O «κηπουρός» που έγινε δελφίνος

Πώς εδώ και χρόνια ο Παύλος Γερουλάνος απομακρύνθηκε από τον Γιώργο Παπανδρέου χτίζοντας το δικό του ηγετικό προφίλ

Στο επιτελείο της Φώφης Γεννηματά έχουν στοχοπροσηλωθεί πάνω στις κινήσεις του Νίκου Ανδρουλάκη. Ειδικά μετά το δείπνο στο σπίτι της προέδρου του ΚΙΝΑΛ (προ δέκα περίπου ημερών), όπου ο ευρωβουλευτής είχε επί μακρόν συζήτηση με τον Γιώργο Παπανδρέου και την Τόνια Αντωνίου, σχεδόν απομονωμένοι από την ομήγυρη. Ως φαίνεται, όμως, δεν υπολογίζουν στο ότι υπάρχουν και άλλοι που εποφθαλμιούν τη θέση της κ. Γεννηματά. Ένας από αυτούς ο Παύλος Γερουλάνος. 

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Ο υποψήφιος για τη δημαρχία της Αθήνας στις αυτοδιοικητικές εκλογές του περασμένου Μαΐου, Παύλος Γερουλάνος, εδώ και καιρό έχει διαφωνήσει με το Κίνημα Αλλαγής και έχει ταχθεί υπέρ της επιστροφής στο ΠΑΣΟΚ. Στο κόμμα δηλαδή που τον «υποδέχτηκε» ως άνθρωπο του Γιώργου Παπανδρέου, καθώς ήταν μαζί του από την εποχή που ο πρώην πρωθυπουργός βρισκόταν στο υπουργείο Εξωτερικών επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη.

Ο Π. Γερουλάνος ήταν αυτός που φιλοτέχνησε το προφίλ του ΓΑΠ στον δρόμο προς τη νίκη του 2009 και το Μέγαρο Μαξίμου. Μάλιστα χρημάτισε και υπουργός στις κυβερνήσεις του Γιώργου Παπανδρέου. Έκτοτε, αφού πέρασε ένα μεγάλο διάστημα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, επανήλθε με την υποψηφιότητά του στον δήμο της Αθήνας. Και πέτυχε να πάρει διπλάσιους ψήφους από ότι το ΚΙΝΑΛ στην ίδια περιφέρεια! Κάτι ανάλογο που πέτυχε και ο Γιάννης Σγουρός στην περιφέρεια Αττικής. Οι δύο επίσημοι υποψήφιοι του ΚΙΝΑΛ έπεισαν πολύ περισσότερους ψηφοφόρους από ότι η ίδια η πρόεδρος του Κινήματος, παρά το γεγονός ότι φέρει ένα βαρύ όνομα.

Μήνυμα…

Δεν έχουν περάσει πολλές ημέρες από όταν οι δήμαρχοι και οι δημοτικοί σύμβουλοι που εξελέγησαν με το Κίνημα Αλλαγής σε όλη την Ελλάδα επέλεξαν τον Παύλο Γερουλάνο ως υποψήφιο για να διεκδικήσει την προεδρία της ΚΕΔΕ. Το πιθανότερο αποτέλεσμα είναι ότι θα χάσει, καθώς η Νέα Δημοκρατία έχει κερδίσει την μερίδα του λέοντος στους δήμους όλης της χώρας. Όμως η επιλογή του Παύλου Γερουλάνου έχει τα δική της σημειολογία. Μοιάζει σαν να στέλνουν ένα μήνυμα οι αυτοδιοικητικοί του ΚΙΝΑΛ, ότι διαφωνούν με το κόμμα τους. Και ας μην ξεχνάμε ότι οι αυτοοδιοικητικοί του Κινήματος έχουν μεγαλύτερη δύναμη από ότι το ίδιο το κόμμα.

Κάποιοι πιο προχωρημένοι μιλούν για «ομάδα αυτοδιοικητικών» εντός του ΚΙΝΑΛ αποφασισμένοι να μετάσχουν στις εξελίξεις της επόμενης ημέρας. Άλλωστε και ο τίτλος «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» από μόνος του είναι ένα μήνυμα προς ναυτιλλόμενους. Διότι ουδείς στην Χαριλάου Τρικούπη μπορεί να θεωρήσει τους αυτοδιοικητικούς ως αμελητέα ποσότητα. Και το σημαντικότερο, ελάχιστοι είναι ορκισμένοι υποστηρικτές της Φώφης Γεννηματά.

Εξάλλου όταν κάτι δεν περπατά, τότε εύκολα ακόμη και οι παλιές καραβάνες βρίσκουν τρόπο για να στρίψουν το τιμόνι. Και δεν μιλάμε μόνο για τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος δεν το έχει σε τίποτα να κουνήσει εκ νέου το μαντήλι, να πάρει τον Χάρη Καστανίδη και να συνεχίσουν την κοινοβουλευτική θητεία τους μέσω του ΚΙΔΗΣΟ. Ανάλογα μπορεί να πράξει για παράδειγμα και ο Κώστας Σκανδαλίδης. Όχι να παρατήσει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Αυτό δεν θα το έκανε ποτέ! Αλλά να βαρεθεί να ακούει διάφορα τσιτάτα και να προσχωρήσει στο μπλοκ του επόμενου αρχηγού, ο οποίος θα φέρει και ψήφους. Και αυτός εύκολα μπορεί να είναι ο Π. Γερουλάνος, ειδικά εάν συνεχίσουν οι «πράσινοι» αυτοδιοικητικοί να τον ακολουθούν συντεταγμένα.

Εξάλλου πριν από τις εθνικές εκλογές του Ιουλίου, ουδείς μπορεί να λησμονήσει το γεύμα εργασίας του Π. Γερουλάνου με τον Γ. Σγουρό, το οποίο δημοσιοποιήθηκε από τους ίδιους με ένα λιτό δελτίο Τύπου και μία φωτογραφία, ότι συζήτησαν τις εξελίξεις. Και οι δύο ήθελαν να είναι στα ψηφοδέλτια, αλλά η Φ. Γεννηματά επί της ουσίας τους απέκλεισε, προφανώς φοβούμενη και τις επιδόσεις τους και τις προσωπικότητες τους.

 ΤΟ ΙΣΧΥΡΟ «ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ» ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΚΙΝΑΛ ΚΑΙ ΤΟ ΑΦΗΓΗΜΑ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Ο «αυτόφωτος» Παύλος  

Πριν από χρόνια στο περιθώριο του συμποσίου της Σύμης, που διοργανώνει κάθε χρόνο ο Γιώργος Παπανδρέου, το οποίο τότε είχε διεξαχθεί στις Σπέτσες, ο Παύλος Γερουλάνος μιλώντας σε δημοσιογράφους είχε τονίσει ότι είναι «αυτόφωτη πολιτική προσωπικότητα» και ότι δεν καθορίζεται η στάση του από τις επιλογές του Γιώργου Παπανδρέου. Αφορμή στάθηκε η ερώτηση ενός νεαρού σχετικά με τις επόμενες κινήσεις του πρώην πρωθυπουργού. Πιο συγκεκριμένα, εάν σκοπεύει να προχωρήσει στη δημιουργία νέου κόμματος. «Εγώ δεν ήρθα εδώ ως εκπρόσωπος του Γιώργου Παπανδρέου. Αν θέλετε, ρωτήστε τον ίδιο», ήταν η απάντηση του Παύλου Γερουλάνου, ο οποίος με ευγενικό τρόπο έκλεισε τη συζήτηση για τον πρώην πρωθυπουργό και υποχρέωσε τους συνομιλητές του να ακούσουν τον ίδιο και ο ίδιος να ακούσει αυτούς για σειρά ζητημάτων που τους απασχολούν.

Η τελική εντύπωση που αποκόμισαν τότε οι συνομιλητές του ήταν ότι ο Παύλος Γερουλάνος, αφενός μεν θέλησε να αποτινάξει τη ρετσινιά του «κηπουρού» του Γ. Παπανδρέου, αφετέρου δε επιχείρησε να παρουσιάσει ένα άλλο προφίλ, με πιο ηγετικά χαρακτηριστικά. Κάτι που έστω και με καθυστέρηση αρκετών ετών φαίνεται ότι μπήκε στις ράγες από τον Οκτώβριο του 2018, όταν και ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του για τον δήμο της Αθήνας.

Και μπορεί κάποιοι να μην τον έχουν ζυγίσει επαρκώς, αλλά εδώ και χρόνια ο Παύλος Γερουλάνος είχε πολλές συναντήσεις και με συνδικαλιστικά στελέχη, τα οποία δεν προέρχονται απαραίτητα από τον κύκλο του, αλλά συμφωνούν με το αφήγημά του ότι «έχει έρθει η ώρα να επιστρέψουμε στο ΠΑΣΟΚ». Τώρα ηγείται των αυτοδιοικητικών. Κι όπως λένε αυτοί που γνωρίζουν τον τρόπο σκέψης του, όσο μεγαλώνει η διάμετρος του κύκλου, τόσο πιο ισχυρός παρουσιάζεται ο επικεφαλής.

Ας μην ξεχνάμε ότι ακόμη και επί ηγεσίας του Ευάγγελου Βενιζέλου ο κ. Γερουλάνος είχε θέσει εαυτόν στις υπηρεσίες του κόμματος. Ο ίδιος θεωρεί ότι υπάρχουν περιθώρια το ΠΑΣΟΚ να επανακτήσει την ηγεμονική του κυριαρχία στον χώρο που παραδοσιακά εκπροσωπούσε, αρκεί προηγουμένως να δώσει σοβαρές απαντήσεις, με πολιτικό και προγραμματικό περιεχόμενο, στα ερωτήματα της κοινωνικής βάσης του χώρου, που νιώθει πολιτικά άστεγη και δεν συγκινείται από νεφελώδη οράματα και διακηρύξεις που το μόνο που κάνουν είναι να υπόσχονται.

«Αξιοπιστία στην πολιτική χτίζεις τηρώντας τις δεσμεύσεις σου. Θέτοντας στόχους και κάνοντάς τους πράξη. Κινητοποιώντας την κοινωνία γύρω από κοινά οράματα. Στην πολιτική δεν είσαι ό,τι δηλώσεις. Είσαι ό,τι πράξεις. Είσαι οι προτεραιότητες που επεξεργάζεσαι και υλοποιείς», έλεγε προεκλογικά στους Αθηναίους ο Γερουλάνος. Και μάλλον ήγγικεν η ώρα γα να κάνει το επόμενο βήμα ο πρώην υπουργός.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ: Γκολ ή οφσάιντ στην «πράσινη» επικοινωνία; 

Ένα πρόσωπο που είναι γνώριμο στο ευρύ κοινό περισσότερο για τα ποδοσφαιρικά παρά για τα πολιτικά αισθήματά του φέρεται να προαλείφεται για τη θέση του επόμενου… δερβέναγα στα επικοινωνιακά του Κινήματος Αλλαγής. Ο λόγος για τον υπεύθυνο επικοινωνίας του ΠΑΟΚ, Κυριάκο Κυριάκο.

Μετά τη σύγκρουση που υπήρξε πρόσφατα ανάμεσα στη Φώφη Γεννηματά και τον Σταμάτη Μαλέλη, η θέση του υπεύθυνου επικοινωνίας του κόμματος είχε μείνει ορφανή και η πρόεδρος του Κινήματος αναζητούσε τον άνθρωπο που θα αναλάβει τα σχετικά καθήκοντα. Κι αυτόν τον άνθρωπο η κα Γεννηματά τον βρήκε στο πρόσωπο του υποψήφιου βουλευτή του ΚΙΝΑΛ που στις εκλογές δοκίμασε τις δυνάμεις του στην Α΄ Θεσσαλονίκης. Επίσημες ανακοινώσεις δεν έχουν γίνει ακόμη, αλλά σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο Κ. Κυριάκος πρόκειται να αναλάβει τα νέα καθήκοντά του στο τέλος του Αυγούστου.

Στο job description του νέου υπεύθυνου Επικοινωνίας του ΚΙΝΑΛ, περιλαμβάνεται η παρουσίαση του πολιτικού σχεδιασμού του Κινήματος και η διαμόρφωση σε καθημερινή βάση της «γραμμής» που ακολουθεί το κόμμα, σε συνεννόηση και συνεργασία με τους συμμετέχοντες στον «πρωινό καφέ» της Φώφης Γεννηματά, όπως π.χ. με τον εκπρόσωπο Τύπου Παύλο Χρηστίδη.

Διαβάστε επίσης