Ο οδικός χάρτης για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς

Τον οδικό χάρτη των επόμενων κινήσεων έως τη Συνδιάσκεψη για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, έδωσε στη δημοσιότητα η Φώφη Γεννηματά, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο μετεξέλιξης σε δεύτερο χρόνο, της Συνομοσπονδίας που ευαγγελίζεται, σε κόμμα.

Της Ευαγγελίας Τζαβάρα

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες των κομμάτων που συναποτελούν ήδη τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, θυμίζοντας ότι η Κεντρική Επιτροπή του κόμματός της θα συνέλθει στις 8 Φεβρουαρίου και πως αντίστοιχες διαδικασίες έχει προγραμματίσει και η ΔΗΜ.ΑΡ. (το όργανο θα συνεδριάσει σήμερα).

Αμέσως μετά, όπως υποστηρίζει η κα Γεννηματά, θα πρέπει να υπάρξουν συναντήσεις και συζητήσεις με κόμματα και προσωπικότητες του χώρου, καθώς και με ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης και με άλλους από επιμελητήρια, από τα επιστημονικά και τα συνδικαλιστικά φόρα. «Το οδοιπορικό αυτό καταλήγει στην Προγραμματική Συνδιάσκεψη όπου καλούνται όλοι όσοι θεωρούν ότι ανήκουν σε αυτόν τον χώρο να καταθέσουν τις προτάσεις τους επί συγκεκριμένων κύκλων», είπε, θυμίζοντας ότι θα έχουν προηγηθεί οι περιφερειακές προγραμματικές συνδιασκέψεις, στις οποίες επίσης θα καλούνται σε κάθε περιφέρεια της χώρας όσοι ενδιαφέρονται να συμβάλουν σε αυτόν τον διάλογο.

Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα που η ίδια η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει θέσει, η προγραμματική Συνδιάσκεψη θα διεξαχθεί τον Μάρτιο, υπό τον αστερίσκο βεβαίως τυχόν εξελίξεων στη χώρα, που θα πρέπει να συνεκτιμηθούν. Στην εισήγησή της, δε, αναφέρεται σε κόμματα τα οποία θα διατηρήσουν την υπόστασή τους, αλλά και την ανεξαρτησία και αυτονομία τους, στο πρότυπο ακριβώς της σημερινής Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Αφήνει ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο της μετεξέλιξης αυτής της συνομοσπονδίας κομμάτων και κινήσεων σε ενιαίο φορέα στο μέλλον, μετά και από τις σχετικές προτάσεις στο εσωτερικό της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. «Το επόμενο βήμα, όμως, εφόσον υπάρξει αυτή η συμφωνία, εφόσον υπάρξει το προγραμματικό πλαίσιο, θα αποφασιστεί από όλους όσοι συμμετέχουν σε αυτό το εγχείρημα», είπε, ξεκαθαρίζοντας πως, σε κάθε περίπτωση, η ίδια δεν έχει καμία πρόθεση να οδηγήσει τα πράγματα στο “καπέλωμα” του εγχειρήματος από το ΠΑΣΟΚ.

«Για αυτό ακριβώς και θέτω και το ζήτημα της εκλογής του Επικεφαλής από τη βάση της παράταξης», είπε, αφήνοντας για άλλη μία φορά να εννοηθεί ότι όλα είναι στο τραπέζι του διαλόγου και θα συναποφασιστούν από τους συμμετέχοντες.

Τι λένε οι Κινήσεις
«Η Κεντροαριστερά έχει πολύ δρόμο να διανύσει και πολλές συζητήσεις να κάνει μέχρι να βρει τον δρόμο της». Αυτό προέκυψε από τη συζήτηση που οργάνωσαν οι Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία με θέμα «Σοσιαλδημοκρατία και Μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη και στην Ελλάδα της κρίσης» στην ΕΣΗΕΑ. Παρ’ ότι, την εκδήλωση τίμησε ο Κώστας Σημίτης, ο οποίος έστειλε με τον τρόπο του μήνυμα υπέρ της ενότητας του χώρου, από τις τοποθετήσεις των ομιλητών διατυπώθηκαν ενστάσεις επί της διαδικασίας και προαπαιτούμενα επί της ουσίας που από μόνα τους στέλνουν κάθε χρονοδιάγραμμα στο καλάθι των αχρήστων.

Τον συντονισμό της συζήτησης έκανε ο Παναγιώτης Αναστόπουλος, πρώην διευθυντής Ε.Ε. και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής των «Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία». Στο πάνελ ήταν ο  Νίκος Ανδρουλάκης, ευρωβουλευτής με την ΕΛΙΑ, η Άννα Διαμαντοπούλου, πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, ο Μίλτος Κύρκος, ευρωβουλευτής με το Ποτάμι, ο Γιώργος Σιακαντάρης, Δρ Κοινωνιολογίας, μέλος της ΕΕ της ΔΗΜ.ΑΡ., και την εισαγωγική ομιλία έκανε ο Παναγιώτης Ιωακειμίδης, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής των «Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία».

Διαδικασία Επινέ, δηλαδή νέο κόμμα από την αρχή, πρότεινε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Η Ελιά, είπε, είχε μεγάλη αξία όταν τα κόμματα που συμμετείχαν σε αυτή είχαν αθροιστικό ποσοστό που έφτανε στο 20%. «Τώρα μειώθηκαν, άρα φεύγουμε από την Ελιά και πάμε στο Επινέ. Ο βασικός πυλώνας θα πρέπει να είναι το πρόγραμμα και μετά τα πρόσωπα, τα οποία θα πρέπει να μιλούν με την κοινωνία γιατί πολλά πρόσωπα του χώρου μας έχουν απαξιωθεί. Δεν πρέπει να θεωρηθεί η διαδικασία ιπποδρομία ενός υποψηφίου αρχηγού, χωρίς έπαθλο. Αν προηγηθεί η εκλογή αρχηγού υπονομεύει το εγχείρημα. Η Ν.Δ. είχε κόμμα και έβγαλε αρχηγό από τη βάση, εμείς αντιθέτως πάμε να φτιάξουμε παράταξη. Και ας μη βιαζόμαστε, μπορεί το νέο να γίνει γρήγορα, μπορεί να γίνει και αργά», σημείωσε.

Η Άννα Διαμαντοπούλου θύμισε ότι η Ελλάδα πριν από 15 χρόνια ήταν μια χώρα-πρότυπο στην Ευρώπη και ότι σήμερα δεν είναι καταδικασμένη, αρκεί να λειτουργήσει διαφορετικά το πολιτικό σύστημα.  «Ο χώρος μας έχει αναδείξει πολλά πράγματα. Σήμερα όμως δεν  είναι δυνατόν να παλεύουμε για δικαίωση. Υπάρχει καθολική αποτυχία του πολιτικού συστήματος να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Η τελευταία πράξη του δράματος είναι η πρώτη φορά Αριστερά. Το ευρώ και η Σέγκεν, που πράγματι βρίσκονται σε κίνδυνο, είναι δύο μεγάλα επιτεύγματα για τη χώρα και θα είναι πολιτικό έγκλημα αν χαθούν», είπε.

Ο Καμίνης
Βέβαια, κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη επιμένουν να τονίζουν πως το εγχείρημα θα έχει μεγαλύτερη απήχηση εάν τελικά πειστεί και ο Θεοδωράκης να μετάσχει στον νέο φορέα της κεντροαριστεράς και του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Λύση προτείνουν κάποιοι που κινούνται στον χώρο των εκσυγχρονιστών και ισχυρίζονται πως εάν στο εγχείρημα μετείχε και ο Γιώργος Καμίνης, τότε όλα θα ήταν πιο εύκολα. Ο δήμαρχος Αθήνας είχε βγει μπροστά και το καλοκαίρι υπέρ της συμμαχίας του «ΝΑΙ», και ενώ στην αρχή είχε καταγράψει μια πολύ καλή παρουσία δεν δόθηκε συνέχεια στο εγχείρημα. Τώρα φαίνεται πως κάποιοι επιδιώκουν εκλογή Καμίνη. Μάλιστα, υποστηρίζουν πως ενδεχόμενη εκλογή Καμίνη, ίσως σημάνει και την ενεργοποίηση του Σταύρου Θεοδωράκη στο νέο σχήμα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα