Νέα έξαρση του κορωνοϊού – Εξαπλώνεται το στέλεχος Έρις

Αύξηση κρουσμάτων καταγράφεται στη Γαλλία, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Ινδία και την Ιαπωνία

Στην καρδιά του καλοκαιριού, η Covid-19 γίνεται και πάλι θέμα σε αρκετές χώρες. Η αύξηση των κρουσμάτων είναι για την ώρα μικρή, καταδεικνύει όμως την ανάγκη επαγρύπνησης.

Έξαρση της πανδημίας καταγράφεται στη Γαλλία, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Ινδία και την Ιαπωνία.

Ενώ είχε πια φύγει από τη σκέψη των περισσοτέρων, έπειτα από τρία και πλέον χρόνια πανδημικών κυμάτων, ο ιός SARS-Cov-2 επανήλθε στο μυαλό των Γάλλων.

Στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων, οι αφίξεις ύποπτων κρουσμάτων αυξήθηκαν κατά 31% την εβδομάδα από τις 31 Ιουλίου ως τις 6 Αυγούστου και τα κρούσματα έφθασαν τα 920, δείχνουν δεδομένα της γαλλικής υπηρεσίας δημόσιας υγείας.

«Οι αριθμοί παραμένουν μικροί» επισήμανε υπηρεσία. Τα κύματα του καλοκαιριού ή ττου χειμώνα του 2022 είχαν φέρει στα νοσοκομεία περισσότερες από 4.000 επισκέψεις την εβδομάδα.

Επίσης «οι ιατρικές πράξεις με υποψίες για Covid-19 έχουν αυξηθεί σε όλες τις ηλικίες» και ανήλθαν σε περισσότερες από 1.500 στην αρχή Αυγούστου, σημειώνοντας άλμα κατά 84% μέσα σε μία εβδομάδα, σύμφωνα με τη γαλλική υπηρεσία δημόσιας υγείας.

Αν και από τις αρχές Μαΐου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν θεωρεί πλέον πως η πανδημία αποτελεί παγκόσμια υγειονομική έκτακτη ανάγκη, «ο ιός συνεχίζει να κυκλοφορεί σε όλες τις χώρες, συνεχίζει να σκοτώνει και να αλλάζει» υπογράμμισε την Τετάρτη ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Νέο στέλεχος

Η εκδοχή του ιού, EG.5, ανεπίσημα γνωστή ως Έρις, βρίσκεται υπό παρακολούθηση καθώς θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε νέα αύξηση των κρουσμάτων. Οι συγκεντρώσεις του καλοκαιριού και η μείωση της ανοσίας μπορεί επίσης να διαδραματίσουν ρόλο, σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς.

Η νέα υποπαραλλαγή της οικογένειας Όμικρον μοιάζει περισσότερο μεταδοτική και ίσως είναι πιο ικανή να διαφεύγει από τις ανοσιακές άμυνες.

«Την ταυτοποιήσαμε στην Ινδία, αλλά και σε άλλες χώρες της Ασίας, στη Βόρεια Αμερική και στην Ευρώπη, όπου τείνει να υποκαταστήσει τα προηγούμενα κυρίαρχα στελέχη» λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αντουάν Φλαό, διευθυντής του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Γενεύης.

Στο στάδιο αυτό, «οι διαθέσιμες ενδείξεις δεν δείχνουν ότι η EG.5 δημιουργεί επιπλέον κινδύνους για τη δημόσια υγεία σε σχέση με τις άλλες παραλλαγές της Όμικρον που κυκλοφορούν», ανέφερε ο ΠΟΥ.

Ωστόσο «παραμένει ο κίνδυνος να αναδυθεί μια παραλλαγή πιο επικίνδυνη και να προκαλέσει ξαφνική αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων», υπενθύμισε ο Τέντρος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα