Ο… δοσατζής τρελάθηκε

Δεύτερη ευκαιρία από την κυβέρνηση στους οφειλέτες με την αναβίωση των 72 και των 120 δόσεων

Λίγα 24ωρα πέρασαν από την έκδοση της «Α» το προηγούμενο Σαββατοκύριακο και η κυβέρνηση επιβεβαίωσε το πρωί της Τετάρτης το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας μας για την –επερχόμενη μέχρι εκείνη τη στιγμή, πραγματικότητα σήμερα– καινούργια ρύθμιση οφειλών που δίνει μία δεύτερη ευκαιρία στους υπόχρεους που είτε έχασαν τις προηγούμενες ρυθμίσεις είτε εξαναγκάστηκαν σε… ασυνέπεια λόγω των απανωτών κρίσεων.

Επιμέλεια: Νίκος Τσαγκατάκης

Οι ανακοινώσεις έγιναν με τον πλέον επίσημο τρόπο αφού στο πάνελ που στήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών βρέθηκε η ηγεσία του ΥΠ.ΟΙΚ. –Χρήστος Σταϊκούρας, Θόδωρος Σκυλακάκης, Απόστολος Βεσυρόπουλος– αλλά και ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, προκειμένου να εξειδικεύσουν την κυβερνητική παρέμβαση που είχε προαναγγείλει μία ημέρα νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την Κοζάνη.

Το νέο πλαίσιο ρύθμισης χρεών που μπαίνει στις ράγες έχει δύο «βαγόνια». Στο πρώτο θα… επιβιβαστούν όσοι οφειλέτες είχαν χάσει μέχρι την 1η Φεβρουαρίου τις φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις των 72 ή 120 δόσεων στις οποίες είχαν ενταχθεί.

Στο δεύτερο «βαγόνι» θα μπουν εκείνοι οι οφειλέτες που μέχρι την 1η Νοεμβρίου του 2021 εξυπηρετούσαν κανονικά τις υποχρεώσεις ή τις είχαν ρυθμίσει αλλά από τότε μέχρι την 1/2/2023 δημιούργησαν νέες οφειλές που έγιναν ληξιπρόθεσμες.

Για την πρώτη κατηγορία οφειλετών, η αναβίωση της ρύθμισης προϋποθέτει την καταβολή 2 μηνιαίων δόσεις –με καταληκτική ημερομηνία την 31η Ιουλίου 2023– που θα αποσβέσει παλιές υποχρεώσεις. Υπογραμμίζεται ότι καταβολές που έχουν δοθεί ως υπερείσπραξη αποσβένουν τις παλαιότερες δόσεις με σειρά παλαιότητας, γεγονός που αναστέλλει την κατάσχεση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τους οφειλέτες που θα αναβιώσουν την 72άρα ή 120άρα ρύθμιση αλλά έχουν και οφειλές που δεν έχουν ρυθμίσει, υποχρεούνται εντός μηνός από την επικύρωση της αναβίωσης να εντάξουν και τα αρρύθμιστα χρωστούμενα οφειλές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων. Πρόκειται για μια ευεργετική πρόνοια του μέτρου, καθώς η ενδεχόμενη προηγούμενη ένταξη των εν λόγω οφειλών στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων αλλά η μη εξυπηρέτησή της δεν θα λειτουργήσει απορριπτικά για το καινούργιο αίτημα του υπόχρεου.

Για την δεύτερη κατηγορία οφειλετών η πρόβλεψη είναι ότι θα έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν την εξόφληση των οφειλών τους είτε σε 36 δόσεις με το επιτόκιο που ισχύει για τις 12 δόσεις ή σε 72 δόσεις με το επιτόκιο των 24 δόσεων. Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης θα ανέρχεται σε 30 ευρώ και με την ένταξη των οφειλών στην νέα ρύθμιση θα ισχύσουν ευεργετήματα όπως αυτά για τις 120 δόσεις π.χ. η αποδέσμευση των λογαριασμών.

 

Ρύθμιση και για νέες κατηγορίες οφειλών

Στο καινούργιο πλαίσιο ρύθμισης εντάσσονται και νέες κατηγορίες οφειλών όπως είναι οι οφειλές υπέρ τρίτων που εισπράττονται από τη φορολογική διοίκηση. Για παράδειγμα πολίτης που έχει μία οφειλή προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση και η οποία έχει βεβαιωθεί στη φορολογική διοίκηση, θα μπορεί μπαίνει σε ρύθμιση μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού.

 

Ενδεικτικά παραδείγματα οφειλετών

Με σκοπό την καλύτερη κατανόηση του τι περιμένει τους οφειλέτες, το υπουργείο Οικονομικών δημοσιοποίησε τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα για το πώς θα «τρέξει» το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο εξόφλησης οφειλών προστ ο Δημόσιο. Ειδικότερα:

 

>> Παράδειγμα 1ο: Φορολογούμενος που έχει εντάξει τις οφειλές του στη ρύθμιση 120 δόσεων αλλά σταμάτησε να πληρώνει τον Φεβρουάριο του 2022, τον Απρίλιο του 2023 θα κάνει αίτηση για αναβίωση και θα καταβάλλει δύο δόσεις επικυρώνοντας έτσι την αναβίωση της ρύθμισης μαζί με τα ευεργετήματα αυτής όπως την αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών.

 

>> Παράδειγμα 2ο: Φορολογούμενος που αναβιώνει ρύθμιση 120 δόσεων και παράλληλα έχει και άλλες αρρύθμιστες ληξιπρόθεσμες οφειλές πέραν αυτών που ενέταξε στη αναβιωμένη ρύθμιση, είναι υποχρεωμένος να τις εντάξει στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων μέσα σε προθεσμία ενός μηνός από την ημερομηνία επικύρωσης αναβίωσης των 120 δόσεων.

 

>> Παράδειγμα 3ο: Φορολογούμενος απέκτησε ληξιπρόθεσμες οφειλές από 1η Νοεμβρίου 2021 ως τον Φεβρουάριο 2023. Τις εντάσσω στη ρύθμιση στη ρύθμιση των 72 δόσεων γιατί την 1η Νοεμβρίου 2021 δεν είχαν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές.

 

>> Παράδειγμα 4ο: Φορολογούμενος δημιούργησε ληξιπρόθεσμες οφειλές από τον Νοέμβριο του 2021 και μετά τις οποίες ενέταξε στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων. Αυτές τις οφειλές μπορεί να τις εντάξει στη ρύθμιση των 72 δόσεων.

 

>> Παράδειγμα 5ο: Φορολογούμενος είχε την 1η Νοεμβρίου του 2021 οφειλές ρυθμισμένες με την πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων την οποία απώλεσε τον Μάρτιο του 2022. Τον Απρίλιο του 2022 βεβαιώθηκαν νέα χρέη τα οποία πλέον μπορεί να εντάξει στις 72 δόσεις. Ταυτόχρονα υποχρεούται να εντάξει τις οφειλές της απωλεσθείσας ρύθμισης των 24 δόσεων σε νέα πάγια ρύθμιση 24 δόσεων σε διάστημα ενός μηνός από την ένταξη στη νέα ρύθμιση.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα