ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΠΑΣ: Στο σκαμνί του Ειδικού Δικαστηρίου και… πανηγυρίζει

«Πρώτη μου φορά βλέπω άνθρωπο να οδηγείται στο Ειδικό Δικαστήριο και να πανηγυρίζει». Αυτή η δήλωση-έκπληξη του Παύλου Χρηστίδη, εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, περιγράφει τους πανηγυρισμούς τόσο του ίδιου του Νίκου Παππά, όσο και του Αλέξη Τσίπρα και των λοιπών προεδρικών του ΣΥΡΙΖΑ.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Διότι περισσότερο από τον Νίκο Παππά το τελευταίο διάστημα πανηγύρισαν μόνο οι Ιταλοί που κατέκτησαν το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Οι Κιελίνι, Μπονούτσι και οι λοιποί ποδοσφαιρικοί αστέρες αναλογικά μπορούμε να πούμε ότι πανηγύρισαν λιγότερο από ό,τι ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, παρά το γεγονός ότι κινδυνεύει να καθίσει στο σκαμνί του Ειδικού Δικαστηρίου για παράβαση καθήκοντος (τουλάχιστον), αισθάνθηκε την ανάγκη να νιώσει σαν Ιταλός ποδοσφαιρικός αστέρας μετά την απονομή του τροπαίου.

Κάποιοι εξηγούν ότι ο κ. Παππάς πανηγύρισε επειδή γλίτωσε την κατηγορία της δωροληψίας. Και προσπερνά ότι η κατηγορία για παράβαση καθήκοντος είναι εξόχως σοβαρή και εάν αποδειχθεί επισύρει ποινή. Διότι ας μη λησμονούμε ότι και ο πρώην υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, γλίτωσε το αρχικό κακουργηματικό κατηγορητήριο, όταν το Ειδικό Δικαστήριο μετέτρεψε τα αδικήματα σε πλημμελήματα, αλλά τιμωρήθηκε με τρία χρόνια φυλάκιση με αναστολή. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε κατηγορηθεί ότι παρενέβη στη Λίστα Λαγκάρντ με τα 2.062 ονόματα καταθετών στην τράπεζα «ΗSBC» της Γενεύης, η οποία εστάλη από την πρεσβεία μας στο Παρίσι, αφαιρώντας τρία ονόματα συγγενικών προσώπων του (ξαδέλφες του).

Δεν γνωρίζουμε εάν ο Νίκος Παππάς φτάσει έως το εδώλιο και εάν τελικά τιμωρηθεί για το αδίκημα με το οποίο τον παρέπεμψε η Βουλή. Όμως σίγουρα δεν είναι για να πανηγυρίζει κάποιος. Προφανώς ο ίδιος, οι προεδρικοί, αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας θεωρούν ότι θα στήσουν νέο αντάρτικο με βάση την παραπομπή Παππά, που θα σημάνει την αναστροφή του πολιτικού κλίματος. Προφανώς οι εγκέφαλοι στην Κουμουνδούρου αγνοούν κάτι πολύ σημαντικό: Ότι ο Νίκος Παππάς δεν είναι Ανδρέας Παπανδρέου. Επίσης, το ΠΑΣΟΚ δεν κέρδισε τίποτα από την καταδίκη του Δημήτρη Τσοβόλα στο Ειδικό Δικαστήριο. Η ετυμηγορία του Ειδικού Δικαστηρίου ανακοινώθηκε στις 17 Ιανουαρίου του 1992 και οι πρόωρες εκλογές, τις οποίες κέρδισε το ΠΑΣΟΚ, διεξήχθησαν τον Σεπτέμβριο του 1993. Και αφού είχαν προηγηθεί πολλά και σημαντικά πολιτικά ζητήματα.

Τα ελλιπή στοιχεία που παρέδωσε στην Προανακριτική Επιτροπή ο Χρήστος Καλογρίτσας ήταν αρκετά για να οδηγ΄’ησουν σε παραπομπή το Νίκο Παππά

Τα στοιχεία Καλογρίτσα

Εξάλλου, τα στοιχεία που οδήγησαν σε αυτή την παραπομπή προέκυψαν από τις καταθέσεις κυρίως του Χρήστου Καλογρίτσα, αλλά και άλλων μαρτύρων που πέρασαν το κατώφλι της Προανακριτικής Επιτροπής στους μήνες των συνεδριάσεων της. Κατά κοινή ομολογία ο Χρήστος Καλογρίτσας ήταν κυρίως εκείνος που έκαψε τον Νίκο Παππά, όχι μόνο με την πολυήμερη κατάθεσή του, αλλά και με τα SMS που κατέθεσε στην Προανακριτική από τις επικοινωνίες που είχε με τον πρώην υπουργό τού ΣΥΡΙΖΑ. Και πλέον ουδείς γνωρίζει τι επιπλέον στοιχεία θα παραδώσει στη Δικαιοσύνη ο «κόκκινος εργολάβος». Σύμφωνα με τους βουλευτές που αποφάσισαν την παραπομπή του κ. Παππά, σημαντική ήταν και η κατάθεση του κ. Καλογρίτσα για τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου δύο ημέρες πριν από την έκδοση των εγγυητικών επιστολών, με τον κ. Παππά και τον κ. Χούρι, και συζήτησαν τον τρόπο με τον οποίο θα έλθει το ποσό των 3.000.000 ευρώ, προκειμένου να μπορεί να συμμετάσχει στο εγχείρημα ο κ. Καλογρίτσας.

Ο «κόκκινος εργολάβος» με την κατάθεσή του επιβεβαίωσε ακόμα τα ραντεβού που είχε με τους επιχειρηματίες Κοντομηνά και Μαρινάκη, αλλά και το γεγονός ότι όλες αυτές οι συναντήσεις έγιναν με πρωτοβουλία του Νίκου Παππά. «Μου έκλειναν συναντήσεις και εγώ πήγαινα, ήμουν ένα άγραφο e-mail, ένα άγραφο sms. Αντί να το ανταλλάξουν αυτό με sms και e-mail έστελναν εμένα για να μην υπάρχει αποτύπωμα ενδεχομένως», ήταν οι χαρακτηριστικές του φράσεις.

Ένας άλλος μάρτυρας, που κατά τους βουλευτές της πλειοψηφίας κατέθεσε σημαντικά στοιχεία, ήταν ο Κυριάκος Τόμπρας, ο οποίος έφερε σε επαφή τον κ. Καλογρίτσα με την εταιρεία CCC, προκειμένου να συνεργαστούν για τη δημιουργία τηλεοπτικού σταθμού. Ο κ. Τόμπρας κατά την κατάθεσή του, σύμφωνα με τους βουλευτές, επιβεβαίωσε τις καταγγελίες του Χρήστου Καλογρίτσα περί εικονικής σύμβασης μεταξύ της οικογένειας Καλογρίτσα και των αδελφών Χούρι, υποστηρίζοντας ότι μεταξύ των δύο υπήρχε συμφωνία, με μεσολάβηση από τότε κυβερνητικών παραγόντων, προκειμένου να δημιουργηθεί τηλεοπτικό κανάλι φιλικό προς την τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Κατέθεσε μάλιστα ότι τα 3 εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν όχι ως προκαταβολή για την υπεργολαβία έργου στα Εμιράτα, όπως ισχυρίζονται οι Χούρι, αλλά για την έκδοση εγγυητικής επιστολής.

 

Περί στήριξης

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ανέλαβαν να υποστηρίξουν τον Νίκο Παππά επεχείρησαν να υποβαθμίσουν τη βαρύτητα του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος, εστιάζοντας στο γεγονός ότι το τελικό πόρισμα δεν συμπεριέλαβε το κακούργημα της δωροληψίας καθώς δεν προέκυψαν επαρκείς αποδείξεις. Εκεί στάθηκε και ο κ. Τσίπρας, ο οποίος έσπευσε να στηρίξει τον φίλο του. Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε παράλληλα ότι η δίωξη κατά του Νίκου Παππά είναι ουσιαστικά πολιτική απόφαση.

Όμως από τη συζήτηση εξάγονται δύο αρνητικά συμπεράσματα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Το πρώτο είναι η απροθυμία –για να μην πούμε αδιαφορία–  των περισσότερων της εσωκομματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξουν τον Παππά. Ακόμη και ο Νίκος Βούτσης προσπάθησε να αλλάξει την απόφαση για παραπομπή κάνοντας γενικά λόγο για ποιότητα δημοκρατίας: «Η απόρριψη, από τη Βουλή, της πρότασης του πορίσματος κατά του Νίκου Παπά μπορεί να αποβεί καθαρτήρια. Θα είναι μία πράξη εκκίνησης της δημοκρατίας μας». Αλήθεια ο κ. Βούτσης πού ήταν όταν το κόμμα του ψήφισε υπέρ της διαπόμπευσης των δέκα πολιτικών προσώπων για την υπόθεση Novartis με ψευδομάρτυρες και δίχως στοιχεία (μηνύματα, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο); Τότε δεν υπήρχε ζήτημα δημοκρατίας;

Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι όλα τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης αποδέχονται την ενοχή του Νίκου Παππά. Το ΚΙΝΑΛ ψήφισε υπέρ της παραπομπής, το ΚΚΕ έριξε λευκό αλλά ο εισηγητής του Γιάννης Δελής αναγνώρισε την ενοχή του Παππά. Η Ελληνική Λύση αναγνώρισε την ενοχή του Παππά, αλλά απείχε διότι θεώρησε πως η κυβέρνηση προσπαθούσε να εκμεταλλευτεί πολιτικά την υπόθεση, ενώ το ΜέΡΑ 25 αναγνώρισε ότι η υπόθεση είναι ποινική και απείχε διότι «οι βουλευτές δεν είναι ούτε ανακριτές, ούτε εισαγγελείς».  Οπότε τα σχέδια του Τσίπρα για μέτωπο της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης και του «μητσοτακισμού» εξακολουθούν να παραμένουν όνειρα θερινής νυκτός.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα