Με το βλέμμα στις 26 Ιανουαρίου…

Σε όλες τις δημοσκοπήσεις το Ποτάμι φαίνεται ότι θα αποτελέσει την 3η πολιτική δύναμη πίσω από τους δύο μονομάχους που διεκδικούν την εξουσία. Αυτός είναι και ο στόχος του Σταύρου Θεοδωράκη και των συνεργατών του, οι οποίοι βέβαια ακόμη και σήμερα ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να πιάσουν διψήφιο ποσοστό.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Με τον αέρα τού… δημοσκοπικά τρίτου κόμματος, ο επικεφαλής του Ποταμιού ξεδιπλώνει την πολιτική πρόταση του κόμματος, την οποία θα πιέσει να αποτελέσει μέρος των προγραμματικών δηλώσεων μίας κυβέρνησης συνεργασίας. «Για μας ο στόχος πια δεν είναι τρίτη δύναμη. Αυτό είναι δεδομένο. Το θέμα είναι πόσο μεγάλη τρίτη δύναμη θα είναι», επεσήμανε ο Σταύρος Θεοδωράκης. Η επιλογή του βραβευμένου δημοσίου υπαλλήλου Κ. Καρκατσούλη ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας και η εκδήλωση παρουσίασης των θέσεων του Ποταμιού για τις μεταρρυθμίσεις στο κράτος αποτελούν το δείγμα γραφής των προτάσεων του κόμματος. Αξιολόγηση, περιορισμός των κρατικών δομών, άμεση εξυπηρέτηση του πολίτη είναι οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους έχει διαμορφωθεί η πρόταση του Ποταμιού. «Ως τρίτη πολιτική δύναμη θα επιδιώξουμε την υιοθέτηση προοδευτικών μεταρρυθμίσεων από μία κυβέρνηση συνεργασίας», αναφέρουν στελέχη του Ποταμιού.
Ο Στ. Θεοδωράκης υποβαθμίζει σε μεγάλο βαθμό την αντιπαράθεση με τα κόμματα της ζώνης τού 5% κυρίως με το ΠΑΣΟΚ και προβάλλει την κυβερνητική πρόταση του κόμματος. Εξάλλου, και τα ξένα MME τον προβάλλουν ως τον «εν αναμονή ρυθμιστή των εξελίξεων στην Ελλάδα».
«Ένα δυνατό ευρωπαϊκό Ποτάμι μπορεί να είναι η σιγουριά και για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ, που είναι μεγάλη προϋπόθεση για τη χώρα να παραμείνει στην ευρωπαϊκή της πορεία, αλλά και για να υπάρξει μια πολιτική που θα επουλώνει τις πληγές του κόσμου», αναφέρει στις ομιλίες του ο Στ. Θεοδωράκης τονίζοντας την ευρωπαϊκή προοπτική του σχηματισμού.
Σε αυτό το πλαίσιο, το Ποτάμι ανεβάζει τους τόνους και προς τον ΣΥΡΙΖΑ και προς τη Ν.Δ.: «Ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται συσσίτια. Είναι τραγικό. Δεν θέλουμε αυτά από ένα κυβερνητικό κόμμα. Θέλουμε να υπόσχεται δουλειές. Και από την άλλη πλευρά, η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ μέχρι χθες που ήταν αγκαζέ, έλεγαν δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τη λιτότητα. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να σφίγγεις το ζωνάρι. Το Ποτάμι αρνείται και τις δυο πολιτικές. Δεν θέλουμε να σφίξουμε άλλο το ζωνάρι, αλλά δεν θέλουμε και συσσίτια και δημοσίους υπαλλήλους, διορισμούς που θα πληρώνει αύριο ο κόσμος», σημειώνει στις ομιλίες του ο Στ. Θεοδωράκης.
Μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε: «Το Ποτάμι έχει μια ολοκληρωμένη πρόταση για την αναδιοργάνωση των δομών με τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού συντονιστικού κέντρου του διοικητικού έργου. Αξιοποιώντας όποιες θετικές προσπάθειες υπάρχουν, θα υποστηρίξει τη δημιουργία ολοκληρωμένων Σχεδίων Δράσης. Το Ποτάμι υποστηρίζει τη διαρκή αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των δράσεων, οργανώσεων και ανθρώπων. Μέσα από διαδικασίες ανοιχτές και διαφανείς, θέλουμε να ξέρει ο ελληνικός λαός ποιος κάνει τι και ποιος δεν κάνει. Οι προτάσεις μας είναι απολύτως ρεαλιστικές και πρέπει να ενισχυθούν από τους δημοσίους λειτουργούς. Η μεταρρύθμιση του ελληνικού κράτους απαιτεί όμως έναν πολύτιμο πόρο: τη φιλοπατρία μας, έναν νέο πατριωτισμό που θέλει την Ελλάδα, από ουραγό, να γίνεται πρωταθλητής καλών επιτευγμάτων».

Η επόμενη ημέρα
Τις τελευταίες ημέρες ολοένα και αυξάνεται η πίεση προς τα στελέχη του Ποταμιού για το τι θα πράξει το κόμμα την επόμενη ημέρα των εκλογών και με ποιο κόμμα θα συνεργαστεί, προκειμένου να υπάρξει κυβέρνηση και να μην οδηγηθεί η χώρα σε νέες εκλογές. Ο Στ. Θεοδωράκης είναι ξεκάθαρος για το συγκεκριμένο ζήτημα: «Τη χώρα θα στηρίξουμε αν υπάρχει ανάγκη. Δεν τη θέλουμε ακυβέρνητη πολιτεία, θα γίνουμε λοιπόν ο καταλύτης της συνεννόησης. Αλλά, προσέξτε! Μιλάμε για συνεννόηση. Δεν μιλάμε για άνευ όρων παράδοση. Δεν θα κυβερνήσουμε ούτε με μπαλτάδες ούτε με Μπαλτάκους. Το πρώτο πράγμα που λέει το Ποτάμι είναι ότι το ευρώ είναι το νόμισμά μας. Δεν το διακινδυνεύουμε και δεν θα ρίξουμε την Ελλάδα στο περιθώριο της Ευρώπης. Οι παλαβομάρες αυτών που οραματίζονται μια παγκόσμια επανάσταση με κέντρο την Αθήνα δεν μας συγκινούν. Και γιατί δεν θέλουμε να εγκαταλείψουμε την Ευρώπη; Είναι ο παράδεισος; Όχι βέβαια. Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει. Υπάρχουν μεγάλες ανισότητες και αδικίες. Αλλά, αυτή τη στιγμή, περισσότερο παρά ποτέ, είναι ανάγκη η Ελλάδα να είναι παρούσα στη συζήτηση για μια νέα ευρωπαϊκή πολιτική. Να δεσμευτούμε σε ένα μεγάλο κοινωνικό πρόγραμμα που θα επουλώσει τις πληγές της κοινωνίας. Αυτή είναι η δεύτερη μεγάλη προϋπόθεση για να συμμετέχει το Ποτάμι σε μια κυβέρνηση. Πρέπει να σηκώσουμε από κάτω τους πεσμένους. Να κηρύξουμε πόλεμο στην ανεργία. Να νιώσουμε την αγωνία των ανέργων για τη ζωή και τα παιδιά τους. Και να επιδοτήσουμε την εργασία. Αυτός είναι ο στόχος μας. Όλες οι ευρωπαϊκές και εθνικές χρηματοδοτήσεις για ανακούφιση των ανέργων πρέπει να πηγαίνουν σε δράσεις που επανεκπαιδεύουν και εντάσσουν τους ανέργους, έστω και προσωρινά, σε θέσεις εργασίας. Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για τις οικογένειες που βρίσκονται κάτω από το όριο της πραγματικής φτώχειας. Θέλει θράσος να μιλάς για πλεονάσματα σε μια χώρα όπου υπάρχουν οικογένειες που πεινούν. Τα πλεονάσματα ξεκινούν αφού πρώτα δώσεις το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα σε αυτούς τους ανθρώπους».

Πρώτος στόχος η καταπολέμηση της ανεργίας
Το πρώτιστο για το Ποτάμι είναι η νέα κυβέρνηση να καταπολεμήσει όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά την ανεργία. «Το κράτος, η νέα κυβέρνηση πρέπει να πάρει άμεσα τολμηρά μέτρα για να κάνει τη δουλειά πιο προσιτή. Οι άνθρωποι δεν πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές και μετά δουλεύουν. Πρώτα δουλεύουν και μετά πληρώνουν αναλογικά τις εισφορές τους», λένε στη Σεβαστουπόλεως και στέλνουν μηνύματα στην Κουμουνδούρου: «Δεν θέλουμε κρατικοποιήσεις, δεν θέλουμε επιστροφή στα ελλείμματα και δεν θέλουμε τα κόμματα να αναμιχθούν περισσότερο στην οικονομία. Πρέπει να διευκολύνει τις δουλειές και τις επενδύσεις, τα δικαστήρια πρέπει να υπερασπίζονται το περιβάλλον και τα δικαιώματα των τοπικών κοινωνιών, αλλά άλλος δρόμος από τις επενδύσεις δεν υπάρχει. Ξένες επενδύσεις αλλά και ενίσχυση της ελληνικής επιχειρηματικότητας και των εξαγωγών. Θα πρέπει να πολλαπλασιαστούν τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων προς την Ελλάδα και βέβαια να αξιοποιηθούν τα δισεκατομμύρια του ΕΣΠΑ που φτάνουν στην περιφέρεια υπό τον τίτλο “έξυπνη εξειδίκευση”. Και βέβαια να διορθώσουμε την άλλη μεγάλη αδικία για τους νέους ανθρώπους. Οι μισθοί των νέων δεν πρέπει να είναι μικρότεροι των άλλων εργαζομένων. Οι ασφαλιστικές εισφορές πρέπει να μειωθούν για τους νέους – όχι οι μισθοί. Αυτές είναι οι προτεραιότητ;eς μας για την 26η Ιανουαρίου».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα