Νέος χάρτης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Προσωπικός θεράπων ιατρός υποχρεωτικά για όλους τους πολίτες και διενέργεια απογευματινών χειρουργείων στα νοσοκομεία οι κομβικότερες αλλαγές στις οποίες προχωρά το υπουργείο Υγείας

Την εφαρμογή του μοντέλου του προσωπικού θεράποντος ιατρού για όλους τους πολίτες, τη διενέργεια απογευματινών χειρουργείων στα νοσοκομεία με συμμετοχή και ασφαλιστικών εταιρειών, την είσοδο στο ΕΣΥ part time ιδιωτών γιατρών, την πραγματοποίηση επιπλέον ελέγχων δαπανών σε πραγματικό χρόνο και εξοικονόμηση πόρων στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, καθώς και την εισαγωγή στον οργανισμό ποιοτικών δεικτών στη σύναψη συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ριζικών αλλαγών το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ.

Του Νίκου Τσαγκατάκη

Ειδικά σε ό,τι αφορά τον προσωπικό θεράποντα ιατρό που ενδιαφέρει τους ασφαλισμένους θα είναι αυτός που θα καθοδηγεί τον ασθενή στον ειδικό γιατρό και στο νοσοκομείο. Οποιαδήποτε ιατρική πράξη θα περνά από τον προσωπικό γιατρό, ο οποίος παράλληλα θα έχει και ρόλο υγειονομικό συμβούλου.

Στον θεράποντα γιατρό θα δίνονται κίνητρα για την εγγραφή πολιτών στα μητρώα, τους οποίους και θα παρακολουθεί. Εξετάζεται σε ειδικές κατηγορίες ασθενών να υπάρχει και ειδικός γιατρός. Βάσει του σχεδιασμού η επιλογή θεράποντα ιατρού θα είναι υποχρεωτική για όλους τους πολίτες, με τους τελευταίους να έχουν εκτός από το δικαίωμα της επιλογής και τη δυνατότητα αλλαγής του γιατρού.

Σε ό,τι αφορά, εξάλλου, τα απογευματινά χειρουργεία στα νοσοκομεία, εκεί ο πολίτης θα επιβαρύνεται με το 30% του συνολικού κόστους, καθώς και με την αμοιβή γιατρού η οποία θα είναι καθορισμένη. Το 70% της πληρωμής θα πηγαίνει στο νοσοκομείο και το 30% που θα πληρώνει ο ασθενής στο υγειονομικό προσωπικό.

Τα απογευματινά χειρουργεία θα λειτουργούν με γιατρούς και νοσηλευτές τού ΕΣΥ, οι οποίοι θα αμείβονται. Στόχος της μεταρρύθμισης δεν είναι άλλος από την αποσυμφόρηση των λιστών αναμονής που έχουν τα πρωινά χειρουργεία.

Στο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας προβλέπεται, τέλος, η διοικητική και λειτουργική ενοποίηση των δομών (Κέντρα Υγείας και Τοπικές Μονάδες Υγείας – ΤΟΜΥ) και η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, ώστε ο χάρτης στην ΠΦΥ θα περιλαμβάνει Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ, ιδιωτικές δομές ΠΦΥ, καθώς και συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς.

Όλες οι αλλαγές θα τεθούν το επόμενο διάστημα σε δημόσια διαβούλευση, ενώ το ν/σ αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τον Απρίλιο.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα