Ντεμαράζ με πολλαπλά διλήμματα

Ήταν γνωστό τοις πάσι ότι ο Αντώνης Σαμαράς είναι το «πρώτο βιολί» στην ορχήστρα της Ν.Δ. Έτσι ξεκίνησε η προεκλογική περίοδος κι έτσι θα καταλήξει για τo κόμμα, το οποίο στοχεύει στην ανατροπή των δημοσκοπήσεων και συνεπώς στην πρωτία στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Εξάλλου, όπως λένε και οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, ανάλογη ήταν η κατάσταση το 2012 μεταξύ των δύο εκλογών Μαΐου και Ιουνίου, όπου η Ν.Δ. ήταν πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Τώρα η Ν.Δ. ποντάρει στο ότι οι πολίτες μπορεί να είναι δυσαρεστημένοι από πολλές κυβερνητικές αποφάσεις, όμως θεωρούν ότι ο Αντώνης Σαμαράς είναι ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός και το σημαντικό είναι ότι τον εμπιστεύονται περισσότερο από ό,τι τον Αλέξη Τσίπρα.
Τις επόμενες ημέρες ο Αντ. Σαμαράς θα παρεμβαίνει διαρκώς επί όλων των θεμάτων, ενώ στον δρόμο για τη μεγάλη συγκέντρωση της Παρασκευής 23 Ιανουαρίου στην Αθήνα ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται για ένα τηλεοπτικό ντεμαράζ, με τηλεοπτικές συνεντεύξεις, όπου θα θέσει το δίλημμα στους πολίτες για την κρισιμότητα της επιλογής των πολιτών. Το Μαξίμου έχει γίνει αποδέκτης αιτημάτων από το σύνολο των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας.
Οι τηλεοπτικές παρεμβάσεις του Αντ. Σαμαρά θα σηματοδοτήσουν και την κλιμάκωση της προεκλογικής καμπάνιας της Ν.Δ., καθώς βασική επιδίωξη θα είναι να ενισχυθεί το δίλημμα επί του οποίου θα κληθούν να απαντήσουν οι πολίτες στην κάλπη. Αυτό, όπως ήδη φάνηκε και από τις ομιλίες του αρχηγού της Ν.Δ. σε Ιωάννινα και Αγρίνιο, θα αφορά τόσο στο πρόσωπο του επόμενου πρωθυπουργού, όσο και στην πορεία της χώρας, αν αυτή δηλαδή θα είναι ευθύγραμμη μέσα σε μία Ευρώπη που αλλάζει, ή σε τροχιά σύγκρουσης με τους εταίρους με άγνωστες συνέπειες. Το στοιχείο του φόβου, όχι όμως και χωρίς προτάσεις για την επόμενη ημέρα, αλλά και εξαγγελίες για ελάφρυνση των πολιτών και ενίσχυση των ασθενέστερων, θα είναι επίσης βασικό στον λόγο που θα αρθρώνει η Ν.Δ. στην τελική ευθεία πριν από την κάλπη, καθώς ήδη τα πρώτα στοιχεία των ερευνών δείχνουν σημαντική μερίδα πολιτών να προβληματίζεται για τις τύχες της χώρας.

Η χαμένη ψήφος
Ταυτόχρονα, η Ν.Δ. αλλά και οι επιτελείς του Μαξίμου προκρίνουν τη θεωρία της χαμένης ψήφου, προκειμένου να συρρικνώσουν τις όποιες απώλειες από τα δεξιά, αλλά και να ψαρέψουν κεντρώους ψηφοφόρους από τα μικρά κόμματα που μετέχουν στις εκλογές κι έχουν ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Ο Αντ. Σαμαράς επιζητεί την περαιτέρω συσπείρωση της κεντροδεξιάς, αλλά και τη συστράτευση ευρύτερων δυνάμεων, γι’ αυτό και στις τελευταίες του ομιλίες ζήτησε τη συσπείρωση πολιτών, πέραν της Ν.Δ., και με έμφαση στη φράση «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ατύχημα που δεν θα συμβεί». Το κλειδί της εκλογικής μάχης παραμένει για τη Ν.Δ. η μεγάλη δεξαμενή των αναποφάσιστων, από την οποία ευελπιστεί ο πρωθυπουργός να αντλήσει το μεγαλύτερο τμήμα, ώστε να καλύψει ακόμα και τις απευθείας μετακινήσεις προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Τα επόμενα εικοσιτετράωρα και έως την ώρα της κάλπης ο πρωθυπουργός και τα κυβερνητικά στελέχη θα επιμένουν στο σύνθημα «κάθε ψήφος είναι χρήσιμη», και τα υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη εκτιμούν με υπέρμετρη δόση αισιοδοξίας, χωρίς όμως πειστικά επιχειρήματα, ότι η Ν.Δ. μπορεί να γυρίσει το παιχνίδι. Στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Συγγρού επικρατεί προβληματισμός για τον μεγάλο αριθμό των αναποφάσιστων και γίνεται προσπάθεια να περιοριστούν οι διαρροές, ενώ στόχος παραμένει ο επαναπατρισμός των ψηφοφόρων που είχαν μετακινηθεί στα δεξιά της Ν.Δ.
Σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού, τις επόμενες ημέρες ο Αντ. Σαμαράς θα δώσει όλες τις δυνάμεις του προκειμένου να κερδίσει τη συντριπτική πλειοψηφία των αναποφάσιστων. Το ποσοστό των αναποφάσιστων, που καταγράφεται στις έρευνες, δεν είναι αμελητέο – το αντίθετο θα λέγαμε. Σχεδόν όλες οι εταιρείες μετρήσεων τους καταγράφουν πάνω από το 10% και ορισμένες πολύ περισσότερο.
Στο  Μαξίμου, με τη βοήθεια δημοσκόπων, εκτιμούν ότι όταν οι αναποφάσιστοι γίνονται… αποφασισμένοι, οι περισσότεροι, και μάλιστα με μεγάλη διαφορά, κινούνται προς τη Ν.Δ. παρά προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Για τον λόγο αυτό, προσαρμόζουν την τακτική τους, ώστε να καταφέρουν να κερδίσουν όσο το δυνατόν περισσότερους από τη συγκεκριμένη δεξαμενή ψηφοφόρων, πιστεύοντας ότι μπορεί να βοηθήσουν στην ανατροπή του καταγεγραμμένου πολιτικού κλίματος.
Ο Αντ. Σαμαράς θα επωμιστεί και αυτό το καθήκον. Θα συνεχίσει την επίθεση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την οικονομία και ενός ενδεχόμενου Grexit, αλλά θα ανεβάσει στο τραπέζι και άλλα θέματα που εκτιμάται ότι μπορούν να προσελκύσουν αναποφάσιστους.
Μιλάμε για θέματα ασφάλειας, φορολογίας, για το ασφαλιστικό και για την ανάπτυξη. Για θέματα που μπορούν να προσελκύσουν νοικοκυραίους που εκ φύσεως φοβούνται τις μεγάλες αλλαγές. Με τον τρόπο αυτό, εκτιμάται ότι υπάρχει δυνατότητα να μειωθεί περαιτέρω η διαφορά που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις και, αν πάμε σε… ντέρμπι, όλα γίνονται.
Από την άλλη πλευρά, όμως, ιστορικά έχει καταγραφεί ότι οι αναποφάσιστοι συνήθως ακολουθούν τα ποσοστά όσων δηλώνουν ότι έχουν πάρει τις αποφάσεις τους την ώρα που γίνονται οι δημοσκοπήσεις. Ενίοτε, πριμοδοτούν το κόμμα που εμφανίζεται να προηγείται και για τον λόγο αυτό διευρύνουν τη διαφορά.

Οι δημοσκοπήσεις
Στο Μαξίμου διαβάζουν τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, που δείχνουν περιορισμό της ψαλίδας, αλλά όχι μόνον αυτό. Η εξέταση των «ποιοτικών» χαρακτηριστικών είναι συνεχής και πάνω σε αυτά τα δεδομένα διαμορφώνεται, ημέρα την ημέρα, και η πολιτική και επικοινωνιακή στρατηγική έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Στις ημέρες που απομένουν μέχρι την εκλογή θα κριθούν όλα, και ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος να δώσει μέχρι τέλους τη μάχη. Το κυβερνητικό επιτελείο θα επιδιώξει να εκμεταλλευτεί μία σειρά από δεδομένα:
•    Τη σαφή υπεροχή του πρωθυπουργού έναντι του Αλ. Τσίπρα σε όλα τα κρίσιμα θέματα.
•    Τον «φόβο» έναντι των επιλογών του ΣΥΡΙΖΑ, που θα παραμείνει ως ισχυρό στοιχείο στον δημόσιο λόγο της Ν.Δ., και όχι μόνον για την οικονομία αλλά για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων επί των οποίων η Κουμουνδούρου διατυπώνει ακραίες απόψεις.
•    Την προοπτική για την επόμενη ημέρα. Εκλογές δεν κερδίζονται μόνο με το φόβο, αναγνωρίζουν οι επιτελείς του Μαξίμου. Προς τούτο, ο λόγος του πρωθυπουργού θα εμπεριέχει ολοένα και περισσότερα στοιχεία για την «επόμενη ημέρα», τη χωρίς περιπέτειες έξοδο από το μνημόνιο, την προοπτική αποκατάστασης του εθνικού εισοδήματος στα προ κρίσης επίπεδα μέχρι τα τέλη του 2020.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα