Ο Μπύθουλας και οι Ερινύες

Όποιος στρίψει δεξιά στην οδό Πατησίων –στο ύψος της ΑΣΟΕΕ – και ανηφορίσει την οδό Δεριγνύ θα δει στο νούμερο 1 το κουφάρι μιας παλιάς νεοκλασικής μονοκατοικίας να ρημάζει. Πρόκειται για οίκημα που ανήκει στο χαρτοφυλάκιο των ακινήτων ιδιοκτησίας του πανεπιστημιακού ιδρύματος που έχει αφεθεί στη μοίρα του ή, για να είμαστε ακριβέστεροι, στα… γούστα της «κατάληψης Βανκούβερ Απαρτμάν», όπως είναι η ονομασία που έχουν δώσει στον ακτιβισμό τους οι αντιεξουσιαστές καταπατητές.

Είναι, δε, τέτοιο το σκηνικό εγκατάλειψης και παράδοσης, που τη μισογκρεμισμένη εξωτερική τοιχοποιία και τα κακόγουστα γκράφιτι συμπληρώνει μία αγκαθωτή περίφραξη για να κρατά εκτός τους ανεπιθύμητους.

Προσπερνώντας το κακόγουστο θέαμα, θα πρέπει να έχει κάποιος πολλά αποθέματα γενναιότητας για να συνεχίσει τον περίπατό του δεξιά επί της οδού Μαυροματαίων. Κι αυτό διότι, αν προσπεράσει τις στάσεις των αστικών και υπεραστικών λεωφορείων, θα έρθει αντιμέτωπος με μία απόκοσμη εικόνα: το πεζοδρόμιο μπροστά από το εμβληματικό Green Park, την καφετέρια που όχι πάρα πολλά χρόνια πριν έπιναν τον καφέ τους οι καλοστεκούμενοι Αθηναίοι της περιοχής, «φιλοξενεί» πλέον όλα εκείνα τα παιδιά που ζουν τη ζωή τους σε δόσεις –και με δόσεις– του αργού θανάτου.

Σέρνονται σαν φαντάσματα ανάμεσα στους περαστικούς, χάνονται ανάμεσα στα αυτοκίνητα και στα σκοτάδια του Πεδίου του Άρεως, που κι αυτό έχει γίνει το λάφυρο των κάθε λογής παρανόμων.

Λίγα μέτρα παρακάτω η πλατεία Βικτωρίας μετατρέπεται εκ νέου τα βράδια σε ξενοδοχείο «Τα Άστρα» για αστέγους και πρόσφυγες, ενώ η αμέσως επόμενη πλατεία της περιοχής, η πλατεία Αμερικής, είναι το σταθερό διαμετακομιστικό κέντρο ναρκωτικών!

Ο μόνος που δεν τα βλέπει αυτά είναι ο Νίκος Τόσκας. Αντιθέτως ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη διαπιστώνει «κλίμα ασφάλειας» το οποίο λέει μάλιστα ότι «αποτυπώνεται στα μεγάλα ρεύματα των τουριστών που έρχονται στη χώρα μας και τις ανέμελες βόλτες ξένων ηγετών στο κέντρο της Αθήνας».

Προφανώς οι ξένοι ηγέτες ούτε στο Πεδίον του Άρεως ξεναγήθηκαν, ούτε αντάλλαξαν «νηπιακές» ιδεολογικές απόψεις (σ.σ. ο χαϊδευτικός για τον «Ρουβίκωνα» χαρακτηρισμός που έδωσε ο ίδιος ο κ. Τόσκας) με τους καταληψίες τού «Βανκούβερ Απαρτμάν».

Άλλωστε ο Μπύθουλας ήταν ανέκαθεν για τον λαουτζίκο που περιέγραφε ο Δημήτρης Ψαθάς στη «Μαντάμ Σουσού» και όχι για τα γυάλινα παλάτια της εξουσίας, που με την πρώτη υγρασία θολώνουν τα τζάμια τους και δεν σε αφήνουν να δεις έξω…

Υ.Γ.: Επειδή το αγαπημένο σπορ των Ελλήνων είναι να παίρνουν την ανεμόσκαλα, να σκαρφαλώνουν στο συννεφάκι τους και να πέφτουν από αυτό ανέμελα και υποκριτικά απορούντες, η Λέρος δεν πρέπει να ταυτιστεί με τα όσα φρικτά έκαναν στα αγγελούδια τους τα δύο τέρατα που θεωρούν εαυτούς γονείς! Όμως, εκείνοι οι συντοπίτες τους που το ήξεραν ή το υπέθεταν χωρίς να αντιδρούν είναι συνένοχοι στο έγκλημα. Και αν η τιμωρία τους δεν είναι τα σίδερα κάποιου σωφρονιστικού καταστήματος, ας ευχηθούμε οι Ερινύες να επιτελέσουν το ιερό μυθολογικό καθήκον τους…

Διαβάστε επίσης