Ο Καίσαρας (Αλέξης Τσίπρας) και οι μονομάχοι (τάσεις) (στην αρένα του ΣΥΡΙΖΑ)

Οι μουσαφίρηδες από το ΠΑΣΟΚ αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να επιβάλουν τα «θέλω» τους στον οργανισμό της Κουμουνδούρου

Πριν από λίγες ημέρες η «Α» αποκάλυψε ότι οι μουσαφίρηδες του ΣΥΡΙΖΑ, οι ΠΑΣΟΚΟγενείς, αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Εν αρχή μέσω των τοπικών επιτροπών, εγγράφοντας ένα σωρό μέλη, και εν συνεχεία με το να ελέγξουν το συνέδριο και τα όργανα του κόμματος.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Και όλοι αυτοί οι ΠΑΣΟΚογενείς, ειδικά οι εραστές του «τσοχατζοπουλισμού», στριμώχνονται πίσω από τον Τσίπρα υπολογίζοντας ότι, εάν επανέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, θα χρησιμοποιηθούν σε υπουργικές θέσεις. Η εξουσιολατρεία των συγκεκριμένων ΠΑΣΟΚων ήταν γνωστή και από την εποχή που το ΠΑΣΟΚ ήταν η πρώτη πολιτική δύναμη. Μάλιστα, πολλοί εξ αυτών στο παρελθόν έχουν κατηγορηθεί από πρώην συντρόφους τους ότι έχουν ασπαστεί την ιδεολογία του «κατσαπλιαδισμού».

Πλέον, οι πρώην ΠΑΣΟΚοι έχουν ενεργοποιηθεί και είναι αποφασισμένοι να αλώσουν το κόμμα. Έχουν στοιχηθεί στην ομάδα των προεδρικών που ηγείται, προσωρινά, ο Νίκος Παππάς, με πρωτοπαλίκαρο τον Χρήστο Σπίρτζη. Και λέμε προσωρινά, διότι ο μεν Νίκος Παππάς έχει μπροστά του δικαστικές περιπέτειες, τόσο για την περίπτωση Καλογρίτσα, όσο και για τις κασέτες Μιωνή. Ο δε Χρήστος Σπίρτζης δεν πείθει για επικεφαλής. Άλλο στο ΤΕΕ, όπου τον επέβαλε το πανίσχυρο ΠΑΣΟΚ, κι άλλο η πολιτική. Οπότε δεν πρέπει να σας παραξενεύσει εάν σε αυτή την ομάδα φάνε τα μουστάκια τους οι πρώην ΠΑΣΟκοι για την ηγεσία.

Προς το παρόν, έχουν αναλάβει να κάνουν τη βρώμικη δουλειά εκ μέρους του Τσίπρα, δηλαδή να απαξιώσουν όλα τα παλιά στελέχη. Όπως έγινε και στον καβγά του Παναγιώτη Κουρουμπλή με τον Πάνο Σκουρλέτη, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ενώπιον και του κ. Τσίπρα, όπου απαθής παρακολουθούσε. Η πληροφορία ότι έτριβε τα χέρια του την ώρα που ο Κουρουμπλής τα έχωνε (όπως λέει και η νεολαία) στον Σκουρλέτη ελέγχεται ως ανακριβής.

Το μήνυμα, πάντως, που έστειλαν οι πρώην ΠΑΣΟΚοι σε όλα τα παλιά στελέχη είναι ότι «εμείς είμαστε εδώ και δεν μασάμε. Είμαστε εδώ για να επανέλθουμε στην εξουσία». Και αυτά που είπε ο Κουρουμπλής ήταν πολύ σκληρά. Πολλοί στάθηκαν στην αιχμή του Κουρουμπλή ότι «κάποιοι δεν θέλουν να ξανακερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ εκλογές». Άλλο ήταν το σπουδαίο. Όταν του είπε πως «εσύ ήσουν γραμματέας και πήραμε μόνο πέντε δήμους». Το εντυπωσιακό για το πόσο αποφασισμένοι είναι οι ΠΑΣΟΚοι το κατάλαβαν και οι πλέον αδαείς, όταν λίγο αργότερα εμφανίστηκαν άρθρα παλαιοΠΑΣΟΚων δημοσιογράφων και τώρα νεοΣΥΡΙΖΑίων, που χτύπησαν τον Σκουρλέτη όπως οι ψαράδες το χταπόδι μόλις το βγάλουν από το νερό. Στην αρθρογραφία τους ανέδειξαν το μότο ότι σε όλα τα υπουργεία που χρησιμοποίησε ο Τσίπρας τον Σκουρλέτη τα έκανε μαντάρα και ότι ήταν ο χειρότερος υπουργός της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Στον ίδιο καμβά κινήθηκαν και στην αντιμετώπιση των Νίκου Φίλη και Θόδωρου Δρίτσα, που διαφοροποιήθηκαν στην ψηφοφορία για το Ελληνικό. Και σε αυτούς η αρθρογραφία των παλαιοΠΑΣΟΚων δημοσιογράφων κινήθηκε στο να υπενθυμίσουν το τι έκαναν ως υπουργοί οι δύο διαφωνούντες.

 Το αγκάθι Παππά και ο πονοκέφαλος Πολάκη

Με το «διαίρει και βασίλευε» που χρησιμοποιεί ο Αλέξης Τσίπρας, θεωρεί ότι θα καθαρίσει την μπουγάδα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Κι έτσι ελπίζει ότι στο τέλος θα γίνει το δικό του και θα μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα νέο ΠΑΣΟΚ. Όμως, το νέο ΠΑΣΟΚ επί της ουσίας θα θυμίζει περισσότερο τον Άκη. Δηλαδή, ξύλινος λόγος, φρούδες υποσχέσεις και πολύ φαγοπότι. Και φυσικά, αυτή η ομάδα των ΠΑΣΟΚων, που μεγάλωσε πολιτικά δίπλα στον Τσοχατζόπουλο, έχει το ΠΑΣΟΚικό know how για το πώς θα απαξιώσει έναν εσωκομματικό αντίπαλο. Φυσικά, υπάρχει και η επιχειρηματολογία Ραγκούση. Προφανώς ο πρώην κηπουρός του ΓΑΠ πριν πάει στη Βουλή παρακολουθούσε κάποια ασπρόμαυρη δραματική ελληνική ταινία με την Τασσώ Καββαδία. Και αυτό διότι μόνο την αείμνηστη πρωταγωνίστρια είχαν χαρακτηρίσει σε πολλές ταινίες κακιασμένη. Και προφανώς ο Ραγκούσης αντέγραψε την ατάκα και την πέταξε στη Βουλή για να χαρακτηρίσει τη Νέα Δημοκρατία.

Μία δεύτερη ομάδα που δρα δίπλα στους προεδρικούς είναι αυτή των Παύλου Πολάκη και Κώστα Βαξεβάνη. Και οι δύο είναι φίλοι του Παππά και αποφασισμένοι να τραβήξουν στα άκρα την αντιπαράθεση με τη Ν.Δ. Ακόμη και εάν λένε και γράφουν αρλούμπες, όπως αυτή που ξεστόμισε ο πρώην υπουργός Υγείας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι το κόμμα του Κολοκοτρώνη και του Μακρυγιάννη, ενώ η Ν.Δ. είναι η παράταξη των δοσιλόγων και των μαυραγοριτών. Η ομάδα μοιάζει ενισχυμένη, καθώς ξαφνικά ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να ενισχύσει την… επικοινωνία του στη Βουλή με το να ανακοινώσει ότι το αλήστου μνήμης δίδυμο της ΣΥΡΙΖΑικής ΕΡΤ, Ακριβοπούλου-Καψιώχας, αναλαμβάνουν εκπρόσωποι Τύπου του κόμματος στη Βουλή.

Τα προβλήματα και οι κακές σχέσεις μεταξύ των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ αντί να επιλύονται στην Κουμουνδούρου, διαρκώς μεγεθύνονται

 

Αντιδράσεις

Φυσικά, έχουν προκληθεί και αντιδράσεις. Αφενός μεν για το νέο δίδυμο της επικοινωνίας, αλλά και για το δίδυμο Πολάκη-Βαξεβάνη. Η τετράδα έχει περισσότερους εχθρούς από ό,τι φίλους εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Κάποιοι και μόνο με το άκουσμα των ονομάτων τους νιώθουν μία ναυτία, μία τάση προς εμετό. Και δεν μιλάμε μόνο από την εσωκομματική αντιπολίτευση, η οποία ούτε καν θέλει να τους ακούει, αλλά ακόμη και μεταξύ των προεδρικών.

Ήδη Φίλης, Κούλογλου και Μπίστης άδειασαν με πρωτοφανή ωμό τρόπο τον Πολάκη για τα όσα είπε στη Βουλή με τον γνωστό παραληρηματικό του τρόπο. Μάλιστα, ο Στέλιος Κούλογλου ισχυρίστηκε πως, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να κερδίσει το κεντρώο ακροατήριο και να πείσει τους κεντρώους ψηφοφόρους, θα πρέπει να απομακρύνει τις ακραίες φωνές. Επίσης, ο Νίκος Μπίστης και ο Νίκος Φίλης σε διαφορετικές παρεμβάσεις τους χρησιμοποίησαν την ίδια περίπου φρασεολογία και επί της ουσίας τα ίδια επιχειρήματα. Ο Παύλος Πολάκης δεν άντεξε και απάντησε μέσω ανάρτησής του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Με τέτοιες δηλώσεις από μεριάς σας, ούτε εγώ κονταίνω, αλλά προπαντός ούτε εσείς ψηλώνετε. Ασχοληθείτε με τον Μητσοτάκη και τη συμμορία που ληστεύει τον τόπο και τον λαό. Οι “ευαισθησίες” σας αφορούν ελάχιστα οικοδομικά τετράγωνα».

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί ότι ο Τσίπρας επέβαλε στον Τζανακόπουλο να υποστηρίξει τον Παππά, τόσο στη Βουλή, όσο και στην Προανακριτική. Μιλάμε ότι ο γραμματέας του κόμματος μόνο στο άκουσμα του ονόματος Παππάς βγάζει σπυράκια, λες και κόλλησε ιλαρά και ανεμοβλογιά μαζί.

Σε αυτή την εσωκομματική αρένα, οι τάσεις και ομάδες μοιάζουν σαν τους μονομάχους. Όποιος επικρατήσει θα μπορεί να σταθεί δίπλα στον «Καίσαρα» της Κουμουνδούρου, τον Αλέξη Τσίπρα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα