Ο καυτός Ιούλιος της δικομματικής

Του Μιχάλη Κωτσάκου

 

Η εβδομάδα που έρχεται δικαιολογημένα θεωρείται ως «καυτή». Κι αυτό διότι η Βουλή θα κληθεί να ψηφίσει το πολυνομοσχέδιο-σκούπα, στο οποίο περιλαμβάνονται οι απολύσεις στο δημόσιο, φορολογικά θέματα, η νέα ΕΡΤ, αλλά και μία σειρά εκκρεμότητες για τις οποίες η τρόικα απαιτεί να υλοποιηθούν, όπως έχει συμφωνηθεί εδώ και μήνες.

Ο Ιούλιος όντως δεν ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο για τη δικομματική κυβέρνηση και τώρα τα δύο κόμματα ετοιμάζονται για μία περίοδο εντάσεων. Στόχος του Μαξίμου είναι να ολοκληρωθεί η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τις λιγότερες πιθανές απώλειες και να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις για τις οποίες δεσμεύτηκε προσωπικά στους πιστωτές ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη, καθώς από το εάν θα εφαρμοστούν ή όχι τα όσα συμφωνήθηκαν με την τρόικα θα κριθεί εν πολλοίς και η χρηματοδοτική αιμοδοσία της χώρας το επόμενο διάστημα, ενώ έχει ήδη διαμηνυθεί στην Αθήνα ότι άλλη ανοχή δεν θα υπάρξει.

Οι πιστωτές έχουν αποφασίσει ότι άλλη πίστωση χρόνου δεν μπορεί να δοθεί στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία έχοντας λάβει τα ανάλογα μηνύματα πρέπει να αποδείξει ότι αξίζει τη στήριξη της τρόικας και να διαφυλάξει ως κόρη οφθαλμού τον δείκτη εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας που κατάφερε να κερδίσει με πολύ κόπο και «αίμα» επί έναν χρόνο. Ο πρωθυπουργός που είναι σε ανοικτή γραμμή με τον υπουργό Εξωτερικών και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο, θέλει άμεσα και μετρήσιμα αποτελέσματα και έχει διαμηνύσει και στους νέους υπουργούς ότι δεν χωρούν καθυστερήσεις και δεν θα γίνει δεκτή η όποια δικαιολογία εάν παρατηρηθεί στασιμότητα στην προώθηση των συμφωνηθέντων.

Στο Μαξίμου ευελπιστούν ότι το πρόγραμμα θα συνεχίσει να… τρέχει στον σωστό δρόμο και στον σωστό χρόνο και στηρίζουν πολλά σε υπουργούς όπως οι Κυριάκος Μητσοτάκης (Διοικητικής Μεταρρύθμισης), Άδωνις Γεωργιάδης (Υγείας) και Γιάννης Μιχελάκης (Εσωτερικών). Ειδικά από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναμένει πολλά ο Αντ. Σαμαράς και μέχρι στιγμής υπάρχει πολύ καλή εικόνα, με τον πρωθυπουργό αλλά και τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, να εκφράζονται θετικά σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, θεωρώντας ότι έχει την ευκαιρία να πετύχει.

Το ζήτημα όμως για τη δικομματική κυβέρνηση είναι κατά πόσο θα μπορέσει να διαβεί το δύσκολο μονοπάτι του Ιουλίου, ώστε να φθάσει με τις λιγότερες δυνατές απώλειες στον Σεπτέμβριο, όπου είναι και η κρίσιμη περίοδος.

 

Τα μέτωπα

Σαμαράς και Βενιζέλος γνωρίζουν ότι η κυβερνητική συνοχή θα δοκιμαστεί σε μεγάλο βαθμό, αφού τα μέτωπα, εκτός της ΕΡΤ, είναι πάρα πολλά. Και οι δύο όμως λένε με ένταση ότι η χώρα πρέπει να προχωρήσει και δεν υπάρχει ούτε σκέψη για πισωγύρισμα. «Είναι μονόδρομος. Δεν μπορώ να σκεφθώ ότι μπορεί να υπάρξει υποχώρηση. Θα είναι καταστροφικό για την κυβέρνηση, αλλά κυρίως για τη χώρα», φέρεται να έχει πει σε συνομιλητές του ο πρωθυπουργός.

Το κρίσιμο στοίχημα για τη δικομματική κυβέρνηση είναι πώς θα αντιμετωπίσει τα μέτωπα που έχουν ανοίξει, όπως αυτό στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι δήμοι έχουν βάλει «λουκέτο» λόγω των απολύσεων και της διαθεσιμότητας και η κατάσταση είναι έκρυθμη, ενώ εκρηκτικό είναι το κλίμα και στον χώρο των εκπαιδευτικών, όπου οι αναγκαστικές μετατάξεις εκατοντάδων καθηγητών από γυμνάσια και λύκεια σε δημοτικά αποτελούν casus belli. Παράλληλα, ένταση υπάρχει και για την πρόθεση να αναδιαρθρωθούν άμεσα τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, ενώ σύγκρουση υπάρχει και για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.
Η προσοχή της κυβέρνησης θα στραφεί και στο κοινοβουλευτικό πεδίο, όπου θα κλιμακωθεί η ένταση, καθώς εντός της εβδομάδας και πριν από την επίσκεψη του Βόλφρανγκ Σόιμπλε (18/7) θέλει να έχει ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο-σκούπα. Στόχος των δύο κυβερνητικών εταίρων είναι το μέτωπο που θα ψηφίσει υπέρ του πολυνομοσχεδίου και θα απελευθερώσει τα πρώτα 4 δισ. ευρώ της δόσης να είναι αρραγές. Αυτό, όμως, δεν είναι βέβαιο, καθώς δεν είναι λίγοι οι βουλευτές των δύο κομμάτων, που είτε έχουν δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσουν κάποια άρθρα, είτε σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους.

Ήδη οι συσκέψεις σε Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη είναι συνεχείς και το μασάζ προς τους βουλευτές επανήλθε. Εξάλλου, όπως διαμηνύουν οι Σαμαράς και Βενιζέλος, «πρέπει να συνεχιστεί η ομαλή χρηματοδότηση της χώρας». Όπως γίνεται αντιληπτό, αυτό θα είναι το μότο για μία ακόμη φορά. Μόνο που τα ίδια έχουν ακούσει οι βουλευτές αρκετές φορές από τον Μάιο του 2010 έως σήμερα.

 

Υψηλότερος καύσωνας από τον Σεπτέμβριο

 

Με τη δαμόκλειο σπάθη της απειλής για νέα μέτρα από το φθινόπωρο και μία τμηματική καταβολή της δόσης, η κυβέρνηση βλέπει μπροστά της όχι μόνο το εξαιρετικά δύσκολο καλοκαίρι αλλά και έναν ακόμη πιο θερμό Σεπτέμβριο.

Οι μάχες θα είναι αλλεπάλληλες και πολυεπίπεδες και η δικομματική κυβέρνηση θα πρέπει να υπερβεί εαυτόν προκειμένου να κερδίσει τα στοιχήματα και να εξέλθει αλώβητη από τη μετωπική αντιπαράθεση με τους δημοσίους υπαλλήλους που παραδοσιακά αποτελούν κύριες εκλογικές δεξαμενές για τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ και που δεν αποκλείεται να λειτουργήσουν ως θρυαλλίδα για ευρύτερες κοινωνικές εντάσεις.

Το πρώτο κρας τεστ θα δοθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου θα εισαχθεί την ερχόμενη Τρίτη προς ψήφιση το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Τα επιτελεία των δύο κομμάτων ευελπιστούν ότι η ύπαρξη περισσότερων του ενός άρθρων θα λειτουργήσει εκτονωτικά για τους «γαλάζιους» και «πράσινους» βουλευτές και ταυτοχρόνως θα διευκολύνει τη ΔΗΜΑΡ να διαφοροποιηθεί επί μέρους χωρίς, ωστόσο, να βρεθεί ολοκληρωτικά απέναντι στην κυβέρνηση.

«Το δίλημμα είναι η υπερψήφιση του νομοσχεδίου, ή η προσφυγή στις κάλπες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη χρηματοδότηση της χώρας», σημειώνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, εκτιμώντας ότι μπορεί να υπάρξουν ελάχιστες επιμέρους διαφοροποιήσεις, οι οποίες όμως δεν θα δημιουργήσουν πρόβλημα στην κυβέρνηση. Αναγνωρίζουν, πάντως, ότι τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο στην πραγματικότητα συνιστούν ένα νέο μίνι μνημόνιο, είναι βίαια και επώδυνα για μεγάλες κατηγορίες πολιτών και θα συμπιέσουν ακόμη περισσότερο την καθημερινότητα των πολλών.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, στα τέλη Ιουλίου, ή το αργότερο στις αρχές Αυγούστου, η κυβέρνηση θα φέρει και νέο πολυνομοσχέδιο-σκούπα στο οποίο θα περιλαμβάνονται όσα αποκλείστηκαν από το σημερινό, όπως το ζήτημα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές.

 

 

Αποφασισμένοι για πόλεμο οι συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ

Βόμβα για την οποία όλοι μιλούσαν, αλλά κανείς δεν περίμενε πως θα σκάσει, τελικά έπεσε στο Δημόσιο με την απόφαση της κυβέρνησης να κατατεθεί στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με το οποίο δίνεται το πράσινο φως, για πρώτη φορά, να γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο. Συγκεκριμένα, το πολυνομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα κατάργησης θέσεων, κλάδων ή ειδικοτήτων σε υπουργεία, αυτοτελείς δημόσιες υπηρεσίες, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθμού, Ν.Π.Δ.Δ.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί ανησυχία για τις κινητοποιήσεις που ήδη είναι σε εξέλιξη και για τις αντιδράσεις των εργαζομένων στους δήμους και την εκπαιδευτική κοινότητα, οι οποίες αναμένεται να κλιμακωθούν. Για την κυβέρνηση η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου που επιτρέπει για πρώτη φορά τη μετακίνηση εργαζομένων και την πιθανή απόλυσή τους είναι ζωτικής σημασίας, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν θα ψηφίσουν στην κρίσιμη ψηφοφορία.

Η αρχική απάντηση από τους κλάδους που πλήττονται από το πολυνομοσχέδιο ήταν μουδιασμένη, αφού –παρά την επιμονή που είχε δείξει η κυβέρνηση– κανείς δεν είχε πιστέψει πραγματικά πως θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο. Έτσι, μετά την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου, η ΠΟΕ-ΟΤΑ προχώρησε σε καταλήψεις δημαρχείων και δημοτικών υπηρεσιών. Μάλιστα, απειλούν ακόμα και με μπλόκο στην αποκομιδή των σκουπιδιών σε όλους τους δήμους της χώρας. Όπως γίνεται αντιληπτό, σε μία εποχή όπου η χώρα μας έχει την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί τα επεισόδια στην Τουρκία, αλλά και το πραξικόπημα στην Αίγυπτο, κινδυνεύει να γίνει θέατρο συγκρούσεων, με απρόβλεπτες συνέπειες για την τουριστική μας βιομηχανία.

Στην εξαγγελία 24ωρης γενικής απεργίας για την Τρίτη 16 Ιουλίου προχώρησε η ΓΣΕΕ από κοινού με την ΑΔΕΔΥ. Η απεργία σημειώνεται ως αντίδραση στις προβλέψεις του πολυνομοσχεδίου και στις απολύσεις στον δημόσιο τομέα.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η ΓΣΕΕ αντιδρώντας στο νέο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή αποφάσισε σε έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής της Επιτροπής την πραγματοποίηση 24ωρης Γενικής Απεργίας από κοινού με την ΑΔΕΔΥ την Τρίτη 16 Ιουλίου και συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στις 11:30 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος.

 

 

Αντιφάσεις για το πώς θα απορροφηθούν από την ΕΛ.ΑΣ.

 

Στη δεξαμενή των μετατάξεων μπήκαν εν μία νυκτί οι υπάλληλοι της δημοτικής αστυνομίας, οι οποίοι εισήλθαν μέσω ΑΣΕΠ στην αρμοδιότητα των δήμων και πλέον βρίσκονται με το ένα «πόδι» στην ΕΛ.ΑΣ. Το ζήτημα ωστόσο που έχει προκύψει είναι τι μέλλει γενέσθαι με την απορρόφηση των δημοτικών αστυνομικών από την ΕΛ.ΑΣ. και σε ποιες τελικά θέσεις θα μεταταχθούν οι 3.500 υπάλληλοι. Να σημειωθεί ότι, βάσει των σχεδιασμών του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η δημοτική αστυνομία θα είναι στο δεύτερο κύμα κινητικότητας, αυτό του Σεπτεμβρίου.

Από τη μία πλευρά, το σχέδιο της κυβέρνησης για τη μετάταξη των δημοτικών αστυνομικών, όπως τουλάχιστον προέκυψε από διαρροές, προβλέπει ότι οι υπάλληλοι της δημοτικής αστυνομίας θα καλύψουν πραγματικές ανάγκες σε προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ., η οποία έχει ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα των ανδρών – γυναικών της που απορροφάται από δράσεις όπως τα σχέδια «Ξένιος Δίας» και «Ασπίδα», αλλά και για τα κέντρα κράτησης των μεταναστών.

Σύμφωνα ωστόσο με την ηγεσία του υπουργείου Δημοσίας Τάξεως, η μετάταξη των δημοτικών αστυνομικών στην ΕΛ.ΑΣ. θα μπορούσε να απελευθερώσει το αστυνομικό προσωπικό που σήμερα ασχολείται με γραφειοκρατικές ή χαμηλής έντασης εργασίες και θα ενίσχυε στην πράξη την αποτελεσματικότητα του Σώματος, το οποίο σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο βλέπει τους αριθμούς του να περιορίζονται λόγω συνταξιοδοτήσεων και παγώματος προσλήψεων. Αυτό σε αυτή την περίπτωση σημαίνει ότι υπάλληλοι της δημοτικής αστυνομίας θα καλύψουν θέσεις γραφείου.

 

Αντιφάσεις

Την ίδια ώρα, διαπιστώνονται αντιφάσεις ως προς τις… ανάγκες που θα καλύψουν οι δημοτικοί αστυνομικοί στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, καθώς αρχικά είχε διαρρεύσει από κυβερνητικές πηγές ότι θα απορροφηθούν σε θέσεις γραφείου, ενώ πρόσφατα από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και από την ΚΕΔΕ υπήρξαν προτάσεις οι υπάλληλοι της δημοτικής αστυνομίας να αναλάβουν την πάταξη του παρεμπορίου, πάγια αρμοδιότητά τους, δηλαδή σε πιο… μάχιμες θέσεις.

Βέβαια, οι δημοτικοί αστυνομικοί διαθέτουν στην πλειονότητά τους διευρυμένα προσόντα με πολυετείς σπουδές. Υπενθυμίζεται ότι η μεγάλη πλειοψηφία των δημοτικών αστυνομικών προσελήφθησαν από το 2004 και μετά, με διαφανείς συνθήκες και ως αποτέλεσμα της αύξησης των αρμοδιοτήτων που δόθηκαν στους δήμους.

Στον δήμο Αθηναίων εργάζονται ως δημοτικοί αστυνομικοί περίπου 1.000 άτομα. Από αυτούς περίπου 800 είναι πτυχιούχοι ανώτερης ή ανώτατης σχολής. Ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι 35 έτη, ενώ οι μέσες μηνιαίες αποδοχές τους είναι περίπου στα 800-850 ευρώ. Επιπλέον, πάνω από 95% έχει προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ.

Στην πραγματικότητα, το μέλλον της δημοτικής αστυνομίας παραμένει αβέβαιο, καθώς δεν έχει οριστεί ένα σαφές και πλήρες σχέδιο για τους δημοτικούς αστυνομικούς. Όπως όλα δείχνουν, θα περάσουν ένα καλοκαίρι αγωνίας μέχρι τον Σεπτέμβριο, όταν και θα ενημερωθούν επίσημα για το σχέδιο κινητικότητας και της μετάταξης στην ΕΛ.ΑΣ.

 

 

Δριμεία κριτική από Κουβέλη

 

Αντίθετος με τις αποφάσεις της κυβέρνησης φέρεται να είναι ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, ο οποίος δεν κάνει βήμα πίσω για το ζήτημα της ΕΡΤ, ενώ απειλεί με καταψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Μετά τη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής του κόμματος, η ΔΗΜΑΡ προσανατολίζεται στην κατάθεση τροπολογίας με την οποία θα ζητεί την άρση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για το κλείσιμο της ΕΡΤ, αλλά και το νέο σχήμα να είναι καθολικός διάδοχος της παλιάς Δημόσιας Τηλεόρασης σε όλα τα επίπεδα και τις διεθνείς υποχρεώσεις και συμβάσεις.

Νωρίτερα, το κόμμα σε ανακοίνωση που εξέδωσε άσκησε δριμεία κριτική στη στάση της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «η υποχώρηση στις πιέσεις που ασκούνται από την τρόικα διατηρεί τα λάθη του προγράμματος προσαρμογής και της οικονομικής πολιτικής και αντικειμενικά οδηγεί στη λήψη νέων μέτρων σε βάρος των μισθωτών και των συνταξιούχων».
 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα