Ο μισός πλανήτης θα πάει… κάλπη το 2024

Ξεχωρίζουν οι εκλογικές αναμετρήσεις σε ΗΠΑ, Ρωσία και Ιράν

Ραντεβού με τις κάλπες έχουν το 2024 οι ανά τον κόσμο πολίτες σε σχεδόν 50 χώρες της υφηλίου. Το αν η επιλογή τους θα είναι δίσεκτη όπως ο χρόνος που «ντεμπουτάρησε» πριν από μερικά 24ωρα μένει να φανεί…  

Επιμέλεια: Νίκος Τσαγκατάκης

Σύμφωνα με τον Αβραάμ Λίνκολν «η ψήφος είναι πιο δυνατή από τη σφαίρα» καθώς με αυτήν «μπορεί να σκοτώσεις τον εχθρό σου» ή «να σκοτώσεις το μέλλον των παιδιών σου». Το σωστό ή λάθος της ρήσης του 16ου Προέδρου των ΗΠΑ το διαπιστώνουμε συνήθως αρκετό καιρό μετά από την απομάκρυνσή μας από την κάλπη. Για την ώρα, το μόνο που ξέρουμε με σιγουριά είναι ότι η καινούργια χρονιά έχει έντονο εκλογικό DNA όσο λίγες στο παρελθόν, καθώς σχεδόν το 49% του παγκόσμιου πληθυσμού θα κληθεί να… πυροβολήσει!

Αυτή την ιδιαίτερη συνθήκη «χαρτογράφησε» σε ένα πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ του το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) από το οποίο προκύπτει ότι μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2024 θα διεξαχθούν εκλογικές αναμετρήσεις σε περίπου 50 χώρες, με τις 30 από αυτές να καλούνται να εκλέξουν νέο πρόεδρος και τις υπόλοιπες 20 να διαλέγουν οι ψηφοφόροι τους εθνοπατέρες που θα τους εκπροσωπήσουν στα εθνικά κοινοβούλια.

Οι Ευρωεκλογές και τα «επίδικά» τους  

Στις παραπάνω πολιτικές μάχες συμπεριλαμβάνονται, βεβαίως, οι Ευρωεκλογές του ερχόμενου Ιούνιου στις οποίες οι πολιτικές ομάδες θα επιδιώξουν να καταγράψουν τη μέγιστη δυνατή εκλογική επίδοση. Κι αυτό όχι μόνο για λόγους πολιτικής κυριαρχίας στα έδρανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και για να αναχαιτιστεί η δυστυχώς αυξανόμενη επιρροή των λαϊκιστικών ακροδεξιών σχηματισμών στα 400 και πλέον εκατομμύρια των Ευρωπαίων πολιτών που έχουν δικαίωμα ψήφου. Σοβαρό «επίδικο» των Ευρωεκλογών του Ιουνίου είναι, επίσης, το ποσοστό της συμμετοχής αυτών των ψηφοφόρων. Αποτελεί κοινό μυστικό ότι σε πολλά κράτη –και η Ελλάδα ανάμεσά τους– της Γηραιάς Ηπείρου υπάρχει ο φόβος της μεγάλης αποχής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού του προβληματισμού είναι η Πορτογαλία, όπου όταν έγινε γνωστό ότι οι ευρωκάλπες θα στηθούν το τετραήμερο μεταξύ της 6ης και της 9ης Ιουνίου  εκφράστηκαν σοβαρές ενστάσεις επειδή το συγκεκριμένο διάστημα των αρχών του Ιουνίου η χώρα της Ιβηρικής έχει μια σειρά από αργίες, γεγονός που εγκυμονεί τον κίνδυνο χαμηλής συμμετοχής.

Σε ΗΠΑ, Ρωσία και Ιράν στραμμένα τα βλέμματα

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η (γεω)πολιτική βαρύτητα κάθε μίας από αυτές τις 50 εκλογικές μάχες δεν είναι η ίδια. Σύμφωνα με τη δημοσιογραφική αξιολόγηση που έκαναν οι συντάκτες του AFP, ως πλέον σημαντικές θεωρούνται οι εκλογικές αναμετρήσεις που θα διεξαχθούν στις ΗΠΑ, τη Ρωσία και το Ιράν. Το γιατί ακολουθεί:

 

>> ΗΠΑ: Πολύ περισσότερο για τον υπόλοιπο πλανήτη παρά για τους ίδιους τους Αμερικανούς, η 5η Νοεμβρίου είναι η κρίσιμη εκλογική ημερομηνία στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Κι αυτό διότι τότε θα ξέρουμε αν στον Λευκό Οίκο θα συνεχίσει να «κατοικεί» ο 81 ετών νυν Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ή αν θα ζήσουμε το come back του πρώην Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Τον 77χρονο Ρεπουμπλικανό δεν φαίνεται να πτοούν τα ποινικά του «βερεσέδια» με την αμερικανική Δικαιοσύνη και φαντάζει –για την ώρα τουλάχιστον– ως το απόλυτο γκανιάν μεταξύ των υποψηφίων που διεκδικούν το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών. Αυτή η συνθήκη δεν κάνει ευκολότερη την προεκλογική «ζωή» του Μπάιντεν καθώς τον Δεκέμβριο η Βουλή των Αντιπροσώπων στην οποία ηγείται το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ψήφισε την έναρξη επίσημης έρευνας για καθαίρεση σχετικά με το αν ο νυν πρόεδρος επωφελήθηκε, το διάστημα που διατελούσε αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα (μεταξύ 2009-2017), από τα επιχειρηματικά εγχειρήματα του γιου του στο εξωτερικό.

>> Ρωσία: Μόνο στα χαρτιά μπορεί να λογιστούν ως αμφίρροπη εκλογική μάχη οι προεδρικές εκλογές στην Ρωσία που είναι ορισμένες για τις 17/3/2024, αφού στην πραγματικότητα ο Βλαντιμίρ Πούτιν «τρέχει» μόνος του. Ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι βρίσκεται έγκλειστος σε ένα πρώην γκουλάγκ στη ρωσική Αρκτική εκτίοντας ποινή 19ετούς κάθειρξης για «εξτρεμισμό», ενώ κάθε φωνή και μορφή διαφωνίας στα πεπραγμένα Πούτιν «κρύβεται» με το πρόσχημα της εμπόλεμης κατάστασης στο μέτωπο της Ουκρανίας. Θυμίζεται ότι ο «τσάρος»… μαστόρεψε καταλλήλως το ρωσικό σύνταγμα πριν από τρία χρόνια προκειμένου να μπορεί να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2036, γεγονός που αν συμβεί θα έχει κυβερνήσει για περισσότερα χρόνια και από τον Ιωσήφ Στάλιν!

 

>> Ιράν: Με το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας να είναι το μόνιμο αγκάθι στις σχέσεις της Τεχεράνης με τη Δύση και τους Πέρσες να απειλούν το εβρισκόμενο σε πολεμική εμπλοκή στη Γάζα, Ισραήλ, οι βουλευτικές κάλπες που θα στηθούν στη χώρα την 1η Μαρτίου αποτελούν ex officio πολιτικό γεγονός σημαντικού ενδιαφέροντος. Στις εκλογές του 2020 η μάχη είχε δοθεί μεταξύ των συντηρητικών και των υπερσυντηρητικών δυνάμεων δεδομένου ότι οι μετριοπαθείς και μεταρρυθμιστές υποψήφιοι είχαν υποστεί μαζικό αποκλεισμό. Άγνωστο παραμένει το πόσο θα μετρήσει το γεγονός ότι οι εκλογές του Μαρτίου θα είναι οι πρώτες μετά από τη δολοφονία της 22χρονης Μαχσά Αμινί την οποία προηγουμένως συλλάβει η ιρανική Αστυνομία Ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της. Η Αμινί άφησε την τελευταία της πνοή στις 16 Σεπτεμβρίου του 2022 και ο θάνατός της προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις εναντίον πολιτικών και θρησκευτικών ηγετών που κράτησαν για μήνες και καταπνίγηκαν με χρήση σκληρής βίας που οδήγησε σε χιλιάδες συλλήψεις αλλά και σε εκατοντάδες θανάτους.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα