανομία. Άμεσα, τώρα αυτά τα φαινόμενα πρέπει να αντιμετωπισθούν με πολιτική βούληση και συνεργασία των ιδρυμάτων με τις αρμόδιες αρχές της πολιτείας».

Διγλωσσία

Από τη στιγμή που η αρχηγός δεν ξέρει τι θέλει να κάνει, φανταστείτε τι γίνεται σε επίπεδο βουλευτών και στελεχών. Υπάρχει από τη μια ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος διαρρηγνύει τα ιμάτιά του ότι το ΚΙΝΑΛ θα ψηφίσει υπέρ της άρσης του πανεπιστημιακού ασύλου. Το επανέλαβε και το πρωί της Τετάρτης στον ΣΚΑΪ.

Από την άλλη όμως, ο βουλευτής Ηλείας Μιχάλης Κατρίνης, παίρνοντας το λόγο στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, δήλωσε τα ακριβώς αντίθετα: «Η ατζέντα της κυβέρνησης για την ασφάλεια, το νόμο και την τάξη διαφημίζει την κατάργηση του ασύλου αλλά και το μεταναστευτικό. Και είναι εντελώς παραπλανητικός ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το ζήτημα της κατάργησης του ασύλου, με το πρόσχημα της ανομίας. Αντί να περιοριστεί σε ρυθμίσεις για την αντιμετώπισή της ανομίας, θέτει υπό αμφισβήτηση την ίδια την ελεύθερη διακίνηση ιδεών». Να σημειωθεί ότι ο κ. Κατρίνης είναι ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Ωστόσο, η θέση που εξέφρασε για το πανεπιστημιακό άσυλο, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την επίσημη θέση του ΚΙΝΑΛ, με κύκλους μάλιστα της Χαριλάου Τρικούπη να κάνουν λόγο για μεγάλο πολιτικό φάουλ του βουλευτή Ηλείας. Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι τελικά το ΚΙΝΑΛ θα ψηφίσει την επαναφορά του νόμου Διαμαντοπούλου, αρκεί ο νόμος που θα φέρει η κυβέρνηση να περιέχει προβλέψεις και για τον ρόλο των συμβουλίων των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. «Δεν θα ψηφίσουμε άρθρα που δεν θα εφαρμόζονται, να ισχύσει η ποινική διαδικασία για το άσυλο, αλλά να υπάρξει ευθύνη και του συμβουλίου των ιδρυμάτων». Κάτι ανάλογο είπε σήμερα το πρωί στον ΑΝΤ1 και ο Βασίλης Κεγκέρογλου, αν και στην προσπάθεια του να τετραγωνίσει τον κύκλο μάλλον τα έμπλεξε περισσότερο.

Τα ίδια ανέφερε και η βουλευτής Δράμας Χαρά Κεφαλίδου, αρμόδια για τα θέματα Παιδείας, η οποία ζήτησε από την κυβέρνηση την επαναφορά της διάταξης που υπήρχε στο νόμο Διαμαντοπούλου. «Νομοθετικό πλαίσιο σας έχουμε παραδώσει από το 2011. Στα επιμέρους θέματα εφαρμογής ίσως χρειάζεται εξειδίκευση. Αυτό όμως που κυρίως απαιτείται είναι πολιτική βούληση. Την έχετε;», είπε χαρακτηριστικά η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ.

Ο νόμος Διαμαντοπούλου για το άσυλο

Το άρθρο 3 του νόμου 4009 για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, του 2011, προέβλεπε για το άσυλο και την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας: «1. Στα ΑΕΙ κατοχυρώνεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών. 2. Σε αξιόποινες πράξεις που τελούνται εντός των χώρων των ΑΕΙ εφαρμόζεται η κοινή νομοθεσία».

Η αιτιολογική έκθεση του άρθρου ξεκαθάριζε ότι «το άρθρο 3 αναφέρεται στην ελευθερία της έρευνας, της διδασκαλίας και της διακίνησης ιδεών, η οποία κατά το Σύνταγμα είναι απόλυτη (άρθρο 16)», διευκρινίζοντας το αυτονόητο: «Όπως και στην υπόλοιπη ελληνική επικράτεια, έτσι και εντός των χώρων των ΑΕΙ, όσον αφορά τις αξιόποινες πράξεις εφαρμόζεται η κοινή νομοθεσία».

Ο νομοθέτης περιέγραφε τότε την ουσιαστική κατάργηση του ασύλου από τις μικροομάδες βίας που απειλούν και σπέρνουν τον τρόμο στα ΑΕΙ. Ο νόμος Διαμαντοπούλου, όπως ονομάστηκε, έγραψε τότε ιστορία, καθώς ψηφίστηκε από τη Βουλή με ευρεία πλειοψηφία και 255 ψήφους. Θετικά είχαν ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ, η Ν.Δ., ο ΛΑΟΣ και η Δημοκρατική Συμμαχία, ενώ «όχι» το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Δημοκρατική Αριστερά. Ωστόσο, ακυρώθηκε στην πράξη, καθόσον δεν εφαρμόστηκε, και τα πανεπιστήμια στέγασαν κάθε είδους παρανομίες, επέτρεψαν τον δημόσιο εξευτελισμό δασκάλων και οδήγησαν ουσιαστικά σε απαράδεκτη συρρίκνωση της ελευθερίας του λόγου, της έρευνας και της διδασκαλίας.

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα