Νέα “επανάσταση” στην Κούβα

Η επανάσταση μεταρρυθμίζεται στην Κούβα. Τώρα εάν τρίζουν τα κόκκαλα του Φιντέλ είναι άλλου παππά ευαγγέλιο. Κι αυτό διότι το Κοινοβούλιο της Κούβας ενέκρινε το νέο σύνταγμα της χώρας το οποίο έλαβε στην κυριολεξία… επαναστατικές αποφάσεις.

Αναγνωρίζει την ατομική ιδιοκτησία, τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, ενώ αναγνωρίζει τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλλου. Αλλά όπως επεσήμανε το σώμα “δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε τον σοσιαλιστικό προσανατολισμό”.

Βέβαια για να μην λησμονηθούν και οι συνήθειες το νέο σχέδιο του Συντάγματος (ω τι έκπληξη) εγκρίθηκε ομόφωνα από την Εθνοσυνέλευση. Από τις 13 Αυγούστου ως τις 15 Νοεμβρίου θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα προτού υιοθετηθεί οριστικά. «Έχουμε ένα προσχέδιο, το οποίο θα ενισχύσει την ενότητα των Κουβανών γύρω από την επανάσταση», σχολίασε ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίας- Κανέλ μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του κοινοβουλίου.

Ο Ντίας- Κανέλ, που διαδέχθηκε τον Ραούλ Κάστρο στις 19 Απριλίου, διαβεβαίωσε ότι στη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης «κάθε Κουβανός θα μπορέσει να εκφράσει ελεύθερα τις απόψεις του και να συμβάλει στο κείμενο του Συντάγματος το οποίο αντικατοπτρίζει το παρόν και το μέλλον της πατρίδας».

Το προσχέδιο, που εκτείνεται σε 224 άρθρα, επαναβεβαιώνει «τον σοσιαλιστικό χαρακτήρα» του πολιτικού συστήματος της Κούβας καθώς και τον ηγετικό ρόλο του κομμουνιστικού κόμματος, του μοναδικού στη χώρα. Ωστόσο σε αυτό δεν θα περιλαμβάνεται το άρθρο που ορίζει ότι απώτερος στόχος είναι η δημιουργία μιας κομμουνιστικής κοινωνίας. Μάλιστα ξένοι αναλυτές κάνουν λόγο ότι σύντομα η Κούβα θα κάνει και το επόμενο βήμα, που θα είναι η ίδρυση κι άλλων κομμάτων πέραν του κουμουνιστικού.

Μετά από 40 χρόνια

Έπειτα από τέσσερις δεκαετίες στη διάρκεια των οποίων η οικονομία ήταν σχεδόν πλήρως κρατικοποιημένη, οι μεταρρυθμίσεις του Ραούλ Κάστρο τόνωσαν τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, στις οποίες πλέον εργάζονται 591.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, δηλαδή το 13% του ενεργού πληθυσμού.

Ωστόσο οι μεταρρυθμίσεις αυτές, τις οποίες ο Ντίας- Κανέλ επιθυμεί να συνεχίσει, απαιτούν ένα νομοθετικό πλαίσιο το οποίο δεν υπήρχε στο Σύνταγμα που ίσχυε στη χώρα μέχρι σήμερα και το οποίο χρονολογείται από το 1976.

Το προσχέδιο του νέου Συντάγματος θέτει τις βάσεις για την ενσωμάτωση διάφορων οικονομικών τομέων, αναγνωρίζοντας τον ρόλο της αγοράς στην οικονομία της Κούβας, τις ξένες επενδύσεις και άλλες μορφές ιδιοκτησίας, κυρίως ατομικής. Αυτό θα επιτρέψει τη νομιμοποίηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

«Αυτή η δυναμική δημιουργεί προοπτικές και για άλλες αλλαγές που όχι μόνο είναι επιθυμητές, αλλά και λογικές από την άποψη της ανάπτυξης», δήλωσε ο Κουβανός πολιτικός αναλυτής Αρτούρο Λόπες- Λέβι του πανεπιστημίου Τέξας- Ρίο Βαλέ.

Σε ό,τι αφορά τα κοινωνικά ζητήματα στο νέο Σύνταγμα γάμος θα ορίζεται η οικειοθελής ένωση μεταξύ δύο ατόμων, χωρίς να διευκρινίζεται το φύλο τους. Αυτό ανοίγει τον δρόμο για τον γάμο μεταξύ ομοφυλόφιλων, ένα από τα βασικά αιτήματα της κουβανικής ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, εναντίον της οποίας γίνονται μεγάλες διακρίσεις στη χώρα.

Όριο ηλικίας

Πάντως οι Κουβανοί έκαναν άλλο ένα μεγάλο βήμα, καθώς σε θεσμικό επίπεδο το νέο Σύνταγμα προβλέπει τη θέση του προέδρου της Δημοκρατίας, δύο αντιπροέδρων και ενός πρωθυπουργού. Ωστόσο περιορίζει στα 60 έτη την ηλικία των υποψήφιων για την προεδρία και σε δύο τις πενταετείς θητείες που μπορεί κάποιος να διεκδικήσει.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι τόσο ο Φιντέλ Κάστρο όσο και ο αδερφός του Ραούλ Κάστρο, οι δύο προκάτοχοι του 58χρονου Ντίας- Κανέλ, παρέμειναν στην εξουσία μετά τα 80 τους χρόνια.

Διαβάστε επίσης