Ο Ιβανόφ χάλασε το deal (Τσίπρα – Ζάεφ)

H πΓΔΜ είναι αυτή που εν τέλει σώζει –προσωρινά– τη Μακεδονία. Το τηλεφώνημα μεταξύ των δύο πρωθυπουργών που ήταν προγραμματισμένο για την Παρασκευή το απόγευμα δεν έγινε ποτέ, λόγω των εσωτερικών ζητημάτων της γείτονος. Αντιθέτως, μια διαρροή μεταθέτει τον χρόνο της συμφωνίας για αργότερα.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Προς ώρας πέρασε του Σκοπιανού προέδρου Γκεόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος αντιστέκεται στα συμφωνηθέντα μεταξύ της χώρας του και της Ελλάδας για ένα ονοματολογικό «deal» που θα είναι για κάθε χρήση. Μάλιστα ο Ζόραν Ζάεφ, πρωθυπουργός της χώρας, φαίνεται πως διαμήνυσε στο Μέγαρο Μαξίμου πως το θέμα πάει στις καθυστερήσεις.

Για αυτό και από την κυβέρνηση προχώρησαν σε διαρροή, σύμφωνα με την οποία «η πλευρά της ΠΓΔΜ από ό,τι φαίνεται δεν είναι ακόμη έτοιμη να ανταποκριθεί στα όσα συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες ανάμεσα στους δύο υπουργούς Εξωτερικών. Συνεπώς, η πιθανότητα συμφωνίας εντός των επόμενων ημερών φαίνεται πως απομακρύνεται. Πιθανότατα να απομακρύνεται και η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών».

Όλα αυτά, ενώ η σκοπιανή πλευρά διέρρεε λεπτομέρειες της συμφωνίας σε κόντρα της ελληνικής που προσπαθούσε να πείσει ότι συμφωνία ακόμα δεν υπάρχει. Η ελληνική κυβέρνηση παρέμενε πιστή στα όσα ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει, ότι δηλαδή συμφωνία θα υπάρξει όταν έχουν συμφωνηθεί όλα. Και έλειπε ένα βασικό: το όνομα!

Επικρατέστερο το «Βόρεια Μακεδονία», αλλά…   

Καλά πληροφορημένες πηγές ξεκαθάριζαν στην «Α» πως το όνομα θα είχε χρονικό (π.χ. «Νέα Μακεδονία») ή γεωγραφικό («Βόρεια Μακεδονία») προσδιορισμό. Το δεύτερο ήταν και το επικρατέστερο σενάριο για να κλείσει άμεσα η συμφωνία πριν σε αυτή παρέμβει ο πρόεδρός τους. Η ελληνική πλευρά θα συμφωνούσε και με τα δύο, αλλά επέλεξε να αφήσει στον Σκοπιανό πρωθυπουργό μια μικρή ευελιξία για να την αξιοποιήσει στο εσωτερικό της χώρας του, ώστε να ξεπεράσει αντιδράσεις στο κοινοβούλιό του.

«Υπάρχουν ακόμα πράγματα όμως που πρέπει να καταληχθούν, για να ληφθούν οι τελικές πολιτικές αποφάσεις, και στη συνέχεια να δούμε τον τρόπο και τον τόπο, στον οποίο πιθανόν να καταλήξουμε σε μία συμφωνία. Όμως, δεν είμαστε ακόμα εκεί. Ξαναλέω, αυτή τη στιγμή η διαπραγμάτευση είναι στο επίπεδο των πρωθυπουργών. Διευθετούνται κάποιες τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες. Και από εκεί και πέρα, θα πρέπει να υπάρξει η συζήτηση μεταξύ των δύο πρωθυπουργών, για να καταλήξουμε σε μία αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία. Δεν μπορώ να προεξοφλήσω το αποτέλεσμα», έλεγε το πρωί της Παρασκευής φανερά συγκρατημένος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιας και ήταν πλήρως ενημερωμένος από την Πέμπτη το βράδυ για τις εξελίξεις.

Κατηγορηματικός υπήρξε σε ένα και μόνο σημείο απαντώντας με τον τρόπο αυτό στον Σκοπιανό πρόεδρο: «Δεν θα υπάρξει καμία συμφωνία εφόσον δεν γίνει αποδεκτό το erga omnes, συμπεριλαμβανομένης της συνταγματικής αναθεώρησης».

Ερωτώμενος μάλιστα και συγκεκριμένα τόνισε πως «η πολιτική σκηνή της γείτονος μας αφορά στον βαθμό που είναι με τους γείτονές μας που πρέπει να καταλήξουμε σε μία συμφωνία. Ωστόσο, θα έλεγα το εξής: πρέπει να δούμε την αντίδραση του Προέδρου Ιβάνοφ και από μια άλλη σκοπιά. Υπάρχουν κάποιοι που μιλούν εδώ στη χώρα μας για μία συμφωνία, η οποία υποτίθεται, σχεδόν θα μπορούσε κανείς να πει, ότι είναι μειοδοτική και διάφορα τέτοια περίεργα. Αναρωτιέμαι, λοιπόν, πώς είναι δυνατόν ο Πρόεδρος Ιβάνοφ να έχει μια τόσο έντονη αντίδραση σε μια συμφωνία, που στην Ελλάδα κάποιοι τη θεωρούν ως συμφωνία που βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα. Καταλαβαίνετε; Θέλω να πω ότι αν το δείτε από μια άλλη σκοπιά, η αντίδραση του Προέδρου Ιβάνοφ σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει διαπραγματευθεί καλά, η ελληνική κυβέρνηση έχει προσπαθήσει να πάρει μια συμφωνία, η οποία εξυπηρετεί τελικά το εθνικό συμφέρον».

 

Η Εκκλησία της Αχρίδος το μόνο κέρδος της διαπραγμάτευσης 

Το μόνο που μένει προς ώρας ως κέρδος από τις διαπραγματεύσεις είναι η κίνηση της τοπικής Εκκλησίας να προσχωρήσει στο Φανάρι, αλλάζοντας μάλιστα το όνομά της από Εκκλησία της Μακεδονίας στην παλαιότερη.

Η κυβέρνηση διεκδικεί δάφνες για αυτή τη μεταβολή, μιας και είναι η ευκαιρία να εξομαλυνθούν οι σχέσεις της με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών. «Είχε λάβει ο Πρωθυπουργός μια επιστολή, αν θυμάμαι καλά, από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο οποίος έθετε το ζήτημα της Εκκλησίας της Αχρίδος. Και η ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών και ο κ. Κοτζιάς, δηλαδή, και ο κύριος Πρωθυπουργός, είχαν πει “θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, έτσι ώστε να επιλυθεί το ζήτημα”», θύμισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, για να υποστηρίξει ότι «μέσα από διπλωματικές ενέργειες που έγιναν από την ελληνική κυβέρνηση, μέσα από τον διάλογο, ο οποίος άνοιξε… Και νομίζω ότι ήταν ένα πραγματικά θετικό αποτέλεσμα το γεγονός ότι η συγκεκριμένη Εκκλησία πλέον θα ονομάζεται “Εκκλησία της Αχρίδος”».

 

Η ΣΚΟΠΙΑΝΗ ΠΛΕΥΡΑ ΔΙΕΡΡΕΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΣΕ ΝΑ ΠΕΙΣΕΙ ΟΤΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ, ΑΝ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΜΕΝΕΣ ΠΗΓΕΣ ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΑΝ ΣΤΗΝ «Α» ΠΩΣ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΘΑ ΕΙΧΕ
ΧΡΟΝΙΚΟ (Π.Χ. ΝΕΑ) Ή ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ (ΒΟΡΕΙΑ) ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα