Νέες κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας θα εξετάσουν οι ΥΠΕΞ της ΕΕ

Νέο πακέτο κυρώσεων κατά Λευκορώσων που σχετίζονται με την προώθηση μεταναστών στα σύνορα με την ΕΕ, αναμένεται να εξετάσουν οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, προσερχόμενος στο Συμβούλιο στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον Ζ. Μπορέλ, οι κυρώσεις που εξετάζονται είναι αποτελεσματικές γιατί θα στοχεύουν πρόσωπα, δηλαδή την ευημερία τους και τη δυνατότητα κινήσεών τους.

Επίσης, πρόσθεσε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να διευρυνθεί το νομικό πλαίσιο για να εφαρμοστούν κυρώσεις σε αεροπορικές εταιρείες, ταξιδιωτικά γραφεία και όλους όσοι εμπλέκονται σε αυτές τις παράνομες προωθήσεις μεταναστών προς τα σύνορα της ΕΕ.

Εξάλλου, ο Ζ. Μπορέλ ανέφερε ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία χθες, Κυριακή, με τον Πολωνό, τον Λιθουανό και τον Λευκορώσο ομόλογό του, καθώς και με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Κατά τη συνομιλία του με τον υπουργό Εξωτερικών της Λευκορωσίας, ο Ζ. Μπορέλ είπε ότι επεσήμανε την «εντελώς απαράδεκτη» κατάσταση, την ανάγκη να παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια και την ανάγκη να επιλυθεί το πρόβλημα σταματώντας τις πτήσεις και τις ροές μεταναστών.

Ο Ζ. Μπορέλ ανέφερε ότι τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιούνται επαφές και συνομιλίες με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης μεταναστών, από όπου οι ροές προς την ΕΕ φαίνεται να τίθενται υπό έλεγχο. Σημείωσε, επίσης, ότι ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς σήμερα βρίσκεται στη Βαγδάτη.

Εξάλλου, οι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν για την κατάσταση στα Βαρώσια στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο, το καθεστώς των οποίων επιδιώκει να αλλάξει η Τουρκία. Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης επεξεργάζεται επί του παρόντος μια σειρά επιλογών για την απάντηση στις τουρκικές ενέργειες, οι οποίες θα παρουσιαστούν στο Συμβούλιο του Δεκεμβρίου.

Οι υπουργοί Εξωτερικών θα εξετάσουν επίσης την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια,  στο Σαχέλ, στο Σουδάν και την Αιθιοπία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα