O Kατρούγκαλος «άδειασε» Τσίπρα για τα 12 ναυτικά μίλια

O Γιώργος Kατρούγκαλος «άδειασε» τον Αλέξη Τσίπρα για τα 12 ναυτικά μίλια σε συνέντευξή του στον Alpha 98,9 ενώ μίλησε για τις κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε διπλωματικό επίπεδο με τα αριστερά κόμματα της Ευρώπης και κυρίως της Ισπανίας ώστε να άρουν τις επιφυλάξεις τους για κυρώσεις στην Τουρκία.

«Και με τους Podemos και με τους σοσιαλδημοκράτες τους Γκονζάλες έχουμε καλές σχέσεις και γι αυτόν τον λόγο, πριν από το κρίσιμο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το προτελευταίο, έστειλε επιστολή ο Αλέξης Τσίπρας σε όλους για να ζητήσει την στήριξη της προσπάθειας της χώρας για κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία», δήλωσε αρχικά ο κ. Κατρούγκαλος για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προσπαθήσει να επηρεάσει την Ισπανία και τα κόμματα με τα οποία έχει σχέση, ώστε να άρουν τις επιφυλάξεις τους για τις κυρώσεις και συνέχισε:

«Υπάρχουν πράγματα που μπορεί να κάνει η αντιπολίτευση και άλλα που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση. Εμείς με τον Νότο είχαμε εξασφαλίσει με ένα εργαλείο, μια σταθερή στήριξη όλων των χωρών εκείνων.

Ήταν οι MED 7, αυτό το εργαλείο ήταν πολύ χρήσιμο, γιατί κάθε φορά πριν γίνουν τα Ευρωπαϊκά Συμβούλια, φροντίζαμε να γίνει διάσκεψη, ώστε να συμπεράσματά της να προετοιμάζουν τον διπλωματικό αγώνα. Αυτό ο Μητοστάκης το παρέλειψε. Εγκατέλειψε την προσπάθεια για δύο χρόνια και η διάσκεψη που έγινε, έγινε μετά από πρωτοβουλία του Μακρόν. Όπως όλα τα πράγματα που δεν γίνονται συστηματικά, δεν απέδωσε.

Όταν έρχεται ο κ. Βαρβιτσιώτης και λέει ότι είναι στρατηγική επιλογή να μην ζητηθουν κυρώσεις, πώς μετά από λίγους μήνες να έχουμε αποτελέσματα. Αν ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ λέει άλλα και ο πρωθυπουργός άλλα τότε το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο.

Από την κυβέρνηση περιμένουμε αποτελέσματα και η αντιπολίτευση να βοηθά. Η αντιπολίτευση δεν ακολουθεί τη δημαγωγία της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης, όμως κάνουμε ότι μπορούμε. Τις αποτυχίες της κυβέρνησης δεν θα τις διασκεδάσει η αντιπολίτευση.

Σε διάσκεψη που είχα με τους Podemos μου είπαν ότι θα στηρίξουν τις προσπάθειές μας μέσω των κοινών κομμάτων της αριστεράς, αλλά ρώτησαν τι κάνει η κυβέρνησή μας. Η αριστερά στην Ευρώπη έχει ενιαίο μέτωπο και προσπαθούμε να κάνουμε αυτό που μπορούμε».

Για τη στάση της Άγκυρας και την αντίδρασή της απέναντι στην ΕΕ

Για τη στάση της Άγκυρας και την αντίδρασή της απέναντι στην ΕΕ: «Είναι προφανές ότι προωθεί τα συμφέροντά της με κάθε τρόπο.

Όσον δεν υπάρχουν κυρώσεις, που να “δαγκώνουν” όπως είπε ο Στέλιος Πέτσας, η Άγκυρα θα το εισπράττει ως αποθράσυνση και όχι ως αποθάρρυνση.

Η φυσιολογική σειρά των πραγμάτων θα ήταν αυτή που είχε προαναγγείλλει ο πρωθυπουργός σε άρθρο του. Ότι η μόνη επιλογή είναι η επιβολή των κυρώσεων. Τον Αύγουστο, στο Άτυπο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ, είχε παρουσιάσει ο Μπορέλ κατάλογο, θα έπρεπε να εγκριθούν, αυτό δεν έγινε και έστειλε μήνυμα αποθράσυνσης».

Για την επέκταση των 12 μιλίων στο Αιγαίο: «Αντίθετα με την κριτική από τη ΝΔ, εμείς είχαμε προτείνει σταδιακή επέκταση.

Ο κ. Δένδιας είχε προαναγγείλει την επέκταση στην Κρήτη. Πρέπει να γίνει άμεσα στην Κρήτη και να αρχίσει η προετοιμασία για τη μελλοντική επέκταση και στα υπόλοιπα».

Για το ότι δεν τα επέκτεινε ο ΣΥΡΙΖΑ: «Το νομοσχέδιο είχε συνταχθεί για το Ιόνιο και είχε ανακοινωθεί στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

Για το Αιγαίο δεν είχαμε προγραμματισμό άμεσο, γιατί η άμεση απειλή που δεχόμαστε είναι στην Ανατολική Μεσόγειο και εκεί θα πρέπει άμεσα να απαντήσουμε. Το δεύτερο είναι να μην έχουμε φοβικά σύνδρομα.

Για το αν το γερμανικό κατεστημένο, οι τράπεζες και οι πολυεθνικές εμποδίζουν την Ευρώπη να προχωρήσει γρήγορα σε κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία: «Είναι αυτονόητο αυτό, όμως το κατεστημένο δεν ανέκυψε κατά τον χρόνο διακυβέρνησης της ΝΔ.

Τον Ιούνιο του 2019, όταν ο Τσίπρας πήρε την πιο δύσκολη απόφαση, επί της αρχής, για κυρώσεις, αυτά τα συμφέροντα ήταν παρόντα, αλλά μια ουσιαστική διπλωματία οδήγησε σε απόφαση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ο Αλέξης Τσίπρας πήρε απόφαση για κυρώσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πήρε.

Τον Ιούνιο του 2019 λαμβάνεται η πολιτική απόφαση, εφόσον καταδικάστηκε ως παράνομη η συμπεριφορά της Τουρκίας, όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για την Ανατολική Μεσόγειο, να επιβληθούν κυρώσεις. Επιβλήθηκαν για πρώτη φορά σε χώρα με ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και της επιβλήθηκαν για παράνομες δραστηριότητες στην Κύπρο.

Ήταν στρατηγική επιλογή της ΝΔ να μην ζητήσει κυρώσεις. Ο Μητσοτάκης απέτυχε, ο Τσίπρας πέτυχε. Κάναμε το πρώτο βήμα που δεν συνέχισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη»..

Για το αν η Τουρκία βγαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο απέναντι στην Ελλάδα ή την Ευρώπη: «Η Τουρκία προωθεί τα συμφέροντά της όπως θεωρεί εκείνη, με προβολή ισχύος. Είναι απέναντι στη δική μας χώρα, αλλά στέλνει και μήνυμα στην Ευρώπη».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα