Ο Μπλίνκεν θα επισκεφθεί την Άγκυρα – ίσως και την Αθήνα- το ερχόμενο Σάββατο

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανακοίνωσε επίσημη επίσκεψη του Αμερικανού ομολόγου του - "Αποδίδουμε μεγάλη σημασία στη μείωση της έντασης στο Αιγαίο"

Η Αθήνα ενδέχεται να προστεθεί ως ενδιάμεσος σταθμός στην περιοδεία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν στην ευρύτερη περιοχή, καθώς ο κ. Μπλίνκεν αναμένεται να βρεθεί ανήμερα τα Θεοφάνια, στην Τουρκία.

Την οριστικοποίηση της συνάντησης του επικεφαλής του State Department με τον Τούρκο ομόλογο του επιβεβαίωσε σήμερα ο Χακάν Φιντάν, με τη γειτονική χώρα να πιέζει στην κατεύθυνση της άμεσης εκεχειρίας στη Γάζα, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μπλίνκεν δεν αποκλείεται να βρεθεί τα επόμενα εικοσιτετράωρα, ακόμη και το Σάββατο στην Αθήνα, συναντώντας τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς το πρόγραμμα του τελεί τις τελευταίες ώρες υπό συνεχή διαμόρφωση.

Νωρίτερα, στο καλό επίπεδο που βρίσκονται οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα, αναφέρθηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στην Άγκυρα 

Όταν ρωτήθηκε για τις σχέσεις της χώρας του με την Ευρώπη και αν προβλέπονται εξελίξεις στο θέμα των ταξιδιών χωρίς βίζα των Τούρκων σε χώρες της ΕΕ, ο Φιντάν είπε πως «αυτό είναι ένα σημαντικό ζήτημα, το οποίο επεξεργαζόμαστε. Κατ’ αρχάς, επικεντρωθήκαμε στη χαλάρωση των περιορισμών στις βίζες. Πράγματι, έχουμε δει ότι αυτό έχει αρχίσει να γίνεται πραγματικότητα σε ορισμένες εφαρμογές. Αλλά για να πετύχουμε συνολική απελευθέρωση των θεωρήσεων, πρέπει να συζητήσουμε σοβαρά πράγματα. Δυστυχώς, πολλά ζητήματα στην ΕΕ συνδέονται με άσχετα θέματα. Επί του παρόντος, εργαζόμαστε πάνω σε δύο θέματα: την απελευθέρωση των θεωρήσεων και την επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης. Έχουμε σοβαρή συνεργασία για το μεταναστευτικό. Είναι σημαντικό, τόσο για εμάς όσο και για αυτούς. Είναι επιθυμητή μια εποικοδομητική διαδικασία».

Και συνέχισε, αναφερόμενος στην Ελλάδα: «Αποδίδουμε επίσης σημασία στη θετική ατμόσφαιρα με την Ελλάδα στο πλαίσιο της μείωσης της έντασης στο Αιγαίο. Αυτό μειώνει την πίεση στην Ευρώπη, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και μειώνει τις εντάσεις. Αυτά είναι σημαντικά θέματα, για εμάς είναι σημαντικό να τα μεταφέρουμε όλα ταυτόχρονα μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα