«Χτίζει» στη στήριξη Ραχόι και Καραμανλή το Μαξίμου

Η δημόσια τοποθέτηση του Ισπανού πρωθυπουργού, Μαριάνο Ραχόι, υπέρ του Αντώνη Σαμαρά και η επανεμφάνιση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ο οποίος ζητά την ενίσχυση του κόμματος στις εκλογές για ένα ασφαλέστερο μέλλον, προσφέρουν ένα επιπλέον όπλο στη φαρέτρα του πρωθυπουργού για να καταφέρει να είναι ο νικητής των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Ο Μ. Ραχόι ανέφερε μεταξύ άλλων πως υπήρξε μάρτυρας των δυναμικών προσπαθειών Σαμαρά για την επίλυση της κρίσης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Παράλληλα, ο Κ. Καραμανλής ζητά τη στήριξη της πρότασης Σαμαρά. Έτσι, το επιτελείο της Ν.Δ. προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τις ταυτόχρονες παρεμβάσεις σε δύο επίπεδα:
* Αρχικά, να δείξει πως η Ν.Δ. αποτελεί μια επιλογή ασφαλείας που μπορεί να εγγυηθεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο, την ολοκλήρωση των συμφωνιών με τους εταίρους και την επάνοδο της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς. Με τη στήριξη Ραχόι, ο Αντ. Σαμαράς προσπαθεί να επιβεβαιώσει τα λεγόμενά του (μεταρρυθμίσεις, θυσίες που έχουν αποτέλεσμα), καθώς η Ισπανία αποτελεί μια ακόμη χώρα που βιώνει το κύμα λιτότητας και την επιβολή σκληρών μέτρων. Η αποδοχή των υφιστάμενων προγραμμάτων από τον Ισπανό πρωθυπουργό έρχεται να ενισχύσει την ευρωπαϊκή συμμαχία –αντίπαλο δέος– των συσχετισμών που αναζητά ο Αλέξης Τσίπρας στην Ευρώπη.
* Παράλληλα, η σαφής και με τον πιο επίσημο τρόπο στήριξη του πρώην προέδρου και πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή ίσως αποτελέσει εφαλτήριο για πολλούς δυσαρεστημένους Νεοδημοκράτες-Καραμανλικούς. Είναι γεγονός πως το προηγούμενο διάστημα είχε εκδηλωθεί δυσαρέσκεια μέσω διάφορων βουλευτών που πρόσκεινται στον Κ. Καραμανλή. Ο πρώην πρωθυπουργός επισημαίνει ότι χρειάζεται πολιτική που δεν θα επιτρέψει να πάνε χαμένες οι μεγάλες θυσίες των πολιτών και τονίζει ότι αυτή την προοπτική διασφαλίζει η στήριξη και ενίσχυση της Ν.Δ.
Η δήλωση του πρώην πρωθυπουργού είναι η ακόλουθη: «Ο τόπος χρειάζεται περισσότερο από ποτέ πολιτική σταθερότητα και βαθιές μεταρρυθμίσεις. Χρειάζεται κυβέρνηση με ξεκάθαρο ευρωπαϊκό προσανατολισμό και σταθερή προσήλωση στον εθνικό στόχο της ανάπτυξης. Χρειάζεται πολιτική που δεν θα επιτρέψει να πάνε χαμένες οι μεγάλες θυσίες των πολιτών. Αυτή την προοπτική διασφαλίζει η στήριξη και ενίσχυση της Νέας Δημοκρατίας. Όσο ισχυρότερη η Νέα Δημοκρατία, τόσο ασφαλέστερο το μέλλον για τον τόπο. Για όλους αυτούς τους λόγους θα δώσουμε και πάλι τη μάχη στο πλευρό του Αντώνη Σαμαρά».

Άλλο πρόσωπο
Στο μεταξύ, μπαίνοντας στην τελική ευθεία των εκλογών, η Ν.Δ. θέλει να εμφανίσει ένα πιο ήρεμο και αισιόδοξο πρόσωπο. Έτσι, λοιπόν, προσπαθεί να αλλάξει τη δοσολογία στην καμπάνια: περισσότερο «θετικό μήνυμα» και λιγότερο «προβολή του κινδύνου» σε περίπτωση κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με τους επιτελείς της Συγγρού, οι μετρήσεις που έχουν στα χέρια τους δείχνουν ότι το ακροατήριο στο οποίο απευθύνεται –κυρίως στη δεξαμενή των αναποφάσιστων– δεν πείθεται για τον παραπάνω κίνδυνο, βοηθούντων και των αντιφατικών θέσεων που προβάλλει ο ξένος Τύπος ως προς το Grexit. Έτσι, λοιπόν, θα προβληθεί η προσωπική δέσμευση του Αντ. Σαμαρά, ότι δεν θα μειωθούν συντάξεις και εισοδήματα, ότι θα γίνουν «νοικοκυρεμένες φοροελαφρύνσεις» και ότι υπάρχει υπόβαθρο για επενδύσεις που θα φέρουν 770.000 θέσεις εργασίας στην επόμενη επταετία.
Το αδύνατο σημείο, κατά τους συνεργάτες του πρωθυπουργού, παραμένει το επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ έχει αποδεχθεί τα αιτήματα της τρόικας (με το περίφημο e-mail Χαρδούβελη) τα οποία, απλώς, μπήκαν στο συρτάρι επειδή προκηρύχθηκαν οι εκλογές.
Μοιάζει παράδοξο, αλλά την ίδια στιγμή που η Ν.Δ. επιδιώκει να απευθυνθεί στο μεταρρυθμιστικό κέντρο, επικαλούμενη την οικονομία και την ανάγκη προώθησης των μεταρρυθμίσεων, οι δεξιοί τόνοι στη ρητορεία του κόμματος είναι υψηλοί. Δεν είναι τυχαία η αναφορά του Αντ. Σαμαρά, κατά την επίσκεψή του σε δημαρχείο της Ηπείρου, ότι οι θρησκευτικές εικόνες από τα δημόσια κτίρια, «από τη Βουλή και τα υπουργεία, μέχρι τα δημαρχεία και τα σχολεία, δεν θα κατέβουν ποτέ. Αυτό δεν θα γίνει ποτέ». Στο εσωτερικό της Ν.Δ. σημειώνουν ότι η «δεξιά στροφή» δεν είναι ζήτημα στρατηγικής, αλλά μάλλον ιδιοσυγκρασίας της ηγετικής ομάδας του κόμματος. Στον αντίποδα, η έστω και ενστικτώδης αυτή αντίδραση λειτούργησε τον Ιούνιο του 2012 και απέδωσε και στις ευρωεκλογές, κλείνοντας την τότε τεράστια ψαλίδα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μένει να αποδειχθεί εάν θα αποδώσει, και πόσο, και στις κάλπες της 25ης Ιανουαρίου.
Πάντως, διακριτές αποστάσεις πήρε για το συγκεκριμένο θέμα ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης και προειδοποιεί πως τη Ν.Δ. δεν τη βοηθούν οι «κραυγές». Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, ερωτηθείς για τη δήλωση του πρωθυπουργού, δεν έκρυψε τη διαφοροποίησή του, επισημαίνοντας με νόημα στους συνομιλητές του: «Εγώ μιλάω πολιτικά».

Οι γκρίνιες
Πάντως, την ώρα που ο Σαμαράς δίνει την ύστατη μάχη για να γυρίσει το κλίμα και σταδιακά να ανατρέψει την εις βάρος της Ν.Δ. διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, και δίνει αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία στην κοινωνική και κομματική βάση, σε πολλές περιφέρειες έχουν βγει τα… «μαχαίρια».
Μεγάλη μάχη γίνεται στη Β΄ Αθηνών, τη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας, όπου παρατηρείται και ο πιο έντονος ανταγωνισμός των τελευταίων ετών, καθώς υπάρχουν στη λίστα πολλοί υπουργοί και υφυπουργοί και βαριά ονόματα της Νέας Δημοκρατίας. Η ένταση είναι μεγάλη, ενώ πολλοί δεν έχουν δει με καλό μάτι τις συμμαχίες πρωτοκλασάτων στελεχών.
•    Στις Σέρρες γίνεται μεγάλη μάχη, καθώς ο Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα ανακατεύει την τοπική τράπουλα και γίνεται μεγάλος παρασκηνιακός πόλεμος μεταξύ της Μαρίας Αραμπατζή και του αναπληρωτή υπουργού Θεόφιλου Λεονταρίδη.
•    Στη Λάρισα υπάρχει ενδιαφέρον, αφού η ένταξη στα ψηφοδέλτια του πρώην δημάρχου Κώστα Τζανακούλη αλλάζει τους συσχετισμούς και είναι αγχωμένοι ο Μάξιμος Χαρακόπουλος και ο Χρήστος Κέλλας.
•    Στη Θεσπρωτία ο υφυπουργός Εργασίας Αντώνης Μπέζας έχει να αντιμετωπίσει την ένταξη στο ψηφοδέλτιο του πρώην νομάρχη Βασίλη Γιόγιακα.
•    Στην Άρτα κυριαρχεί η αναμέτρηση  των Γιώργου Στύλιου και Κώστα Παπασιώζου, ενώ τα δεδομένα άλλαξε και η έλευση από την Αχαΐα του Γιώργου Νταβρή που είχε εκλεγεί το 2012 με τους ΑΝΕΛ.
•    Στην Κέρκυρα, ο Στέφανος Γκίκας, στενός φίλος του προέδρου της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη, δεν είδε με καλό μάτι την κίνηση να τοποθετηθεί στο ψηφοδέλτιο η Άντζελα Γκερέκου.
•    Στην Αρκαδία γίνεται χαμός, αφού οι υποψήφιοι της Ν.Δ., ο βουλευτής και πρώην υπουργός Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο πρώην γ.γ. Ενημέρωσης Γιάννης Παναγιωτόπουλος και ο «σαμαρικός» γιατρός Κώστας Βλάσσης είδαν την Εύη Τατούλη, κόρη του περιφερειάρχη, να μπαίνει στα ψηφοδέλτια.
•    Στην Κοζάνη, ο υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος δεν είδε με καλό μάτι την επαναφορά στη λίστα της Ν.Δ. του Γιώργου Κασαπίδη.
•    Στη Λαμία, εκτός απόν αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα που είναι  πιο άνετος, οι άλλοι τρεις βουλευτές έχουν να αντιμετωπίσουν την ένταξη στο ψηφοδέλτιο του Γιώργου Κοτρωνιά, πρώην δημάρχου Λαμίας.
•    Στα Δωδεκάνησα αλλάζουν τα δεδομένα, όπου η Μίκα Ιατρίδη επανήλθε στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα