Νέα χρέη 24,6 δισ. ευρώ στα τρία χρόνια ΣΥΡΙΖΑ

Προβληματισμός επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο, καθώς παρά τις δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών και τις κατασχέσεις, τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο δεν μειώνονται. Αυτό δείχνει ότι η φοροδοτική ικανότητα επιχειρήσεων και νοικοκυριών έχει εξαντληθεί.

Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, άνοιξε παράθυρο για αλλαγές στις ρυθμίσεις χρεών και για περισσότερες δόσεις προς την εφορία για όλους. Βέβαια, ξεκαθάρισε ότι πρώτα πρέπει να προχωρήσει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός και μετά θα δοθεί λύση και για όσους δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα. Η ίδια προανήγγειλε πως το προσεχές διάστημα θα εκδοθεί υπουργική απόφαση για να ενταχθούν στον εξωδικαστικό και όσοι χρωστούν πάνω από 50.000 ευρώ, αλλά με πιο αυστηρά κριτήρια και με βάση μελέτες βιωσιμότητος που θα πρέπει να καταθέσουν οι οφειλέτες.

Με βάση στοιχεία που επικαλέστηκε η κα Παπανάτσιου, από τα 100 δισ. ευρώ που χρωστούν οι φορολογούμενοι στην εφορία, τα 24,6 δισ. ευρώ είναι χρέη έχουν προστεθεί μέσα σε 3 χρόνια, από το 2015 και μετά. Ωστόσο στην κυβέρνηση θεωρούν «διαχειρίσιμο» το γεγονός ότι υπάρχουν 3,3 εκατομμύρια μικροοφειλέτες που χρωστούν και δεν πληρώνουν από 1 έως 2.000 ευρώ το πολύ.

Σε ομιλία της σε εκδήλωση της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους, η υφυπουργός Οικονομικών τόνισε ότι οι ρυθμίσεις με τις 100 ή τις 12 έως 24 δόσεις, δεν πρέπει να συγχέονται με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που αφορά μόνον βιώσιμες επιχειρήσεις. «Το αίτημα που μεταφέρεται από τους συλλογικούς φορείς και τα μέσα ενημέρωσης για αύξηση αυτών των δόσεων αφορά ένα τελείως ξεχωριστό πρόβλημα. Και αυτό είναι ένα μεγάλο κοινωνικό ζήτημα, είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί και αναζητούμε λύση. Αλλά είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να δούμε σε επόμενη φάση. Θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί ή έστω να έχει προχωρήσει σε πολύ ώριμο στάδιο η διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού», όπως είπε.

Για τις οφειλές ιδιωτών προς το Δημόσιο, τόνισε ότι «όσο και αν αυτό ακούγεται περίεργο, σε σχέση με την εικόνα που δημιουργείται από την αντιπολίτευση και τα μέσα ενημέρωσης, η πραγματικότητα είναι ότι η κατάσταση σταδιακά βελτιώνεται» καθώς ο ρυθμός αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών έχει περιοριστεί, ενώ καταγράφεται και σημαντική αύξηση των εισπράξεων έναντι ληξιπρόθεσμων οφειλών μετά το 2015, έναντι της περιόδου προ του 2014.

Συγκεκριμένα, για τα ληξιπρόθεσμα χρέη των 100 δισ. η κα Παπανάτσιου ανέφερε τα εξής:

– τα 100 δισ. ευρώ είναι το σύνολο των οφειλών που υπάρχουν από τα βάθη του χρόνου, μεταφέρονται από έτος σε έτος ακόμη και στις περιπτώσεις που θεωρείται απίθανο να εξοφληθούν και δημιουργούν μια πλασματική εικόνα της κατάστασης.

– οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν κατά 11,7 δισ. ευρώ το 2014, κατά 11,1 δισ. ευρώ το 2015, κατά 7,5 δισ. ευρώ το 2016 και κατά 6 δισ. ευρώ το 2017. Δηλαδή ο ρυθμός αύξησης των οφειλών έπεσε στο μισό μεταξύ του 2014 και του 2017. Στα ποσά των τελευταίων ετών συμπεριλαμβάνονται και οι ρυθμισμένες οφειλές 762.000 φορολογούμενων που είναι 4,5 δισ. ευρώ.

– το 80% των οφειλετών (σχεδόν 3,2 εκατ. πολίτες) χρωστούν μικρά ή πολύ μικρά ποσά, δηλαδή μέχρι 2.000 ευρώ. Με άλλα λόγια, το 80% των οφειλετών χρωστούν μόλις το 1,0% του συνόλου των οφειλών. Από αυτά τα 3,3 εκατ. οφειλέτες, τα 2,2 εκατ. χρωστούν λιγότερο και από 500 ευρώ ο καθένας. «Πρόκειται για ποσά που είναι διαχειρίσιμα» τόνισε η κυρία Παπανάτσιου «τόσο από την πλευρά του πολίτη όσο και από την πλευρά του Δημοσίου» αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι μπορεί να υπάρξουν νέες ρυθμίσεις χρεών, πέρα από τις κατασχέσεις που ήδη γίνονται.

– από την άλλη πλευρά, 29.000 φορολογούμενοι, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, χρωστούν 88 δισ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν το 90% του συνόλου. Σε αυτά περιλαμβάνονται και οφειλές που είναι πρακτικά ανείσπρακτες. Με πολύ αυστηρά κριτήρια, η φορολογική αρχή ήδη έχει χαρακτηρίσει οριστικά ως ανεπίδεκτα είσπραξης τα 13,5 δισ. ευρώ από τα 100 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα